Bir hafta evde kalın

Prof. Ceyhan: Şu bir hafta herkes evine girmezse bu işi kontrol edemeyiz

Haberler 23.03.2020 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüse kar mücadelede Salk Bakanl tarafndan oluturulan Bilim Kurulunun üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önümüzdeki bir haftann Türkiye için son derece kritik olduu uyarsnda bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kanal 7 ekranlarnda Bakent Kulusi programna konuk oldu. ran ve çine bakldnda vakalarn azaldn ancak Avrupa ve ABDye göre hzl bir art söz konusu olduunu vurgulayan Ceyhan, Yaylma kontrolden çkt diye bir ey u an söyleyemeyiz. çok kritik bir dönemdeyiz. u bir hafta en kritik dönem. Bu haftada kontrolleri hzl bir ekilde yapmazsak kontrol etmesi çok zor bir döneme girebiliriz diye konutu.

VAKALAR BELL LLERDEYSE KARANTNA UYGULANABLR

Vakalarn tüm illere yaylmasyla durumun zor olacana iaret eden Prof. Ceyhan, llerin açklanmasnda böyle bir yarar olabilir. llerin açklanmamasnn mantkl gerekçeleri var tabii, devletimiz bu konularda önlem alyordur. Vakalar sadece belli illerdeyse karantina uygulanp, giri çklar durdurulabilir. Biz talyadan daha büyük bir ülkeyiz, kontrol etmemiz çok zor olur. u bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlara temasa devam ederse bu ii kontrol etmemiz mümkün deil dedi.

SOKAA çIKMA YASAI KARARI VERMEK ZORUNDA KALABLRZ

Ceyhan, sokaa çkma yasana ilikin ise unlar söyledi: Virüsün yaylmn önlemenin tek yolu herkesin eve kapanmasdr. 65 ya üstüne getirilen snrlama ölümlerin önüne geçmek için atlan bir adm. Ülkeler için sokaa çkma yasa karar vermek kolay deildir. Bakn hepsi bata öneride bulundu hepsi sonra mecburen getirmek zorunda kald. Böyle giderse bizde ayn karar vermek zorunda kalabiliriz.

HER GÜN BR KAIK YOURT, BR MANDALNA

Prof. Mehmet Ceyhan öyle devam etti: Vatandalarmzn ekstra ürün almasna gerek yok. Her gün bir kak yourt yesinler, günlük bir adet mandalina c vitamini ihtiyacn karlar. Koronavirüsle ilgili birtakm ünlülerin paylat ilaçlara insanlarmz itibar etmesin. Bu düünülecek en kötü para kazanma yolu. Bu suistimale açk bir eydir. u anda bu kadar vakada binlerce ey deneniyor. Ama etki olan bir ey olmad. Baka virüslerde denenen ilaçlar deneniyor u anda. Kulaktan dolma her ilaç kullanlmamal. Bu virüsün henüz koruyucu bir ilac yok. Hekim önerisi olmadan alnan ilaçlar kötü sonuçlara yol açabilir.

BULAICILIK 8. GÜNDE BTYOR

Akcier hastal varsa ve hastaneye yatmsa bu bir kaç haftay buluyor. Eer akciere inmezse virüs ortalama 1 hafta sonra azalma balyor ve sonra düzeliyor. Virüs akciere inerse göüs ars, ishal görülüyor, nefes darl balyor. çounda 8 günde bulaclk sona eriyor. Garanti olsun diye 14 güne kadar bekletiliyor.

Ana Sayfaya Git