''Bitter çikolata gripten koruyor''

Kış aylarında birçok insanı pençesine düşüren gripten korunmak için uzmanlardan özellikle tatlı severlerin hoşuna gidecek tavsiye geldi. Diyetisyen Buşra Mutlu, bitter çikolatanın içinde bulunan bileşiklerin gripten korunmada yardımcı olduğunu söyledi.

Haberler 17.02.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekim ve mart aylar grip mevsimi olarak biliniyor. Düük baklk sisteminin de tetikledii gripten korunmann yollarndan birisi de iyi beslenmeden geçiyor. C vitamininden zengin portakal, ananas; mantar, likopenden zengin domates gibi birçok besinin gripten koruduunu belirten Diyetisyen Bura Mutlu, K hastalklarndan korunmada güçlü bir baklk sistemi ve güçlü bir vücut direnci özellikle çok önemli noktalardan biri. Bitter çikolatann içinde youn olarak bulunan kakao, kakaonun içerdii fenolik bileikler, baklk sistemimizi ve vücut direncimizi artrc maddeleri içeriyor dedi.

VÜCUT DRENC VE BAIIKLIK SSTEMN GÜçLENDRYOR

Dier çikolata türlerine göre bitter çikolatann tercih edilmesi gerektiini söyleyen Diyetisyen Bura Mutlu, Fenolik bileiklerce zengin kakaonun youn olarak bulunduu bitter çikolata vücut direnci ve baklk sistemini güçlendirici etkileriyle göze çarpyor. Bitter çikolata içerdii eker orannn düük olmas ve kakao orannn yüksek olmas sebebiyle dier çikolata çeitlerine göre tercih edilmesi gereken bir grupta. çünkü eker, baklk fonksiyonlarn azaltc etkilerde rol oynad için biz özellikle bitter çikolata tüketilmesini öneriyoruz ifadelerini kulland.

GÜNDE 2 PARçA BTTER çKOLATA

Bitter çikolatann haftada yaklak 2 ya da 3 kez, günde 2 parça olarak kullanlabileceini belirten Mutlu, Bu, yaklak 10 grama tekabül ediyor ve bu kadar tüketilmesi yeterli olacaktr. 1 parça bitter çikolata aldmzda vücudumuza aldmz doal bir antioksidan olan resveratrol maddesi mutluluk hormonunun salnmn artrrken, dier bir antioksidan maddesi olan katein zihinsel performans salayan hormanlarn salnmn tetikliyor. Bu sebeple kalp salmza da yarar var ve vücut direncimizi arttrm oluyor. Bitter çikolata ayn zamanda souk algnl ve gribin belirteçlerinden olan öksürüe de iyi geliyor. Özellikle kroniklemi öksürüklere de iyi geliyor diye konutu.

BEYAZ çKOLATADAN UZAK DURUN

Beyaz çikolatann tüketiminin uygun olmadna dikkat çeken Mutlu, unlar söyledi:

Beyaz çikolatann içerdii ya miktar daha fazla ve biz daha çok bitter çikolatann içindeki kakao maddesine yöneliyoruz. çünkü kakaonun içeriinde daha fazla fenolik bileikler var ve bu fenolik bileikler baz ilemlere maruz brakldnda içeriindeki bileikler azalyor, bundan dolay beyaz çikolata daha çok ileme maruz braklyor.

HERKES KULLANABLR

Bitter çikolatann belirtilen porsiyonlarda herkes tarafndan kullanlabileceine vurgu yapan Mutlu, Hastalar da kullanabilir çünkü bitter çikolatann insülin direnci üzerinde de etkileri saptanm. Ayrca LDL kolesterolde ve kalp saln artrmada ve iyiletirmede faydalar da birçok çalmada ispatland için kullanm yine ayn porsiyonlarda yeterli olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git