Bilim Kurulu üyesi İlhan: Omicron'da kuluçka süresi 3 gün

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan "Şu anki bilgilerimize göre, Omicron'da kuluçka süresi daha kısa gibi görünüyor. Orijinal Vuhan varyantında bu süre 5 günken, Delta varyantında 4 gün, Omicron'da ise 3 gün gibi görünüyor. Çok kısa sürede hastalık ortaya çıkarıyor. Ama vatandaşlar, 'bir temasım oldu, üzerinden 5 gün geçti, hasta olmayabilirim' diye düşünmemeli" dedi.

Haberler 10.01.2022 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gazi Üniversitesi Tp Fakültesi Dekan, Halk Sal Ana Bilim Dal Bakan ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, koronavirüs vakalarndaki arta ilikin deerlendirmede bulundu. lhan, vakalar arttn, hayatn kaybeden kii saysnn ise dütüünü belirterek, Vefat eden kiilerin çok büyük çounluu Omicron varyant ile enfekte olan kiiler deil, muhtemelen daha önceki varyantlar ile enfekte olan kiiler. nallah rakam daha aa gider, kimse koronavirüsten vefat etmez ama geldiimiz aamada saynn bu kadar çok olmas halen risk olduunu söylüyor. Düünün; 18 bin kii enfekteyken vefat eden kii says daha az olabilir, aaya doru gidebilir; ama say 2-3 katna çktnda say daha aaya doru gitse de enfekte olup, etkilenen kii says çok olabilecei için risk yine yüksek olabilir. Bu nedenle bata kronik hastal olan vatandalarmzn ve 65 ya üstü vatandalarmzn dikkatli olmas gerekiyor dedi.

KENDN KORONAVRÜS ZANNEDP GRP çIKANLAR SÖZ KONUSU

Prof. Dr. lhan, grip vakalarndaki arta da dikkat çekerek, Geçen yl bu zaman neredeyse hiç influenza görülmemiti. Ama u anda gribin de çok fazla olduunu görüyoruz. Hatta pandemi öncesindeki gripten daha çok grip görür haldeyiz. çünkü insanlarmz geçen yl çok özendiler, maske taktlar, kapal ortamlarda bir araya gelmediler; ama maalesef bu yl ayn özeni göstermediklerini görüyoruz, bu nedenle grip de daha fazla görülüyor. u soru ile de çok karlayoruz; hocam ben grip miyim, koronavirüs müyüm? Bunun ayrdna varmamz çok zor. Bu ekilde olan vatandalarmzn ancak PCR testi vermesi gerekiyor. Bu nedenledir ki üpheli bir temas varsa, çok kalabalkta, havasz ortamlarda maskesiz bulundularsa, ylba tatilinde kalabalkta bir arada oldularsa mutlaka PCR testi yaptrmalar, koronavirüsse ona göre tedavi almalar, gripse de ona göre hekim önerilerini uygulamalar doru olacaktr. Kendini koronavirüs zannedip, grip çkanlar olduu gibi kendini grip zannedip, koronavirüs çkanlar da söz konusu olabiliyor. Vatandalarmz için en doru seçenek üpheli temaslar ve yaknmalar varsa PCR testi yaptrmalar diye konutu.

YOUN BAKIMLARIMIZDA BR ARTI SÖZ KONUSU DEL

Omicron varyantna da deinen Prof. Dr. lhan, unlar söyledi:

Bütün dünyada Omicron çok etkin hale gelmi durumda. Özellikle ngiltere ve Avrupada çok youn ekilde Omicron görünüyor. Buralarda hastane yükü de artm durumda. Bizim ülkemizde u an için baktmzda hastane yükünde art söz konusu deil; ama tedbirli ve dikkatli olup, hazrlkl olmak gerekiyor. Hastane yükümüzde, youn bakmmzda bir art söz konusu deil; ama say çok artt için her zaman tehlikenin söz konusu olduunu bilmemiz gerekiyor. Omicronda kuluçka süresi, u anki bilgilerimize göre daha ksa gibi görünüyor. Vuhan varyantnda bu süre 5 günken, Delta varyantnda 4 gün, Omicronda ise 3 gün gibi görünüyor. çok da çabuk hasta ediyor, elimizdeki bilgilere göre çok da çabuk çevreye bulayor. çok ksa sürede hastalk ortaya çkartyor. Ama vatandalar, bir temasm oldu üzerinden 5 gün geçti, hasta olmayabilirim diye düünmemeli. çünkü Omicron varyant, u an yaygn görünüyor ama halihazrda Delta varyant da tüm dünyada var. Bu yüzden yaplacak en doru ey; korunmak için alar olmak.

Ana Sayfaya Git