Bilinçsiz tedavi ve egzersizler büyük sağlık sorunlarına yol açıyor

Prof. Dr. Ayşe Karaduman, ehliyetsiz kişiler tarafından yapılan ortopedik müdahaleler ve bilinçsiz şekilde yapılan egzersizlerin geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi.

Haberler 20.05.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Karaduman, toplumda yaygn görülen bel, boyun ve eklem arlarnn tedavi süreçlerinde krkç veya çkkç diye tabir edilen ehliyetsiz kiilerin tercih edilmemesi gerektiini söyledi.

Fiziksel rahatszlk yaayanlarn hekime bavurmas gerektiini belirten Karaduman, aksi takdirde daha büyük sorunlarn ba gösterdiini ifade etti.

Tedavi sürecinde bilimsel yollarn izlenmesi gerektiini aktaran Karaduman, öyle devam etti:

Gerçekten toplumumuzda yaygn bir ekilde herkes kendi deneyimlerini paylaarak veya kendi çapnda baz çözümler üreterek skntlarna çare aramaktadrlar ancak bu tabii çok yanl bir ey. Geri dönüsüz baka skntlara yol açabilir. Bilimsel yollardan bu iin yaplmas gerekir ancak hastalarmz devaml böyle eylere bavuruyorlar ve ondan sonra çok daha ileri evrelere varan eylerle karlayorlar. Gerçekten çok sk karlayoruz.

- Tavsiye egzersizler yarardan çok zarar

Baka kiilerin deneyimlerinden yararlanarak bilinçsiz spor yapmann da faydadan çok zarar getirdiine iaret eden Karaduman, unlar kaydetti:

Herkes birbirine egzersiz tavsiye ediyor ancak herkesin ihtiyaç duyduu egzersiz vücuduna göre, yana göre, içinde bulunduu salk durumuna göre deiir. Burada kas yaps, eklem yaps, daha önce geçirdii rahatszlklar önemlidir. Kardiyovasküler durumuna göre belirlenir. Her egzersiz herkes için uygun olmayabilir. Egzersiz yapmak isteyen kiiler fizyoterapistlere danabilir. Salk sorunlar varsa hekime danmalar gerekir.

Salk sorunu olup da egzersiz yapmak isteyen vatandalarmz da hekimine bavurup bu konuda görü almal. Bu tip bilinçsiz sporlarda bel ve boyun arlarna ve ftk rahatszlklarna sebep olabiliyor. Bunlarla çok karlayoruz. Bir süre sonra bunlar hareket korkusu oluturmaya balyor ve yaam kalitesi düüyor. Bunun için en iyisi doru ellerde olmak emin olmak. Ehliyetsiz kiiler tarafndan yaplan uygulamalarn yaplmasn kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bu tarz uygulamalar yeni salk sorunlarna yol açar.

Ana Sayfaya Git