Böbreğine Bak, Hastalığını Gör

Dünyada yaklaşık 850 milyona yakın böbrek hastası bulunuyor. Ülkemizde ise her 7 kişiden biri böbreğinde sorun yaşıyor.

Haberler 15.03.2019 - 12:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nefroloji Uzman Prof. Dr. Tekin Akpolat Böbrekten birçok hastala tan konabilir, hastaln nasl ilerleyecei konusunda fikir edinilebilir. te bu nedenle böbrek vücudun aynasdr. Böbrek hastalklar sinsidir ama ayn zamanda önlenebilir, tedavi edilebilir. Bu yüzden aynaya bakmaktan korkmayn diyor. Prof. Dr. Tekin Akpolat böbrek hastalklar hakknda bilgi verdi.

Doru önlemlerle tedavi edilebilir

Böbrek hastal gibi yaygn ve tedavisi pahal bir hastalkta tedaviden ziyade korunmak çok önemlidir. Böbrek hastalklar tüm organlar etkileyebilir bu nedenle salkl olmak için böbreklerin salkl çalmas çok önemlidir. Böbrek hastal sktr, zararldr ve doru önlemlerle tedavi edilebilir.

Böbrekler vücudun aynasdr

Böbrek hastalklar pratik olarak ikiye ayrl böbrekten balayan hastalklar ve böbrein etkilendii hastalklar. Böbrekten balayan hastalk says göreceli olarak daha azdr. Böbrek hastalklarnn çou baka bir hastalk sonucu oluur. Örnein böbrek makinesine balanmak zorunda kalan iki hastadan biri eker hastasdr. Böbrekten birçok hastala tan konabilir, hastaln nasl ilerleyecei konusunda fikir edinmek mümkündür. te bu nedenle böbrek vücudun aynasdr. Böbrek hastalnn sinsi olmas, erken dönemde belirti vermemesi konunun önemini daha da arttrr.

Zamannda müdahale çok önemli

Böbrek saln deerlendirmek için basit bir idrar incelemesi ve birkaç kan testi çou zaman yeterli olur. Tansiyon ölçmeyi de unutmamak gerekir (Tansiyonun yüzde 5-10 nedeni böbrek hastaldr). Basit bir idrar incelemesi ile eker hastalndan romatizmaya, kanserden karacier hastalna kadar birçok sorun hakknda fikir sahibi olunabilir. iddetli enfeksiyonlarda, büyük ameliyatlarda böbrekler etkilenebilir ama çou kez doru ve zamannda müdahale ile böbrekler toparlanabilir. Yallarda bu durum daha da önemlidir. Eer varsa böbrek sorununu hafifken fark etmek çok önemlidir, çünkü böbrek hastalklar sinsidir ama ayn zamanda önlenebilir, tedavi edilebilir. Aynaya bakmaktan korkmamak gerekir.

Böbrek saln korumak için

Kan basncnz takip edin.

Zinde ve aktif olun.

Kan ekerinizi kontrol altnda tutun.

Salkl beslenin, kilo almayn.

Yeterli su için.

Sigara içmeyin.

Bilinçsiz ilaç ve bitkisel ürün kullanmayn.

Böbreklerinizi kontrol ettirin.

Salkl yaayn.

Ana Sayfaya Git