Bitki çayları sade tüketilmeli!

Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek ya da grip ve soğuk algınlığını daha çabuk atlatmak amacıyla içilen bitki çaylarının tüketiminde bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Diğer bitkilerle karıştırıldığında bitki çaylarının etkisi azalıyor. Uzmanlar çayların sade tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberler 21.12.2016 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Gizem Köse, özellikle k aylarnda tüketimi artan bitki çaylarnn kartrlmas halinde etkilerinin azalabileceine dikkat çekerek bir arada deil, tek tek içilmesini önerdi.

Kark olmayan bitki çaylarn çocuk, yetikin ya da yallarn günde 2 fincan tüketebileceini belirten Gizem Köse, Kantaron, enginar, hindiba, karaba, civanperçemi gibi çaylar içerdikleri farkl etken maddeleri ile ilaç etkileimlerine sebep olabilmektedir. Dolaysyla bu gruplarda özellikle ilaç kullanan bireyler öncesinde doktoruna danmal ve bu konuda onay almaldr uyarsnda bulundu.

Baz kark bitki çaylarnn karacieri yorduunu böylece baklk sistemini güçlendirmek bir yana daha da zayflatabildiini belirten Köse, Benim önerim her bitki çaynn sade olarak tüketilmesi ve boazda ar var ise lkken bal eklenmesi yönündedir dedi.

Hangi bitki çay neye iyi geliyor?

Her bitki çaynn farkl etkileri olduunu belirten Köse, u tavsiyelerde bulundu:

K çay olarak satlan çaylarn çok kark olmamasna dikkat edilmelidir. Kuburnu, adaçay, karanfil, tarçn, zencefil, papatya gibi karmlar tüketime uygundur. Ancak mümkün oldukça her çay tek bana tüketerek baklk sisteminizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Her çay ayr ayr tüketildiinde gün içerisinde birkaç seçeneiniz de olmu olur.

Özellikle adaçay antimikrobiyal etkisi ile mikroplardan ve bakterilerden koruma özellii vardr. Hafif yorgunluk belirtisi durumunda hastalklardan korunma amaçl adaçay tüketilmesi önerilmektedir.

Kuburnu ksa sürede demlenmeli

Kuburnu iyi bir C vitamini kaynadr. Baklk sisteminin güçlendirilmesinde en çok kullanlan bitkidir. Ancak demlenmesi srasnda kayba urayabilmektedir. Bu yüzden uzun süreli demleme ilemi uygulanmamal, mümkün oldukça hzl bir ekilde bitirilmelidir. çünkü uzun süre beklendiinde içerisindeki C vitamini okside olarak kaybolmaktadr.

Ateli hastalklarda zencefil ve nane kullanlabilir

Nane çay gribal enfeksiyonlarda ate durumu da varsa vücudun snmasn ve terlemesini salad için kullanlmaktadr. Tüketilen çaya taze olarak da eklenebilir. Ayn ekilde zencefil de ateli hastalklarda kullanlabilir ayrca akcierlerdeki enfeksiyonun vücuttan çkarlmasnda da yararldr.

Krmz çay, vücut direncini artryor

Krmz çay olarak da bilinen roibos bitkisinin çay da vücut direncini arttrmaya yardmc olur. Ayrca tarçnla beraber tüketildiinde itah kontrolünü de destekler. Günde 1 fincan içilmesi uygundur.

Kaslar yasemin ve papatya ile dinlendirin

Yasemin ve papatya çaylar yorgunluk ve halsizlik durumlarnda kaslarn dinlenmesini salar. Özellikle k aylarnda günde 1 fincan tüketilmesi önerilmektedir. Akam saatlerinde tüketildiinde uykunun düzenlenmesine yardmc olur. Düzenli uyku, vücudun toparlanmasn ve baklk sisteminin güçlenmesini salar. Böylece dolayl yoldan enfeksiyonlara kar koruyucu olabilmektedir.

Ana Sayfaya Git