Bilinçsiz diş beyazlatılmaz

Temizliğin ve sağlığın işaretlerinden biri olan beyaz dişler, özgüveni artırırken estetik bir görünümün de olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Günlük yaşamda tükettiğimiz besinler başta olmak üzere kullanılan ilaçlar ya da yapısal nedenler dişlerin sararmasına yol açabiliyor. Bu sararmalar ise ev tipi, ofis tipi, kombine ya da tek diş beyazlatma işlemi ile giderilebiliyor.

Haberler 01.07.2021 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sa PEK/Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Az ve Di Sal Uzman Dr. Dt. Janset engül, di beyazlatma yöntemleri ve etkileri ile ilgili bilgi verdi.

Di rengi kiilere göre farkllk gösterebilir

Di beyazlatma ilemi, dilerin yüzeyinde bulunan gözenekli mine ve dentin yapsnda oluan renkli maddelerin di beyazlatma jelleri ile giderilmesi tedavisi olmaktadr. Di rengi kiilere göre farkllk gösterebilmektedir. ç ve d kaynakl olan bu renklenmelerin; fizyolojik renklenmeler, amalgam dolgu yapldktan sonra oluan renklenmeler, hamilelik ve bebeklik döneminde antibiyotik kullanmna bal renklenmeler, kanal tedavisine bal olarak diin içsel olarak renklenmesi, kahve, çay, sigara gibi ürünlerin sklkla kullanlmasna bal renklenmeler ve travma sonucu diin içindeki canl dokunun canlln yitirmesiyle oluan renklenmeler gibi farkl sebepleri bulunmaktadr.

Di beyazlatma ileminin farkl yöntemleri bulunuyor

Teknik ve uygulama alanlarna göre farkllk gösteren di beyazlatma yöntemleri arasnda ev tipi di beyazlatma, ofis tipi di beyazlatma (klinik ortamda beyazlatma), kombine di beyazlatma ve tek di beyazlatma yer almaktadr. Evde di beyazlatma olarak bilinen ev tipi di beyazlatma yönteminde öncelikle az içinden ölçü alnarak kiiye özel beyazlatma plaklar hazrlanmaktadr. Bu plaklarn içine belirli miktarda di beyazlatma jeli konularak uygulama yaplmaktadr. Bu kiilerin pla gün içinde en az 4-6 saat kullanacak ekilde ortalama 1-15 gün süre ya da gece uykusu boyunca 8-10 saat boyunca kullanmas gerekmektedir. Ev tipi di beyazlatmalarnda dikkat edilmesi gereken husus, jeli tarif edilenden fazla uygulamamaktr. Aksi takdirde plak içinden taan jel di etlerini tahri eder. Böyle bir durumda di etleri hemen ykanmal ve di hekimi ile iletiime geçilmelidir.

Lazerle di beyazlatma yönteminin uygulama süresi daha ksadr

Klinik ortamda gerçekletirilen ve ofis tipi di beyazlatma olarak da bilinen Lazerle di beyazlatma yöntemi, ise uzman hekim tarafndan gerçekletirilmektedir. Di hekimi tarafndan dilerin üzerine sürülen beyazlatma jelinin UV n ya da lazer yardmyla aktif hale getirilmesi ile yaplan bu ilem ortalama bir saat kadar sürmektedir.

Kombine di beyazlatmada iki yöntem beraber kullanlyor

Ev ve ofis tipi beyazlatma olan kombine di beyazlatma yönteminde ise iki yöntem beraber uygulanmaktadr. Klinikte yaplan ilemin ardndan, beyazlatma ilemi 2-3 gün evde yaplan uygulama ile desteklenmektedir. Kanal tedavisi sonras renk deitiren dilere uygulanan tek di beyazlatma (çten beyazlatma) yönteminde ise diteki dolgu sökülerek, açlan bolua beyazlatma jeli uygulanr ve di geçici dolgu ile kapatlr. 3 günde bir istenilen renge ulancaya kadar seanslar tekrarlanmaktadr.

Sigara, çay ve kahve tüketimi dilerde renklenmeyi artrr

Her bireyin durumuna uygun di beyazlatma yöntemi farkllk göstermektedir. Normal artlarda di renginin çok koyu olmad ve birkaç ton açlmas istendii durumlarda sadece lazer tipi veya ev tipi beyazlatma yeterli olurken; sigara, kahve veya çaydan dolay fazla renklenme olan dilerin renginin açlmas için kombine di beyazlatma yönteminin uygulanmas daha etkili sonuçlar alnmasn salar.

Di hekimi kontrolünde yaplan beyazlatmann zarar yoktur

Toplumda di beyazlatmann zararl olup olmad merak edilen konular arasnda yer almaktadr. Di hekimi kontrolünde yaplan beyazlatmann dilere zarar bulunmamaktadr. Ancak beyazlatma yöntemleri dilerde az da olsa havaya, çok scak ya da souk yiyecekler ve içeceklere kar hassasiyete yol açabilmektedir. Dilerde oluan bu hassasiyetin genellikle bir iki gün içerisinde geçmesi beklenir. Bu normal ve beklenen bir durumdur.

lemin kalcl kiinin tüketim alkanlklarna bal olarak deiir

Beyazlatma ilemi kiiye göre farkllk göstermektedir. Yaplan ilemin sonuca ulamas yaklak iki hafta olurken, antibiyotik kullanmna bal renklenmelerin giderilmesi ise daha zor olur ve uzun süre gerektirir. Beyazlatmann kalcl ise hastann çay, kahve, kola, arap gibi renkli svlar ve sigara kullanmna göre deimektedir. Beyazlatma ilemi 6 ayda bir tekrarlanrsa di beyazlatma kalc hale gelir.

Doal ad altnda tavsiye edilen yöntemler dilerinize zarar verir

Günümüzde internet ve sosyal medya mecralar üzerinden Doal di beyazlatma yöntemi ad altnda birçok ürünün tantm ve sat yaplmaktadr. Zerdeçal, Hindistan cevizi, çilek, alüminyum folyo, limon ve ceviz kabuu gibi birbirinden farkl beyazlatma uygulamalar denenmekte ve tavsiye edilmektedir. Ancak bu tip maddelerin dileri beyazlatmaya hiçbir faydas olmad gibi diler üzerinde geri dönüümsüz hasarlar ve hassasiyetler oluturaca unutulmamal ve kesinlikle kullanlmamaldr.

Ana Sayfaya Git