Bir saatlik koşu hayatınıza 7 saat ekleyebilir

Koşu, yaşam süresini uzatmak için en etkili yegane egzersiz olabilir. Yapılan yeni bir araştırmaya göre yavaş ya da seyrek koşsalar, hatta sigara içseler, alkol kullansalar veya kilolu olsalar bile koşucuların, koşu yapmayanlara kıyasla ortalama 3 yıl daha fazla yaşadığı bulundu. Diğer sporların hiçbiri insan ömrü üzerinde bu denli etkiye sahip değildi. Günlük beş dakika koşmak bile ömrü uzatıyor.

Haberler 17.06.2017 - 04:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Opr. Dr. M. Melih çiçek, Dallastaki Cooper Enstitüsünde gerçekletirilen, egzersiz ve ölüm arasndaki ilikileri inceleyen aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

ERKEN ÖLÜM RSKN YÜZDE 40 AZALTIYOR

Aratrmaclar, hz veya kilometre oran ne olursa olsun kiinin erken ölüm riskini neredeyse yüzde 40 orannda düürdüünü gördüler. Aratrmaclar sigara kullanmak, içki içmek, hipertansiyon ve obezite gibi salk sorunlar geçmiini kontrol ettiinde bile, kounun ömrü uzattn tespit ettiler.

Bilim insanlar bu verileri kullanarak; aratrmalara katlan ve koucu olmayan insanlar spor yapmaya baladklarnda, bu insanlar için ölüm riskinin yüzde 16 orannda, kalp krizi riskinin ise yüzde 25 orannda azaldn buldular.

HAFTADA 2 SAAT KOU, ÖMRÜ 40 YILDA 3.2 YIL UZATIYOR

Aratrmaclar, Cooper Institute çalmasndaki koucularn verdii raporlara göre, haftada 2 saat koan birinin 40 ylda 6 ay koarak harcayacan, ömrünün 2.8 ile 3.2 yl arasnda uzayacan buldular.

Aratrmaclar somut olarak, bir saatlik kounun, insan ömrüne istatiksel olarak ortalama yedi saat eklediini bildiriyor.

Komak insanlar ölümsüz yapmaz. nsanlar ne kadar koarsa kosun ömre eklenen süre üç ylla snrl.

YÜRÜMEK, BSKLET SÜRMEK ÖLÜM RSKN YÜZDE 12 DÜÜREBLYOR

Bu arada aratrmaclar, dier egzersiz çeitlerinin de insan ömrünün uzamas açsndan faydal olduunu fakat hiç birinin kou kadar ömrü uzatmadn kefettiler. Yürümek, bisiklet sürmek gibi dier aktiviteler kou ile ayn eforu gerektirse de erken ölüm riskini sadece yüzde 12 orannda düürebiliyor.

Erken ölüm riskine kar, kou esiz bir potansiyel oluturuyor. Kou, erken ölüme neden olan ekstra vücut ya ve yüksek tansiyon gibi faktörlerle savayor.

Ayrca, kou aerobik fitlii artrr ve aerobik fitlik, uzun vadeli saln bilinen en iyi göstergelerinden biridir.

SADECE KOMAK YETMEZ SALIKLI YAAM TARZI DA ÖNEML

Aratrmann, koan kiilerin daha uzun yaayan insanlar olduklarn kantladn belirten Opr. Dr. M. Melih çiçek, aratrmaya katlan koucularn genellikle salkl yaam tarzlar olduuna da dikkati çekiyor.

Ana Sayfaya Git