Bilim Kurulu Üyesi Taşova: Bayramda el öperek riskli grubu tehlikeye atabiliriz

Bilim Kurulu Üyesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, havaların ısınmasıyla birlikte koronavirüs salgınıyla mücadelede rehavete kapılınmaması gerektiğini, salgınların sonbaharda tekrar artabileceğini söyledi. Taşova, “Ramazan Bayramı’nda alışkanlıklarımız anne-babaların elini öpmek. ‘Elimi yıkadım, maskemi taktım öptüm’ derken, riskli grubu tehlikeye atabilme şansımız oluyor. O yüzden hazır güzel bir şekilde engellemişken biraz daha sıkı tedbirler hatırlatılmalı” dedi.

Haberler 30.04.2020 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeim Taova, koronavirüs salgnndaki son durumla ilgili deerlendirmelerde bulundu. Alnan tedbirler nedeniyle belirgin ekilde düen vaka saylarnn sevindirici olduunu kaydeden Prof. Dr. Yeim Taova, Ancak bu azalmann da rehavet getirmemesi gerek. Güzel havalarla birlikte korunmaya devam etmemiz lazm. Ülkemizde hastalarn temas ettiklerini yüzde 99 orannda bulabiliyoruz. Günümüzde bu azalma devam edecek ama bu mikroorganizmann ortadan kalkt anlamna gelmiyor. Biraz uykuya çekiliyor diyebiliriz. Yüzde 40n üzerinde bal nem olmas bunlara yardmc faktör olarak görülebilir. Haziran-Temmuz aylarnda daha az göreceiz ama sonbaharda, belki daha fazla vaka çkacak. O yüzden kulamz her zaman a çalmalarnda olmal. A ortaya çknca rahatlayacaz diye konutu.

AININ TAMAMLANMASI 24 AYI BULABLR

Virüste ikinci dalgann ortaya çkmamas için hijyen ve sosyal mesafe kurallarnn uygulanmaya devam edilmesi gerektiine vurgu yapan Prof. Dr. Taova, hastalarn yüzde 5inin çok ar ekilde youn bakmda tedavi gördüünü, yüzde 10-15inin ise orta derecede zatürre aamasnda hastal geçirdiklerini kaydetti. Taova, virüs nedeniyle böbrek, karacier, damarlarn yan sra akcierdeki hasarn uzun süre takip edilmesi gerektiine dikkat çekerek, uzun süreli takip için özel bir merkez kurma aamasnda olduklarn anlatt. A çalmalarnn da birçok kontrol listesi ve deneyler nedeniyle 24 ay bulan bir zamanda tamamlanabileceini aktaran Taova, dünyadaki 70 çalmadan 4ünün önemli aamada olduunu söyledi. Taova, normallemenin de a çalmalarna bal olduunu ancak eskisi gibi bir normallemeden söz edilemeyeceini dile getirdi. Taova, vakalardaki aratrmalar nedeniyle bulgu çeitliliinin arttn, sadece ate ve öksürük deil, ishalle seyreden vakalarn da bulunduunu kaydetti.

ALIKANLIKLARA GÖRE DÜZENLEME YAPILMALI

SARS, MERS, ku gribinde olduu gibi yeni tip koronavirüsten de ders çkarlmas gerektiini aktaran Prof. Dr. Yeim Taova, bu virüsün önceki koronavirüs çeitleri gibi seyrettiini ancak mutasyon da geçirebileceini dile getirerek, ramazan bayramnda alnmas gereken önlemleri öyle sralad:

Ramazan bayram ile ilgili Bilim Kurulu üyesi olarak deil de kiisel olarak yorumda bulunabilirim. Bu düzenlemeler her bölgenin kendi alkanlklarna göre yaplmal. çindeki, ABDdeki düzenlemelere veya bizdeki alkanlklara göre oralarda düzenlemeler yapmak anlamsz olur. Bayramlarda anne babalara gittiinizde el öpmeyince sknt çkyor. Hadi Maskeli öptüm, elimi ykadm derken riskli grubu da tehlikeye atabilme ansmz oluyor. O yüzden hazr güzel engellemiken, bir skmlk daha. Biraz daha sk tedbirler alnmal. Belki sokaa çkma yasa olmaz ama ehirleraras seyahat engellenmeli veya belli saatler aras kstlanmal. Bunun dnda 65 ya üstünü ve 20 ya altn da biraz rahatlatmamz ancak dikkatli gitmemiz lazm.

Ana Sayfaya Git