Bilim Kurulu Üyesi Çelik: İmmün plazma tedavisi sonuç veriyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüs hastalarında immün plazma tedavisinin sonuç verdiğini belirterek, "Şu an verdiğimiz bir hasta var. Hastanın durumu daha iyi. Bu hastalıkta en ümitvar olan şu an immün plazma gözükmektedir" dedi.

Haberler 28.04.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. lhami çelik, koronavirüsle ilgili yüksek ate ve öksürüün dnda farkl belirtilerin de olduunu belirterek, Hastalk ishal ile seyredebiliyor. Geçenlerde bir yaz vard. Akut karn dediimiz, barsaktaki tkanklkla seyreden bir tablo açklanmt. Kalp tutumundan bahsediliyor. Kalbin atmn bozduu yönünde bir ey var. Genel semptomlar belli. Öksürük, ate ve nefes darl belirtileridir. Ben hastalarmda srt ars olarak çok gördüm. Biraz da buna dikkat etmemiz lazm. Ar kas, eklem ve srt arlar baz hastalarmzda ayak taban arsyla gelenler var diye konutu.

EN ÜMTVAR OLAN MMUN PLAZMA

Prof. Dr. immün plazma tedavisine ilikin de Uygulanan immün plazma tedavisi sonuç veriyor diye düünüyorum. u an verdiimiz bir hasta var. Hastann durumu daha iyi. Daha iyi oksijen alyor. Hastamz yüz üstü yatyor. Bunun faydal olaca kansndayz. çünkü bu pasif baklama yöntemi. Virüsü bulacak ve verdiiniz antikorlarla birleip onlar yok edecekler. Zaten iyileen hastalarda da gördüümüz budur. Bu da virüs ile savamas demektir. Antikorla birleimi bunu yok eder. Bu hastalkta en ümit var olan u an immün plazma gözükmektedir ifadelerini kulland.

KTLE BAIIKLIININ GELMES GEREKYOR

Virüsün bitirilmesiyle ilgili çalmalarn yapldn söyleyen Prof. Dr. çelik, Virüsün bitmesi için çok iyi bir ilaç gelitireceksiniz ya da kitle bakl dediimiz eyin gelimesi gerekiyor. Toplumun yüzde 70i bunu geçirirse, buna kar baklk meydana gelir. Virüs mutasyona urayacak m? Bilemiyoruz. Toplamda 3 farkl virüsün olduu iddia ediliyor. Toplumun baklnn geçmesi tam ne zaman olacak bilemediimiz için bir ey demek zor. Öngörüler var ve benim ümidim inallah bu Haziran geçmez diye düünüyorum. 2022yi bile görebileceini iddia eden makaleler söz konusudur. Ancak bu kadar devam etmez dedi.

GENçLERN VRÜSÜ TAIMA POTANSYEL çOK YÜKSEK

Ülkede izolasyonun iyi uygulandn kaydeden Prof. Dr. lhami çelik, nsanlar da bireysel ve özgür hareket etme hakkna sahipler. Dolaysyla herhangi bir vatandan yapt, herhangi bir olumsuz durum salgnn seyrini deitirebilecek bir özellie sahiptir. Tek kiiden bahsetmiyoruz. Sokaklarda gezenler. Gençlerin virüsü tama potansiyeli çok yüksek. Hastal çok rahat bir ekilde yayabilir demitik. Vatandamzn taknaca tavr ne ise virüsün seyrini o belirleyecek. Aldnz yasaklar tabii ki önemli. Sokaa çkmay kstlyorsunuz, i yerlerini ve okullar kapatyorsunuz. Mümkünse hastaneye gelmeyin diyoruz; ama bunun dnda kalabalk ortamlara girip girmediiniz, kapal alanlara kaç kii kaldnz bunlar çok önem arz ediyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git