Bilim Kurulu Üyesi Kara: Aşının dozunu azaltmak mümkün değil

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, bazı ülkelerde gündeme gelen koronavirüs aşının dozunu azaltma uygulamasına ilişkin, "mRNA aşısının çok yüksek antikor oluşturduğu biliniyor; ama bunun dozunun yarısını verdiğimizde ya da azalttığınızda da aynı cevabı verecek mi onu bilmiyoruz. Dozu azaltmak mümkün değil" dedi.

Haberler 09.01.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ate Kara, ngiltere, Almanya ve ABDde daha çok kiinin alanabilmesi için gündeme gelen koronavirüs ann dozunu azaltma uygulamasn deerlendirdi. Prof. Dr. Kara, mRNA asnn çok yüksek antikor oluturduunun bilindiini belirterek, Ama bu onun dozunun yarsn verdiimizde ya da azalttnzda da ayn cevab verecek mi onu bilmiyoruz. Bunun basit cevab asla böyle bir ey yaplmaz, olmaz. Ne zaman yaplabilir, onun yarm dozdaki formülasyonu çallr, yar doz uygulandnda kiilerin ona yakn ya da ayn cevab verdii gösterilir o zaman o kabul edilebilir. Onun dnda dozu azaltmak mümkün deil dedi.

AILARDA BELKLERN Hç KULLANILMAMASI GEREKYOR

Prof. Dr. Kara, aslnda a ile yaplmak istenenin vücuda mikroorganizmay tantmak ve öretmek olduunu belirterek, mRNA asna bu mikroorganizmann sadece çkntsnn bilgisini veriyoruz. Bizim vücut hücrelerimiz o çknty oluturuyor ve vücut da o çknty tanyarak ona cevap veriyor. Bu miktar ile çalld, bu miktarda verildiinde oluan o çknty vücudun tanyarak ona cevap verdiini biliyoruz. O nedenle de eer miktar azalttmzda belki vücut hiç cevap vermeyecek veya belki vücudumuzdaki hücreler o çkntdan üretmeyecek, belki de yeterli miktarda üretecek; ama bunlarn hepsi belki. Alarda belkilerin hiç kullanlmamas gerekiyor diye konutu.

28 GÜNÜN KAZANCI DAHA FAZLA ANTKOR

Prof. Dr. Kara, Sinovac firmasnca üretilen Covid-19 asnn birinci ve ikinci doz uygulamalarnn 14 gün yerine 28 gün arayla yaplacak olmasn da deerlendirdi. Prof. Dr. Kara, ay uygulayarak vücudun mikroorganizmay tanmasn ve örenmesini istediklerini belirterek, Kullandmz inaktif a ölü bir a, hareket etmiyor, kmldamyor. lk dozu verdiimizde vücudun buna çok ciddi ve yüksel cevap vermesini biz genelde beklemeyiz birinci dozda; çünkü vücudun ald ey hareket etmeyen, kmldamayan bir mikroorganizma. Vücut bunu ancak bir kere belki iki kere daha gördükten sonra tam olarak onun tehdit olduunu alglayp cevap verecek. O nedenle de inaktif alarda bizim mutlaka tekrarlayan dozlara ihtiyacmz var. Burada önemli olan ben bunu ne aralkta vermeliyim? Ben vücuda bir kere bunu gösterdim vücut bunu gördü, ciddiye ald ya da almad, ikinci defa ne zaman gösterirsem bunu vücut tam tehdit olarak alglar? Biz, daha yüksek antikor elde edelim, koruyuculuu daha yüksek tutalm diyerek aradaki sürenin 14 gün yerine 28 gün olabileceini kararlatrdk. Bunun bize kazanc daha fazla antikor, bir miktar daha fazla korunma ve büyük olaslkla biraz daha uzun süre korunma dedi.

28 GÜNDE BÜYÜKLERMZ DAHA AVANTAJLI

Prof. Dr. Kara, inaktif ada yüksek antikorun birinci doz ile elde edilmediini bildiklerini kaydederek, Biz aslnda inaktif ada ikinci dozu yaparak korunmay tam salayacaz. Bunu da salamak için mümkün olduu kadar daha çok antikorlu olsun diye aradaki süreyi biraz açyoruz. Bir de iin büyüklerimiz ksm var, savunma sistemini öretmeye çaltmzda büyüklerimizin cevabnn az olmasn bekliyoruz. Onlarda olaslk olarak elde edebileceimiz en iyi cevab elde etmeye çalmamz gerekir. Öyle olunca, özellikle büyüklerimizde 28 gün biraz daha avantajl olacak. naktif alarda aradaki süreyi açabilirseniz bir miktar o size avantaj salyor. 4 hafta deil de 8 hafta yapsak daha iyi olabilir mi diye sorabilirsiniz, büyük olaslkla daha iyi olabilir; ama 8 hafta yaptmzda aradaki o 2 aylk periyot içinde hastal alma ihtimalimiz daha fazla ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git