"Bilinçsiz göz makyajı görme kaybına yol açıyor"

GÖZ makyajında kullanılan kalem, rimel, eyeliner gibi kozmetik ürünlerin yanlış kullanım sonucu kalıcı kirpik dökülmelerinden, göz enfeksiyonuna, göz kapağı düşüklüğünden, geçici görme kaybına kadar pek çok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Ebru Toprak Ün, ürünlerin kullanımı konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberler 08.07.2018 - 12:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadnlarn olmazsa olmaz göz makyaj, bilinçli olarak uygulanmadnda kalc göz hasarlarna neden olabiliyor. Kimi kadn tarafndan her gün aktif olarak yaplan makyaj bazen de özel günlerde profesyonel eller tarafndan gerçekletiriliyor. Bilinçsiz ekilde kullanlan makyaj ürünlerinin ve uygulamalarn göz hastalklarna zemin hazrladn anlatan Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Ebru Toprak Ün, göz hastalklarndan korunma yollarn anlatt.

PAZARDA SATILAN ÜRÜNLERE DKKAT

nternet üzerinde ve semt pazarlarnda merdiven altnda yasal olmayan ekilde üretilen ürünlerin zararlarna dikkat çeken Op. Dr. Ebru Toprak Ün, Bu ürünleri çok görüyoruz. çünkü ucuz olduu için farkl sosyo-ekonomik düzeydeki kiilere hitap edebiliyor. Bu ürünlere ulam çok kolay. nsanlar içlerinde ne olduunu bilmedii ürünleri ucuz olduu için ve gerçek markalarn sahte üretimleri olduu için güvenerek alyorlar. Sanyorlar ki doru markay aldk. Bunlarn içinde siyanür, cva ve kurun gibi zararl kimyasallar bulunuyor diye konutu.

UCUZ ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN

çeriinde zararl kimyasallar bulunan makyaj ürünlerinin birçok salk problemini beraberinde getirdiini hatrlatan Op. Dr. Ün, u uyarlarda bulundu:

Bu makyaj ürünlerinin uzun süre kullanm problemli çünkü kasnt, döküntü, kzarklk gibi alerjik reaksiyonlarn dnda uzun süreli kullanmlarda ciltten emilme uzun süreli risk oluturabilir. çünkü o kullanlan ürünün içersinden hangi kimyasal var, ne kadar kanserojen, ne kadar zararl bilmiyoruz. O yüzden bu ürünlere dikkat etmek gerekiyor. çok ucuz ürünleri tercih etmemek lazm. çünkü onun içinde bir sknt vardr ki ucuza mal edilmitir. O yüzden kadnlarn bunlara dikkat etmelerini öneririm dedi.

KALEM GÖZÜN çNE SÜRMEYN

Göz makyaj yaparken gözün içine boya maddesinin sürülmemesi gerektiinin altn çizen Op. Dr. Ün, makyaj yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar u ekilde sralad:

Makyaj malzemeleri kiisel olmal ve herkesin kendi makyaj malzemesini kendisinin kullanmas gerekiyor. Su bazl ve daha kolay çkarlabilen ürünleri tercih etmeliyiz. Bunlar cilde daha fazla nefes aldrdklar için daha az zararllar. Kirpiklere ve kapak üstüne far ve eyeliner sürülebilir. Ayrca far sürerken çok fazla göz kapa hareketi zamanla göz kapandaki kas liflerinin arasnda ayrlmaya bal düüklük yaratabiliyor. Bu nedenle göz kapayla çok fazla oynamamasn öneriyorum. Alerjik bünyeli kiiler toz far kullanmamal çünkü bu uçuarak kornea ön yüzeyine yapp alerjik reaksiyona yol açabiliyor.

SU BAZLI ÜRÜNLER TERCH EDN

Suya dayankl makyaj ürünlerini tavsiye etmediini belirten Ün, Materyal eer gözün içine kaçrldysa onu temizlemeye çalrken korneaya verilecek hasar görme kaybna yol açacaktr. O yüzden su bazl ürünlerin temizlenmesi daha kolay olduu için bu ürünler tercih edilmelidir. Makyaj iyi temizlenmediinde özellikle kirpik diplerinde kalc gözenek tkanklarna ve ona bal çeitli kirpik dibi iltihaplanmalarna kalc kirpi dökülmelerine yol açabilir. Suya dayankl makyaj ürünleri tavsiye etmiyoruz. çünkü onu gözden çkarmaya çalrken göze çok daha fazla zarar veriyoruz. O yüzden su bazl ürünler kullanrsak daha rahat suyla da çkabilir. Ya da dermatolojik açdan test edilmi bir makyaj temizleyicisi ile makyaj temizlenebilir ifadelerini kulland.

TESTER ÜRÜNLERE GÜVENMEYN

Kozmetik maazalarda deneme amaçl kullanlan tester ürünlerin bulac hastalkla geçebileceini söylen Ün, Testerlar çok umumi bir makyaj malzemesi ürün almadan önce illa ürünlerin testerlarn denemek istiyorsak özellikle göz kaleminde oradaki yetkiliden kalemin açlmasn isteyebiliriz. Rimelin testern kesinlikle kullanlmasn tavsiye etmiyorum. özelikle göz kaleminde ve ya rimelde gözünde bir mikrobik enfeksiyon olan kiinin kulland testerlar kullanrsanz sizde de ayn ekilde bulac göz enfeksiyonu geliebilir. Tester ürünlerine çok fazla tercih etmemelerini öneririm uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git