Bitkisel tedaviler kısırlığa çare değil

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, kısırlık tedavisinin sabır istediğini belirterek, "Sonuç alınamadığında bazı hastalar tedaviden vazgeçerek, başka yollara başvurabilmektedir. Bunlar çeşitli bitkisel ilaçlar, hacamat, muska gibi tıp ilminin dışındaki alternatif şeylerdir.

Haberler 20.12.2016 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yanl uygulamalar tedavide gecikmeye yol açabilir ve gebelik ansnn kaybolmasyla sonuçlanabilir. dedi.

Buyru, baz çiftlerin çeitli nedenlerle ksrlk sorunu yaadn söyledi.

Tbbn elverdii ölçüde baz çiftlerin bebek sahibi olduunu, bazlarnda ise çabalarn yeterli olmadn anlatan Buyru, konumasn öyle sürdürdü:

Bitkisel tedaviler ksrla çare deil

Üstelik hiçbir sorunun bulunamad, açklanamayan infertilite (ksrlk) hastalar da çiftlerin yüzde 15-20sini oluturmaktadr. Ksrlk tedavisi sabr ister. Sonuç alnamadnda baz hastalar tedaviden vazgeçerek, baka yollara bavurabilmektedir. Bunlar çeitli bitkisel ilaçlar, hacamat, muska gibi tp ilminin dndaki alternatif eylerdir. Yanl uygulamalar tedavide gecikmeye yol açabilir ve gebelik ansnn kaybolmasyla sonuçlanabilir. Ksrlk tedavisi ancak bu konuda uzman kiiler tarafndan yaplmaldr. Özellikle yumurtalk kapasitesi düük olan kadnlarda uygulanan bitkisel yöntemler zararl olabilir. Bu süre zarfnda hasta mevcut gebelik ansn da kaybedip bir daha gebe kalamama riskiyle kar karya kalabilir. Ayrca baz bitkiler adet düzensizliklerine, yumurtlama problemlerine, hatta gebelerde düük riskinin artmasna neden olabilir.

Bitkisel ilaçlar, hacamat, muska gibi

Buyru, hormonlar arasndaki dengenin çok hassas olduuna iaret ederek, Düük dozda olumlu etki yapan bir bitki, bir hormonun kan düzeyini kritik eiin üzerine çkararak olumsuz etki yapabilir. Bunu ayarlamak mümkün deildir. laçlarn dozu hastann durumuna, kilosuna göre ayarlanabilirken, bitkiler için bu söz konusu deildir. Bu amaçla en çok kullanlan bitkiler soan suyu, kuru incir, çörek otu, bal, keçi boynuzu, civan perçemi, srgan otudur. Bu bitkilerin kullanmnn kadnda ve erkekte ksrla çözüm olaca iddia edilse de hiçbirinin yarar yoktur. Hem zaman kaybna, hem de mevcut hormonlarda dengesizlie yol açarak zararl olabilirler. Hatta adaçay, rezene gibi bitkisel çaylar da ar tüketildii takdirde düük riskini artrabilir. Ancak birkaç fincan adaçay içtim diye düük riskim artar eklinde panik yapmaya da gerek yoktur. Yine maydanoz tüketiminin düük riskini artrd eklinde bir yanl inan vardr. Gebelikte maydanoz yemenin bir zarar yoktur. Düük yapmak için bir kamyon maydanoz yemek gerekir. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin ksrlkla ilgi çalmalara öncülük yaptn ve bu alanda pek çok çalma bulunduunu dile getiren Buyru, gerek ilaç tedavisi gerekse tüp bebek gibi yardmc üreme tekniklerinde gebelik ansnda art salayacak her eyden yararlanldn anlatt.

Buyru, yaplan çok sayda aratrmaya ramen gebelik ansn artracak çok fazla seçenek bulunmadn aktararak, dünyada bu konuda yaplan çalmalarn Türkiyede de yakndan izlendiini, hatta ülkedeki baz merkezlerin çeitli çalmalara öncülük yaptn kaydetti.

- En büyük yanl tedaviden çabucak vazgeçmek

Prof. Dr. Buyru, ilaç tedavisi dnda yaplmas gerekenler olduunu ancak bunun belirli bir program ve takip altnda yaplmas gerektiini vurgulayarak, örnein sigara kullanmnn azaltlmasnn, daha az kahve tüketilmesinin, egzersiz yaplmasnn, kilo problemi olan hastalarn kilo vermesinin gebelik ansn artrabileceini söyledi.

Yarar kantlanmam olsa da Koenzim Q10, çinko, selenyum, ginseng gibi destek ürünlerinin erkek ve kadnda kullanlabildiini belirten Buyru, Bunlarn kullanmnn yarar tartlsa da zarar yoktur. Bunlar destek amacyla kullanlabilir, esas tedaviye yardmc olabilir. Dier tedavileri brakp sadece bu ürünlerden medet ummak da doru deildir. dedi.

Prof. Dr. Buyru, en büyük hatann, tedavinin etkilerini görmeden uygulamadan vazgeçmek olduunu belirterek, Tedavide srar etmek gerekir. Sizi en iyi bilen tedaviyi yapan doktorunuzdur. Aratrarak doktorunuzu iyi seçin ve ona güvenin. nternetten okuduunuz genel bilgilerle kafanz kartrmayn. Israrc olduunuz takdirde eninde sonunda olumlu sonuç alrsnz. Tabii her türlü tedavi için de uygun yumurtaya ve gebeliin yerleecei iyi bir rahim iç tabakasna sahip olmanz gerekir. Yumurta says ve kalitesi yeterli olmayan, rahim iç tabakas daha önce geçirilmi hastalklar ve ameliyatlar nedeniyle hasar görmü kiilerde yaplabilecekler ne yazk ki snrldr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git