Bindiği bölge bile zararlı!

Cilde veya koltuk, kıyafet gibi yüzeylere sinen sigara dumanının yeniden gaz haline geçerek zararlı maddelere dönüştüğü belirtildi.

Haberler 28.07.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Emine Argüder, bata cilt olmak üzere mobilya, duvar, kyafet gibi yüzeylere sinen sigara duman kalntlar ile atmosferik kaynakl ortam oksidanlarnn tepkimeye girerek toksik kanserojenler ortaya çkardn bildirdi.

Argüder, tütün ve tütün ürünlerinin zararlarna ilikin verilere her gün yenilerinin eklendiini belirtti.

Sigara kullanlan bir ortamdaki dumann ya da sigarann kadndan ve filtresinden çkan dumann da çevredekiler için ciddi risk tadn belirten Argüder, bunlardan birinin de üçüncü el sigara duman etkilenimi olduu ifade etti.

Argüder, üçüncü el sigara dumannn, sigara içilmesinden sonra yüzeylerde ve tozda kalan duman bileiklerinin yeniden gaz haline geçmesi ya da ortam oksidanlaryla reaksiyona girerek ikincil zararl maddelere dönümesi olarak tanmlandn bildirdi.

Üçüncü el etkilenimin ciddi bir sorun olarak halk sal alannda yeni bir tanm olduunu aktaran Argüder, bunun salk üzerindeki etkilerinin laboratuvar ve hayvan deneylerine dayandn dile getirdi.

- Deri yoluyla vücuda geçebilir

Argüder, üçüncü el sigara dumannn iç ortam ya da sigara içen kiiden kaynaklandn anlatarak, Tütün ilikili kimyasal bileikler, sigara içen kiinin kyafetinde, saçnda ve nefesinde bulunurken, iç ortam kaynakl olarak hal, perde, mobilya gibi iç ortam yüzeylerinde tutunuyor. dedi.

Mobilya, duvarlar, cilt, kyafet gibi yüzeylerdeki sigara dumannn kalntlar ile atmosferik kaynakl ortam oksidanlarnn tepkimeye girerek toksik kanserojenler ortaya çkard bilgisini veren Argüder, Üçüncü el sigara duman içeriinde çok sayda zehirli ve kanserojen madde bulunmaktadr. Üçüncü el sigara duman deri yoluyla, sindirim araclyla ve yeniden havalanan tozlarn solunmasyla vücuda geçebilir. diye konutu.

Argüder, u bilgileri paylat:

Bebekler ve çocuklar kapal ortamda daha çok bulunmalar, yere yakn olmalar ve ortamdaki nesneleri azlarna alabildiklerinden ötürü üçüncü el sigara dumanndan daha fazla etkilenirler.

Üçüncü el sigara dumann pencereleri açarak veya fan kullanarak ortadan kaldrmak zordur ve etkisi iki aydan fazla sürmektedir. Üçüncü el sigara duman daha önce sigara içilmi evler, kamu binalar, oteller, kiralk araçlar ve toplu tama araçlar dahil olmak üzere birçok kapal alanda bulunabilir. Ayrca, sigara duman konutlardaki çatlaklar ya da elektrik tesisat hatlar araclyla dier alanlara yaylabilir ve sigara içilmeyen evlerde de bu ekilde üçüncü el sigara dumanna maruz kalnabilir.

Üçüncü el sigara duman içerisindeki kimyasal bileikler DNA hasar, kanser, alerjik semptomlar ve astma neden olabilecek, çocuklarda beyin ve akcier geliimini etkileyebilecek maddelerdir.

- Havalandrmak yeterli deil

Doç. Dr. Argüder, pasif etkilenim ve üçüncü el etkilenimden korunmada, sigara içenlerin sigara içmeyenlerden ayrlmas, kap ve pencerelerin açlmas, binalarn havalandrlmas, aspiratör ya da klima çaltrlmas, ayr bir odann sigara içme odas yaplmasnn yeterli olmadnn altn çizdi.

Korunmada tek faktörün sigara kullanlmamas veya sigara tüketilen yerlerde bulunulmamas olduunun altn çizen Argüder, Korunmada temel yaklam, iç ortamlarda sigara içilmesinin kesinlikle engellenmesidir. Bu iç ortamlar, ev, iyeri, toplu tama araçlar, restoranlar, bakm evleri, hastaneler, arabalar, alveri merkezleri dahil tüm alanlar kapsamal. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git