Bitkisel ürünlerle kalkan oluşturun

Prof. Dr. Emine Akalın, koronavirüs ile enfekte olmadan önce bağışıklığı desteklemek için standardize edilmiş bitkisel ürünlerin kullanılabileceğini söyledi.

Haberler 16.03.2020 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüsten korunmak için alnabilecek önlemlere ilikin açklama yapan Prof. Dr. Akaln, virüsten kaynakl hastaln semptomlarnn dier viral enfeksiyonlarla kartrlabilecei için hemen panik havasna girilmemesi gerektiini belirtti.

Önlem olarak doktorlara danlmas uyars yapan Akaln, hastaln en çok etkiledii kiilerin genellikle dier salgnlarda olduu gibi baklk sorunlar yaayabilecek yallar, çeitli kronik hastalk ve enfeksiyon hastalklar geçirenler olduunu, bu gruptakilerin önlemleri arttrmasnda fayda bulunduunu anlatt.

Akaln, temiz havann, iyi uykunun, dinlenmenin, salkl gda tüketmenin, baklk sistemini basklad bilinen eker gibi besinleri azaltmann veya kesmenin, bakl desteklemek için fermente ürünleri daha çok tercih etmenin önemine iaret ederek, öyle devam etti:

Baklk bu ve benzeri salgn hastalklardan korunmada en önemli savunma aracdr. laç tedavilerinden asla uzaklamadan baz bakl düzenleyici bitkisel takviyeleri doktorunuza danarak sizin için uygun gördüü durumlarda kullanmak bu konuda yardmc olur. Bu ürünlerin, bakln düzenlenmesinde geleneksel kullanm olmakla birlikte, bunlarla ilgili laboratuvar veya preklinik çalmalarnn youn olduunu ancak çok daha fazla klinik çalmaya ihtiyaç duyulduunu öncelikle belirtmek gerekir. Bu takviyelere, son yllarda çok kullanlan beta glukan, Afrika sardunyas kökü, kara mürver meyvesi ve ekinezya kökü ekstreleri (çay halinde kullanlmas etkisizdir) örnek verilebilir. Farkl isimlerle satlan bu ürünleri tek güvenli yer olan eczaneler haricinde baka bir ekilde satn almanz tavsiye etmiyoruz. Kullanlmadan önce ekli veya süresiyle ilgili olarak doktora, eczacya muhakkak danmanz önemlidir. Ayrca C vitamini bakmndan yüksek kuburnu ve antiseptik etkinlii yüksek propolis takviyeleri bakl korumada ek olarak kullanlabilir.

- Doru bitki, doru miktar önemli

Prof. Dr. Emine Akaln, doru bitki, doru etkin madde ve doru miktarn önemine iaret ederek, standardize edilmi ürünlerin kullanlmas gerektiini söyledi.

Bu isimlerle doruluu kukulu birçok ürünün satldn vurgulayan Akaln, Bunlarn ayrt edilmesi oldukça zordur. Eczanelerden alnmas gerekir. Ayrca çiçek veya polen alerjiniz varsa, kemoterapi alyorsanz, otoimmün hastalklarnz varsa, karacier veya böbrek hastas iseniz, organ nakli gibi bakl basklayc ilaç kullanma durumundaysanz bu ürünleri kullanmamalsnz. dedi.

Yine bu süreçte kullanlabilecek, genel solunum yollar hastalklarnda ve yumuatc etkisiyle tahrii azaltan bitkilere hatmi ve hlamurun örnek verilebileceini dile getiren Akaln, çay eklinde kullanlabilecek bu bitkilerin güvenilir yerlerden alnmas ve etiket bilgilerinin uygun olmas gerektiini anlatt.

Akaln, Solunum yollarnda antiseptik etkili baz bitkiler de önlem amaçl kullanlabilir. Bu bitkilere, mersin, ökaliptus, kekik, adaçay örnek verilebilir. Ancak unutulmamaldr ki bu bitkilerin veya desteklerin hiçbirisi bu virüs için kullanlacak bir tedavi yöntemi deildir. Alnmas gereken önlemlere ek olarak tavsiye edilebilir. diye konutu.

- Uçucu yalar dezenfektan olarak kullanlabilir

Prof. Dr. Emine Akaln, dezenfeksiyon için mutlaka en az yüzde 60 alkol içeren ürünlerin kullanlmas uyarsnda da bulunarak, öyle konutu:

Buna ilaveten ortam dezenfeksiyonunda antiseptik etkinlii yüksek olan baz uçucu yalardan faydalanmak mümkün. Bunlara, sandal, defne ve çay aac ile laboratuvar çalmalarnda antiviral etkisi görülen okaliptüs, bergamot, lavanta, tarçn, limonotu ve tr örnekleri verilebilir. Bu bitkilerinden elde edilen uçucu yalar difüzör veya jel yoluyla kullanlabilir.

Ana Sayfaya Git