Bilim Kurulu Üyesi Kara: Bu yaz sahillerde iç içe geçmek olmayacak

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, haziran ayında koronavirüs tedbirlerinde bir miktar azalma olacağını belirterek, "Ama geçen yaz gibi bir yaz olacağını düşünmeyelim. Sahillerde geçen yaz ki gibi iç içe geçmek gibi bir şey olmayacak. Bir miktar rahatlamamız olacaktır sadece" dedi.

Haberler 22.04.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ate Kara ve Prof. Dr. Hasan Tezer, Youtube üzerinden gerçekletirilen canl yaynda Kovid-19 salgnyla ilgili vatandalarn sorularn yantlad. çocuk Sal ve Hastalklar Öretim Üyesi Prof. Dr. Ate Kara, koronavirüsün bulacl konusundaki yeni bilgiler dorultusunda sosyal mesafe uyarlarn güncellediklerini bildirdi. Virüsle ilgili bilgilerinin arttkça virüsün bulatrclnn biraz daha fazla olduunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Kara, O nedenle de bu 1 metre mesafe doru; ama daha ksa süre tutmamz lazm. Bu da öksürmeden, haprmadan. 1 metreden ksa mesafede 2 dakika kadar karnzdakiyle karlarsanz riskin yüksek olduunu söyleyelim. Aramzdaki mesafeyi 1 metrenin altna indirmeyelim ve dardayken de maske takalm dedi.

HAZRANDA KURALLARDA AZALMA OLACAKTIR

Prof. Dr. Kara, Haziran aynda koronavirüs tedbirlerinde bir miktar azalma olacan iaret ederek Ama daha biz bu virüsün her eyini görüp tam netletirene kadar, gerçekten sdan, güneten ne kadar etkileniyor, toplum içerisindeki yaylm ne kadar, o anki vaka saymz ne, bunu tam kesinletirene kadar önümüzdeki dönemde de kurallarmzn büyük ksmna uyarak devam edeceimizi söylememiz lazm. Deniz ve havuz suyuyla bulamaz, onu çok net olarak söyleyelim. Bugün hiç öyle bir bilgimiz yok, bulamasn da çok fazla beklemiyoruz görüünü dile getirdi.

GEçEN YAZ GB BR YAZ OLMAYACAK

Prof. Dr. Kara, virüsün kanda çok fazla bulunmad için kan tayan sivrisinekler ile geçme ihtimali olmadn belirtti. Prof. Dr. Kara Virüsün en azndan scaktan etkilendiini gösteren ilk veriler yaymland. Bulama scakln gösteren veriler daha önceden yaymlanmt. Scaklardan çok ciddi olmasa da bir miktar etkilenmesi mutlaka olacaktr. Ama bu yaz herkes tüm önlemlere birebir devam edecek. Geçen yaz gibi bir yaz olacan düünmeyelim. Bu bitecek anlamna gelmesin, öyle bir yanlgya girmeyelim. Aktivitesi devam edecek; ama bulatrcl u anki kadar olmayacak. Ama bunun anlam sahillerde geçen yaz ki gibi iç içe geçmek gibi bir ey olmayacak. Bir miktar rahatlamamz olacaktr sadece dedi.

AININ OCAKTA ULAILABLR OLMASI BEKLENYOR

Prof. Dr. Kara, Covid-19 asnn yakn gelecekte mümkün görülmediini belirterek, Ancak 2021 ylnn ocak aynda ann ulalabilir olmas bekleniyor. Bu yönde çok ciddi çalmalar var; ama genel anlamda yaygn olarak uygulanabilirlii herhalde önümüzdeki bahar aylarn bulabilir. Ocak aynda bir a çkarsa öncelikle riskin daha yüksek olduu gruplarda, sonrasnda genel bir gidiata bakarak virüs nasl seyredecek ona göre bir karar vermek gerekecek diye konutu.

YOUN BR HASTA OLMADI

Gazi Üniversitesi çocuk Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Tezer ise 2 günlük sokaa çkma yasann ilk uygulamasndan önce 10 Nisan Cuma gecesi marketlerde yaanan younluun vaka saylarna yansmasna ilikin Genelde ortalama 5 ile 6 gün arasnda hastalk belirtileri, bulgular ortaya çkmaktadr. imdi kabaca 16-17sinde youn bir hasta grubunu görmemiz gerekiyordu, olmad Allaha ükür. Ama bu bitmi olduu anlamna gelmez. Bu iin hala Perembe ve Cumaya kadar bir süreci var dedi. Son dönemde vaka görülme oranlarnn ciddi bir ekilde azaldn, bunun güzel bir gelime olduunu belirten Prof. Dr. Tezer, 1 hafta boyunca vaka azaldn görürsek, iler iyiye gidiyor diyebiliriz. Ama rehavete kaplacamz anlamna gelmiyor, bu uzun bir süreç dedi.

10 GÜN BELRLEYC OLACAKTIR

Prof. Dr. Tezer, bu dönemde izolasyon kurallarna uyulmasnn gidiatta belirleyici olacann altn çizerek, zolasyon kurallarna en sk uymamz gereken dönemlerdeyiz. Eer böyle gitmesini istiyorsak asla ve asla gevememiz gerekir. Her an yeni bir atak görebilirsiniz. çin bile u an ciddi önlemlerine hala devam ediyor, aylarca da devam edecektir. çünkü bu tür salgnlarda virüsün topluma yerleme çabas vardr. Bakn u anki vakalarda 65 ya üstündekiler çok az bir ksmn oluturuyor, neden? 65 yan üstündekiler evlerinde kalyorlar çünkü. Bu çok çok önemli bir veri. Siz kurallara uyarsanz az etkilenirsiniz, kurallara uymazsanz etkileneceiz ortada. Bence 10 gün belirleyici olacaktr gidiatmzda, ondan sonra okullar m açlacak, maazalar m açlacak bunlarn hepsi tek tek deerlendirilecek ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git