Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz’dan aşı açıklaması

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Aşıların 28 gün arayla 2 doz şeklinde insanlara uygulanması planlanıyor. Bu noktada 28 günlük aranın, antikor yanıtının daha yüksek sağlanması açısından uygun olduğu, daha önceki Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarında ortaya konmuştu” dedi.

Haberler 04.01.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara ehir Hastanesi Acil Tp Klinii Eitim Görevlisi ve Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, çinden getirilen inaktif Covid-19 alarnn 14 gün boyunca TTCK laboratuvarlarnda birçok testten geçeceini söyledi. Bilim Kurulu Üyesi Kaypmaz, alarn bu 14 günlük test sürecinden sonra onay almas halinde Seri Serbest Brakma Sertifikas verilerek alamann balayacan belirtti. Kaypmaz, daha önce yaplan incelemeler nda, bu inaktif Covid-19 asnn alamadan 28 gün sonra istenilen düzeyde antikor oluturduunu kaydetti.

Alar inceleme süresi olan 14 gün sonunda eer standartlara uygun bulunur ise Seri Serbest Brakma Sertifikas veriliyor
Yaplan çalmalar sonucunda Türkiyeye gelen inaktif Covid-19 alarnn optimum düzeyde antikor oluturmasnn 28 günlük süreçte gerçekletiini belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, Alar ülkemize geldi ve Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunun (TTCK) uluslararas akredite laboratuvarlarnda incelenmeye balad. Her gelen partide alnan belli sayda numune incelemeye tabi tutuluyor. Yaklak olarak 14 günlük bir süreçte; fizikokimyasal, biyokimyasal, immünokimyasal çalmalar yaplyor. Ayn zamanda alarla ilgili sterilite ve akut toksisite çalmalar da yürütülüyor. 14 gün sonunda eer standartlara uygun bulunur ise Seri Serbest Brakma Sertifikas veriliyor ve sonrasnda da alar uygulanmaya balyor. Bu noktada alarn 28 gün arayla 2 doz eklinde insanlara uygulanmas planlanyor. Bu noktada 28 günlük arann antikor yantnn daha yüksek salanmas açsndan uygun olduu daha önceki Faz-1 ve Faz-2 çalmalarnda ortaya konmutu. Bu çalmalardaki olumlu sonuçlar göz önünde bulundurularak iki a dozu arasnda 28 günlük sürenin uygulanmasna karar verildi eklinde konutu.

A uygulandktan yaklak 6 hafta sonra istediimiz antikor seviyesine ulaacamz öngörebiliriz
Alanma baladktan sonra, a olan kiide antikorlarn olumaya baladn belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kaypmaz, Aslnda alar uygulanmaya baladktan sonra antikorlar da olumaya balyor. Ama bu ayla ilgili olarak yaplm Faz-1 ve Faz-2 çalmalarnn dünyann saygn bir tp dergisinde yaynlanan sonuçlarna göre ann ikinci dozundan 14 ila 28 gün sonra istenilen antikor düzeyine ulald bildiriliyor. Yani ilk a size uyguland yaklak olarak 6 hafta sonrasnda istediimiz antikor seviyesine ulaacamz öngörebiliriz diye konutu.

En azndan bir 6 ay kadar korumasn bekliyoruz
Alama yapldktan sonra en az 6 aylk bir baklk olumasn beklediklerini belirten Bilim Kurulu Üyesi Kaypmaz, En azndan bir 6 ay kadar korumasn bekliyoruz. Ama uan da bu bir beklenti düzeyinde. Önümüzdeki sene, daha net veriler elimizde olacak ve aslnda bu alarn koruyuculuunun ne kadar sürdüünü de biz daha geni kapsaml veriler üzerinden konuabileceiz. Rutin bir alerji testine gerek yok. Yalnz daha önceden herhangi inaktive bir virüs asn vurulmu ve alerjik reaksiyon gelimi veya aya bal çeitli komplikasyonlar gelimi ki bunlarn says çok çok azdr. Bu kiilerin a olurken veya a olma öncesinde ay uygulayacak kiileri bilgilendirmesi gerekiyor. Bunun dnda a uygulamas öncesinde rutin bir antikor testine veya alerji testine gerek yoktur ifadelerini kulland.

Biz ay olduk, maskeyi artk çkartabiliriz gibi bir düünceye kaplmamamz lazm
Alar olduktan sonra toplum baklnn oluaca seviyeye ulaana kadar, maske, mesafe ve temizlik önlemlerine yine dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Kaypmaz, Alamalardan sonra yani birinci ve ikinci dozdan sonra biz tedbirli yaama yine devam etmek durumundayz. Yani biz ay olduk, maskeyi artk çkartabiliriz gibi bir düünceye kaplmamamz lazm. çünkü toplumdaki baklk, a olanlar ve hastal geçirenler vesilesiyle belli bir düzeyin üzerine çkncaya kadar biz tedbirli bir biçimde yaammza devam edeceiz. Alar neyi salayacak? Biz virüs ile karladmzda; alar vastasyla vücutta hazr bulunan antikorlar bu hastal daha hafif geçirmemizi salayacak. Bu nedenle sevdiklerimizin ve kendimizin bu hastal hafif atlatmamz açsndan alama son derece büyük önem arz ediyor dedi

Ana Sayfaya Git