Bitkisel ilaçları en çok kanserden korunmak ve zayıflamak için kullanıyoruz

Prof. Dr. Tarkan Karakan "Bitkisel ilaçların zararı, yararını geçebilir." dedi ve uyardı: "Amcamın midesinde yara vardı. Sarı kantaron kullandı geçti gibi duyumlarla kullanılan bitkiler ya da bitkisel ilaçlar vücutta birçok tahribata yol açabildiği gibi toksik yani zehirli de olabilir."

Haberler 22.02.2017 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amerika Birleik Devletlerinde de bitkisel desteklerin kullanldna dikkat çeken Prof. Dr. Karakan: FDA bu ürünler için GRAS (generally recognized as safe) yani genel olarak güvenlidir ibaresi koymaktadr. Uzun yllar kullanlm bitkisel ürünlerin yan etki kaytlarna baklarak bu ibare konulmaktadr. Güvenli olduu düünülen bitkisel ürünler ise doktor kontrolünde destek (yardmc) tedavi olarak kullanlmaldr. Dozlar belirlenmi olmal ve bu dozlar almamaldr. laçlarla olan etkileimine dikkat edilmelidir. Son yllarda ülkemizde de gelien bir alan olan fitoterapi (bitki tedavi bilimi) üniversitelerde yerini almaktadr. Özellikle eczaclk fakültelerinde fitoterapi alannda çalan bilim insanlar ve mezunlarnn gelecekte daha fazla söz sahibi olmas gerekir. Bu nedenle bilinçli bir yaklamla bitkisel ürünleri tüketmeli ve mutlaka bu konuda eitim alm fitoterapistler ve doktorlarla görüerek bitkisel ürünleri kullanmalyz. dedi.

TÜM LAçLAR ZEHRDR

Tüm ilaçlar aslnda zehirdir diyen Prof. Dr. Karakan, bitkisel ilaçlarn dezavantajlarn öyle anlatt: Örnein bir bitkisel ürün bitkinin yetitii yer, hangi mevsimde topland, o sene yaan yamur miktar gibi birçok faktörden etkilenir ve içindeki etken madde deiir. Bu nedenle standart yani her zaman ayn etkiyi göstermez. Dier bir konu ise aktarlarda satlan bitkilerin gerçekten iddia edilen bitki olup olmaddr. Baz durumlarda aktarlarda satlan bitkinin benzer aileden baka bir bitki olduu az rastlanmayan bir durumdur.

EN çOK ZAYIFLAMA VE KANSERDEN KORUNMA AMAçLI YAPILIYOR

Prof. Dr. Karakan bitkisel ilaçlarn en çok nerelerde kullanldyla ilgili de öyle konutu:

Ülkemizde en sk bitkisel ilaç kullanm nedenleri kilo verme, kabzlk, kanserden korunma veya tedavisi amacyla yaplmaktadr. Kilo verdiren bitkisel karmlar karaciere oldukça hasar verebilir. Yine kabzlk için kullanlan karmlar nedeniyle karacier yetmezliinden kaybedilen çok sayda hasta vardr. Kanserden korunma amacyla satlan bitkisel karmlarn ise kanserden koruduunu gösteren kantlar çok zayftr. Zarar yararn geçebilir. Kanser tedavisi srasnda kullanlan bitkisel ilaçlar ise kemoterapinin etkisini azaltabilir veya arttrarak hastay hastanelik edebilir. Dier bir konu ise hastalarn doktorlarna bitkisel ilaç kullandklarn söylememesi ve bazen gizlemesidir. Bu durumda doktorun tedavisi deiebilmekte, hatta zararl karmlar ortaya çkmaktadr.

Ana Sayfaya Git