Böbreğinizi Kurutmayın

Sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli koşulları arasında düzgün çalışan böbreklere sahip olmak yer alıyor. Yaz aylarında böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için başta bol sıvı tüketmek olmak üzere bazı önlemler alınması gerekiyor.

Haberler 10.08.2017 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Murat Tuncer, böbrek saln korumak için yaz aylarnda dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Böbrekler tüm vücut fonksiyonlarn etkiler

Beyin, kalp ve akcier gibi yaamsal öneme sahip olan böbreklerin saln kaybetmesi, tüm vücut fonksiyonlarnn bozulmasna neden olmaktadr. Vücudumuzda bulunan zararl maddeler ve toksinler, böbrekler tarafndan süzülerek dar atlmaktadr. Böbrekler ayn zamanda kemik erimesini engelleyen D vitaminini aktifletirmekte, vücuttaki asitlii düzenlemekte ve kan elemanlarnn üremesini salamaktadr. Görevlerini yerine getiremedii takdirde ise hayati riskler yaratabilmektedir. Yaamsal öneme sahip olan böbrekleri tehdit eden en önemli risk faktörleri diyabet ve yüksek tansiyondur.

Su içmek için susamay beklemeyin

Yaz aylarnda böbrek saln korumak için su tüketimini artrmak önemlidir. Dolaysyla en az 1,5-2 litre su tüketmek ve en önemlisi de su içmek için susamay beklememek gerekir. Yeteri kadar su içemeyen kiiler ise günde 2 adet sodyumu çok yüksek olmayan maden suyu içebilir.

Su oran yüksek gdalar tercih edin

Yaz aylarnda birçok sebze ve meyvenin su içerii yüksektir. Özellikle karpuz ve eftali gibi sudan zengin meyveler ile limon ve brokolinin skça tüketilebilir. Böbrek sal açsndan limonu sofradan eksik edilmemesi gerekir. Öünleri hafif, meyve ve sebze arlkl olmas böbrek saln korumak için önemlidir. Özellikle bu aylarda ar yemekler ve kzartmalardan kaçnmak gerekir. Kzartmalar, kan kolesterol seviyesini ve kiloyu da arttrabilecei için genel salk açsndan son derece zararl besinler arasnda yer alr. Böbrek hastalarnn ise mutlaka hekimlerinin önerdii ekilde beslenmesi gerekir.

Tuz ve ekeri snrlandrmak gerekiyor

Tuz, böbrek saln olumsuz yönde etkileyen besinlerin banda gelmektedir. Hipertansiyonun yan sra ta oluumuna da yol açabilmektedir. Ar tuz tüketimi, hem böbrekleri hem de böbrein birlikte çalt kalbi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. eker de böbrek için zararl besinler arasnda yer alr. eker diyabet riskini artrarak böbrek yetmezliine yol açabilmektedir. eker ayrca fazla kilo almaya da neden olmaktadr. Ar kilolu olmak da böbreklerin saln bozmaktadr. Bu tabloya bakarak, tuz ve ekerin böbreklerin en tehlikeli iki düman olduunu söylenebilir. Sigara ve eker gibi sigara da böbrek yetmezliini artran önemli unsurlardan biridir.

Gece sk idrara çkyorsanz dikkat!

Böbrek hastalklarnn en kötü yan kimi zaman belirgin bir bulgu göstermemesidir. Bu nedenle düzenli kontroller büyük önem tamaktadr. Görülen yorgunluk, halsizlik, cilt renginde solukluk, bulant gibi bulgular genellikle farkl sebeplere balanabilmektedir. Böbrek hastalklarna ilikin tek spesifik bulgu nedensiz yere gece sk idrara çkmaktr. Yeterince sv alnmamasna ramen gece boyunca ikiden fazla idrara çkma durumu varsa böbrek hastalndan üphelenmek gerekir. Geliebilecek böbrek hastaln önlemenin en iyi yolu da belli aralklarla kan ve idrar tetkikleri yaptrmaktr.

laç kullanmna dikkat edin!

Yaz aylarnda bilinçsizce ve uzun süreli olarak kullanlan ar kesiciler, antibiyotikler de böbrek saln olumsuz etkilemektedir. Bu tür ilaçlarn önemli bir ksm vücuttan böbrekler vastasyla atlmaktad fakat gereinden fazla kullanldnda ve altta yatan bir böbrek rahatszlnn varlnda, böbrek hasarna yol açabilmektedir. Vücuttan atlamayan kimyasallar kiiyi böbrek yetmezlie kadar götürebilmektedir.

Ana Sayfaya Git