Bilim Kurulu üyesi İlhan: Hızlı bulaşmadan endişe ediyoruz

İlhan, yeni koronavirüs varyantı 'Omicron'un daha kolay vücuda girdiğini söyleyerek, "Virüs, şeklinde gördüğümüz gibi dışındaki vantuz yapılarında değişiklik meydana getiriyor. Değişiklik de virüsün yapışmasını artırıyor, böylece de daha kolay vücuda girebiliyor, bu da riski artırıyor, hızlı bulaşmayı sağlıyor. Hızlı bulaşmadan dolayı da endişe ediyoruz" dedi.

Haberler 02.12.2021 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, salgn devam ettikçe varyantlarn ortaya çkabileceini söyledi. lhan, ngiltere varyant ile konumaya baladmz varyantlar hayatmza girdi hatta konumadmz daha çok varyant oldu ama bunlar kayda deer bir deiiklik yapmyordu. Yeni varyantn fark virüsün eklinde gördüümüz gibi dndaki vantuz yaplarnda deiiklik meydana getiriyor ve çok fazla bir deiiklik. Deiiklik de virüsün yapmasn artryor, böylece de daha kolay ekilde vücuda girebiliyor, bu da riski arttryor. Bu da hzl bulamay salyor. Hzl bulamadan dolay da endie ediyoruz diye konutu.

SOSYALLEMENN çOK OLDUU YERDE PATLADI

Prof. Dr. lhan, yeni varyantn tespitinden sonra hzla yayldn vurgulayarak, Geçtiimiz hafta Afrikada saptandktan sonra rakamlar patlayc ekilde artt, hzl ekilde yayld. Varyant aslnda ilk bata Güney Afrikada çkmad, Botsvanadan çkt, yaylm ile birlikte Güney Afrika yeni varyantn kayna gibi görüldü. Dünyada 5 ktada artk varyant görülüyor. Üniversite örencilerinin çok fazla olduu yerde, Güney Afrikann Johannesburg ehrinin yaknnda ar kalabalk bir mekanda yani sosyallemenin çok olduu yerde birden bire patlayc ekilde artyor. Belki kaynak gençler deil; ama bu ekilde ortaya çkyor. Kayna ile ilgili de öyle bir yaklam var; muhtemelen baklk sistemi çok düük bir kiinin virüsü yenememesinden kaynakl bir görü var. Tabi ki bunlarn da kantlanmas gerekiyor. Muhtemelen Güney Afrikada HIV hastas birisinin enfekte olup, virüsü yenememesi ve bu varyantn o kiide üremesinden sonra bulamasndan kaynaklandna ilikin görüler var dedi.

ÖLDÜRÜCÜLÜÜ KONUSUNU ZLEMEK GEREKYOR

Prof. Dr. lhan, u anki bilgilerle yeni varyantn öldürücülüünün yüksek olup olmadna dair yorum yapmann güç olduunu kaydederek, u anki elimizdeki bilgiler açkças bulatrcln hzl olmas yönünde endie etmemizi gerektiriyor. Varyant çok yeni, öldürücülüünün yüksek olup olmad ile ilgili bir yorum yapmamz çok güç. Bütün dünya hemen önlemlerini ald, Türkiye Cumhuriyeti de geçtiimiz haftadan itibaren Güney Afrikadaki 5 ülkeden uçuun kstlanmas yoluna gitti. Bunlar oldukça koruyucu önlemler. Baktmzda yeni varyant için bulatrcl çok yüksek; ama öldürücülüünün yüksek olup olmadn saptamak için bir parça izlemek, deerlendirmek gerekiyor diye konutu.

AILAR ETKL OLACAK MI?

Prof. Dr. lhan, bugüne kadar bütün varyantlarda tam doz alanm olmann etkili olduuna ahit olduklarn vurgulayp, u ana kadar tüm varyantlarda alar tam olanlar hastal daha hafif geçiriyorlar, bu çok önemli. Pfizer-BioNTech mevcut varyant ile ilgili bir deerlendirme yapacan ifade etmiti. Nitekim varyant eer çok farkl ise ada modifikasyon yaplabileceini söylediler. Hali hazrda baktmzda daha çok varyant ile enfekte olanlar gençler olduu için gençlerin daha hafif geçirdiklerine ahit oluyoruz. Bu, gençlerde daha ar olmaz ya da ileri yata olanlarda bu varyant olmaz anlamna gelmiyor. Yaplmas gereken ey varyantn çok olduu bir zaman diliminde bütün ülkelerin kurallara daha çok uymas. A olmamlarn a olmas, eksik olanlarn tamamlamas, bula engelleyen mesafe, maske ve temizlik koullarna dikkat etmemiz gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git