Bilim Kurulu üyesi Tezer: Toplumsal bağışıklık için çocuklar da aşılanmalı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, toplumsal bağışıklığı oluşturabilmek için nüfusun yüzde 20'sini oluşturan çocukların da aşılanmasının önemli olduğunu belirterek, "Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 70'inin bağışık hale gelmesi gerekiyor. Burada çocuklar da önemli bir grubu oluşturuyor. Çocuklar çok hafif geçiriyor ama bulaşta faktör olabilirler, bu bulaşı engellemek için çocukların aşılanmaları oldukça önemli" dedi.

Haberler 10.05.2021 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve çocuk Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Hasan Tezer, yeni mutasyonlu virüsün bütün ya gruplarnda eit oranda bulaclk gösterdiini, bulaclk fazla olduu için çocuklarn da etkilenen grubu oluturduunu söyledi. Tezer, Bundan önceki dönemlerde evlerde anne baba enfekteyken çocuk enfekte olmuyordu ya da 1 kii enfekte kalyordu. Ama artk bütün ev ahalisinin enfekte olduunu görüyoruz ve çocuklarnda etkilendiini söyleyebiliriz. Ama çocuklarda daha ar seyrediyor, daha ölümcül bir hale geldi, youn bakm ihtiyac daha fazla oldu demek için bununla ilgili elimizde bilimsel veri yok. Kendi gözlemlerimizde öyle. Ama vakalarn artmas ile oran da artt için çocuk vaka saylar da artacaktr diye konutu.

AI 12-15 YA GRUBUNDA GÜVENL VE YÜZDE 100 ETKL

Prof. Dr. Tezer, yakn bir zamanda Pfizer-BioNTech asnn 12-15 ya arasndaki 2 bin 260 çocukta yaplm a çalmasnn tamamlandn belirterek, Genel anlamda baktmz zaman daha önce yaplm olan 16-25 ya grubu çalma ile kyaslandnda yan etkilerinin farkl olmad, çok ciddi yan etkilerinin olmad ifade edildi. Yani çalmann sonucunda a 12-15 ya grubunda güvenli ve yüzde 100 etkili olarak açkland. Bu sonuçlarla da ABD Gda ve laç Dairesine (FDA) bavuru yapld. Zannedersem haftaya acil kullanm onay için görümeler gerçekleecek. Bu hafta Kanadann bir eyaletinde vaka saylar fazla olduu için okullarda bula artt için okullar kapatlm durumdayd ve bu kapatmadan 1 gün sonra Kanada hükümeti dünyada ilk kez 12-15 ya arasndaki çocuklarda Pfizer-BioNTech asnn kullanm izni onayn verdi. Yakn zamanda ilk doz alar çocuklara yaplacak. Hedef; birinci dozun 12-15 ya aras çocuklara imdi yaplmas, eylül ayndan önce okullar açlmadan da ikinci dozun yaplmas eklinde. Amaç; çocuklarn okullarna al olarak dönmeleri ve öretmenlerinde alamalar salanp güvenli okul ortam, bulan az olduu bir okul ortamn salamak dedi.

TOPLUMSAL BAIIKLIK çN çOCUKLARIN AILANMASI ÖNEML

Dünyada alamann hzl bir ekilde devam ettiini, 1 milyarn üstünde insann alandn hatrlatan Prof. Dr. Tezer, öyle konutu:

Artk risk gruplar, belli ya grubunun üstündekiler alanmaya baland, hatta bitiyor ve artk sra yava yava çocuklara geliyor. çünkü, toplumsal bakl oluturabilmeniz için nüfusun yüzde 20sini oluturan çocuklarnda alanmas önemli. Toplumsal baklk için toplumun yüzde 70inin bak hale gelmesi gerekiyor. Burada çocuklar da önemli grubu oluturuyor. çocuklarda güvenlik çalmalar çok önemli ve alarn güvenli olmas gerekiyor. Erikin çalmalarndan projeksiyonlar yaplyor ama çalmalarn kendi dizaynnda her ülkenin kendi oluturmu olduu bamsz bilimsel komisyonlar tarafndan deerlendirilmesi gerekiyor. Nitekim Kanadada Salk Bakanlnn oluturduu bamsz bilimsel kurul verileri deerlendirdikten sonra kullanm onay verdi. Her ülke güvenlik çalmalarn detayyla deerlendirecektir, ardndan çocuklara uygulanabilirliini tartacaktr.

çOCUKLAR NEDEN AILANMALI

Prof. Dr. Tezer, çocuklarn neden alanmas gerektii konusunda ise unlar söyledi:

Birincisi, ülkemizde yaklak 22 milyon çocuk olduunu söyleyebiliriz. Bu da tüm nüfusun yüzde 27sine denk geliyor ve toplumsal baklk salanabilmesi için nüfusun yüzde 50-70inin alanmas gerektiini söylüyorduk. çocuklarda hastalk hafif geçiriliyor u an bile bunu söyleyebiliriz. çocuklarn youn bakm ihtiyac ya da ar geçirme durumlar çok fazla olmuyor bunu biliyoruz ama çok az bir çocuk da olsa Multisistem nflamatuar Sendromu (MIS-C) dediimiz tablo geliebiliyor. Bunun olmamas için alanabilirler, çocuklar çok hafif geçiriyor ama bulata bir faktör olabilirler. Bu bula engellemek için çocuklarn alanmalar oldukça önemli. Bu yüzden çocuklarn da belli bir süre sonra erikin alanmalar tamamlandktan sonra artk alanmas önemli bir hal alacak.

Ana Sayfaya Git