Bilim Kurulu Üyesi Turan: Virüsün akciğer hasarı inanılmaz

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, "Virüsün yarattığı akciğer hasarı inanılmaz. Bir yoğun bakım hekimi olarak söyleyebilirim ki gördüğümüz akciğer filmleri ve tomografileri olayın şiddetinin oldukça fazla olduğunu ve bu hasta gruplarının da zannedildiği gibi çok ileri yaş olmadığını söylemek zorundayım’’ dedi.

Haberler 01.12.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Youn Bakm Uzman ve Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Sema Turan, koronavirüsün akcierde yaratt tahribata dikkat çekerek, Virüsün iddeti devam ediyor. Yaratt akcier hasar inanlmaz. Bir youn bakm hekimi olarak söyleyebilirim ki gördüümüz akcier filmleri ve tomografileri olayn iddetinin oldukça fazla olduunu ve bu hasta gruplarnn da zannedildii gibi çok ileri ya olmadn yaam içerisinde aktif yaamn devam ettiren bireylerin de çok ar klinik tablolarla bize bavurduunu söylemek zorundaym. Hastann akcier tomografileri ve filmlerini gördüünüz zaman Bu hastalar acaba nasl nefes alabiliyor? diyebileceiniz görüntüler. Bizim halkmzdan tek beklentimiz kurallara uysunlar ve youn bakma ihtiyaç duyulmas youn bakm ortam gerçekten zor bir ortam, hastalar için de çok skntl bir yer. Kendilerinin buna ihtiyaç duymamalar için kstlamalara uyulmasn tavsiye ediyorum diye konutu.

YER PROBLEMMZ OLMADI

Prof. Dr. Turan, Her gün deien bir sürecimiz oldu. Ve bu süreç içerisinde de yeterince youn bakm yatana ve servis yatana sahibiz. ansm büyük bir mekan ve büyük bir hastane olmamz. Ankara ehir Hastanesi Avrupann da en büyük hastanelerinden biri; o nedenle bizim yer problemimiz olmad. Youn bakm yataklarmz hep doluya yakn ama turn-over denilen devir ilemini saladmz için hastalarmza yer bulabildik. Aslnda tüm Ankara bölgesine hizmet ettik, hatta tüm Türkiyeden de hastalarmz gelebildi. Ankara ehir Hastanesi olarak gerekli hizmeti saladk ve salamaya da devam ediyoruz ifadelerini kulland.

BU DÖNEM BU EKLDE YAAMAK ZORUNDAYIZ

Prof. Dr. Turan, tüm dünyann pandemi ile mücadelesine dikkat çekerek, Tüm dünya genelinde bu virüsün ortadan kalkmas gerekiyor. Bunun için bir zaman öngörüsünde bulunmak çok kolay deil. 1918de çkan spanyol gribinin ne kadar uzun sürdüünü biliyoruz. Biz de aslnda bir süre daha ne yazk ki bununla yaamay örenmek zorundayz. 100 ylda bir gelen salgn bizim dönemimize denk geldi. Biz de bu dönemi bu ekilde yaamak zorundayz. Süresi hakknda bir öngörüde bulunmak çok zor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git