Bir haftada temizleniyor

Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kovid-19'un Omicron varyantının ortalama 5-7 günde vücuttan temizlendiğini ancak bazı olgularda sürenin uzayabileceğini belirterek, "Hastalığı geçirenlerin karantinadan çıksa bile başkalarının yanındayken 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takmaları önemli." dedi.

Haberler 28.01.2022 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Toraks Dernei KOAH çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Mehmet Polatl, Omicronun Deltaya göre çok daha bulac olmasna karn hastaneye, youn bakma yatrlma oranlarnn daha düük görüldüünü söyledi.

Mevcut bulgulara göre, Omicronun öncelikle üst solunum yollarnda çoaldn, önceki varyantlara kyasla akcierlere daha az zarar verdiini ve daha az insanda ciddi hastala neden olduunu anlatan Polatl, öyle konutu:

Omicronla hastaln iddetinin azaldnn bir göstergesi, alanmam kiilerin Deltaya göre Omicron ile hastaneye yatrlma olaslnn daha düük görünmesidir. Ancak Omicronun daha hafif hastalk tablosuna yol açmas, Deltadan çok daha fazla al insana bulamas gerçeinden de kaynaklanyor olabilir. Yine de baz hastalar, özellikle alanmam veya baklk sistemi zayf olanlar, Omicron enfeksiyonlarndan ciddi ekilde hastalanabilirler.

- Kuru öksürük ve boaz ars belirtileri daha ön planda

Prof. Dr. Polatl, Kovid-19un önceki varyantlarnda en sk ate, öksürük, boaz ars ve nefes darln gördüklerini, Omicronda ise kuru öksürük, boaz ars gibi üst solunum yolu belirtilerinin ön planda olduunu ifade etti.

Polatl, ayrca burun aknts veya tkanklk, tat veya koku kayb, ba ars, halsizlik, vücut ve eklem arlar, mide bulants, itahszlk, ishal veya kusmann da hasta ikayetleri arasnda yer aldn dile getirdi.

- Omicron ortalama 5-7 günde vücuttan temizlenebiliyor

nsan vücudunda biriken virüs miktarnn viral yük olarak adlandrldna iaret eden Polatl, unlar kaydetti:

Alfa ve Delta varyantlarnda insanlar, en yüksek viral yüklerine enfeksiyondan yaklak 3 gün sonra ulama eiliminde oluyor ve ortalama 6 gün sonra virüs giderek azalarak vücutlarndan temizleniyor. Aratrmalara göre, Omicronda virüs ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon biraz daha düük viral yüklerle sonuçlanyor. Yeni klavuzlar da enfekte kiilerin semptomsuz olmalar, semptomlarnn düzelmesi ve atelerinin olmamas durumunda 7 gün sonra karantinadan ayrlabileceklerini söylüyor.

- Ek tedbir olarak 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler taklmal

Baz olgularda bu sürenin uzayabileceine vurgu yapan Polatl, Bununla birlikte hastal geçiren kiilerin bakalarnn yanndayken izolasyonlarn sürdürmeleri, ek tedbir olarak 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takmalar önemli. Semptomlarn çözülmesine kadar geçen süre, hastalk öncesi risk faktörlerinin yan sra akut hastaln ciddiyetine ve hastann tanmlad semptomlara bal deiebilir. uyarsnda bulundu.

Kovid-19a yakalanan tam alanm hastalarn da kendilerini mutlaka tecrit etmesi gerektiini aktaran Polatl, son 24 saatte boaz ars, burun aknts, öksürük, nefes darl gibi yaknmalarn tamamen geçmi olmas durumunda kiilerin 7 gün sonra karantinadan çkabileceini anmsatt.

- Hastalk sonras 3-9 ay sürebilen yaknmalar olabilir

Prof. Dr. Mehmet Polatl, baz hastalarda uzam Kovid-19 sendromu olarak bilinen Post Kovid sendromunun da görülebildiine iaret ederek, Uzun süreli Kovid-19 semptomlar arasnda ar yorgunluk, hafza veya konsantrasyon sorunlar, nefes darl, kalp çarpnts, göüs ars, tat ve koku deiiklikleri ile eklem ve kas ars yer alyor. dedi.

Kovid-19 geçirenlerde beyin sisi olarak adlandrlan bilisel ilev bozukluu ve yorgunluunu da gördüklerini söyleyen Polatl, öyle devam etti:

Kovid-19 sonrasnda birçok sistemin etkilenmesine bal göüs ars, anksiyete veya depresyon, kas arlar, ate, tat-koku kayb gibi 3-9 ay sürebilen yaknmalar olabilir. Bu durumun süresi veya ne kadar sürdüü konusundaki bilgilerimiz hala tam olarak net deil.

Fakat u anki veriler, hafif hastal olan hastalarn önemli bir bölümünün, akut hastal takiben birkaç aya kadar semptomlar yaayabileceini gösteriyor. Hastaneye yatan Kovid-19 hastalarnn önemli bir bölümü ise taburcu olduktan sonra en az 2 ay ve hatta 12 aya kadar ilerleyen daha uzun sürelerde semptomlar yaayabiliyor.

- Konsantrasyon ve hafza sorunlar 6 hafta devam edebiliyor

Özellikle Kovid-19 kaynakl nefes darl yaayanlarn bu skntsnn genellikle 2-3 ay içerisinde yava yava düzeldiini, bazen de 12 aya kadar uzadn anlatan Polatl, inatç öksürüklerin ise ortalama 3 ayda sona erdiini dile getirdi.

Polatl, Kovid-19 hastalar arasnda göüste rahatszlk, ar hissi de yaygndr ve yava yava düzelebilir. Tat ve koku kayb çou hastada 1 ayda tam veya tama yakn iyileme göstermekle birlikte daha uzun da sürebilir. Baz Kovid-19 hastalarnda hastaneden taburcu olduktan sonra konsantrasyon ve hafza sorunlar 6 hafta veya daha uzun süre devam etmektedir. diye konutu.

Prof. Dr. Polatl, gözlemsel çalmalarda anksiyete, depresyon gibi psikolojik semptomlarn da akut Kovid-19 enfeksiyonundan sonra yaygn görüldüünü belirtti.

Ana Sayfaya Git