Böbrek bekliyor

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, "21 bin 460 böbrek nakli bekleyen hastamız var. Böbrek nakli olmadan izlenen hasta sayısı 64 bin civarında. Her üç hastadan biri böbrek bekliyor." dedi.

Haberler 09.11.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Üstünda, Türkiyede binlerce hastann, ileri düzey böbrek yetmezlii nedeniyle nakil beklediini belirtti.

Böbrek hastalnn insann yaam konforunu en çok bozan ve yaam süresini ksaltan hastalklarn banda geldiini ifade eden Üstünda, Türkiyede 83 bin 383 ar böbrek hastas bulunduunu aktard.

Üstünda, bu yl böbrek hastal nedeniyle hayati tehlikeye giren yeni hasta saysnn 12 bin 518 olduuna dikkati çekerek hastalar hayatta tutabilmek için hemodiyaliz ve periton diyaliz tedavilerinin uygulandn kaydetti.

Böbrek hastalnn en iyi tedavisinin, nakil yoluyla gerçekletirilen tedavi yöntemi olduuna iaret eden Üstünda, sözlerini öyle sürdürdü:

Ancak maalesef geçen yl 3 bin 800 civarnda hastaya nakil yapld. Bunlarn 1779u yeni böbrek yetersizlii gelien hastalard. Geri kalan ise hemodiyaliz ve periton diyalizi tedavisi gören hastalard. Say oldukça az. 21 bin 460 böbrek nakli bekleyen hastamz var. Böbrek nakli olmadan izlenen hasta says 64 bin civarnda. Her üç hastadan biri böbrek bekliyor. Bu kadar hasta varken geçen yl yaplan nakil says çok az.

Üstünda, Türk halknn yardmsever ve paylamc olduunu, bunun en güzel örneinin zmir depreminde bir kez daha görüldüünü ancak organ ba konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmediini söyledi.

- Salk Bakanlnn çalmalaryla baç says artt

Son yllarda Salk Bakanl öncülüünde yaplan çalmalarla organ baçs saysnn arttn ifade eden Üstünda, unlar kaydetti:

Bundan 15 yl önce Türkiyede 1 milyon kiiden 1i böbreini balyordu. Ayn dönemde bu rakam spanyada 1 milyonda 30 kiiydi. 2009 ylnda Türkiyedeki böbrek bekleyen hastalarn saysnn artmas üzerine Salk Bakanl çok ciddi ve güzel bir çalma balatt. Organ Nakli Haftalar düzenlenmeye balad. Organ naklini tevik edecek birtakm kanuni düzenlemeler yaplmaya baland ve vericilik artt. Bu yl bu rakam 1 milyonda 4,8 kiidir. 1den 5e çkmak çok önemli. Bizimle ayn dönemde organ nakli kampanyas balatan Hrvatistanda bu sorun neredeyse çözüldü.

- Türkiyedeki sistem dünyadaki en dürüst sistemdir

Üstünda, Türkiyede organ balarnda ve nakillerde uygulanan sistemin dier ülkeler tarafndan örnek gösterildiini ve tüm aamalarn titizlik ve effaflkla yürütüldüünü belirtti.

Türkiyede organ nakli bekleyen tüm hastalarn doku gruplarnn Salk Bakanlnn organize ettii sisteme girildiini belirten Üstünda, öyle devam etti:

Türkiyedeki sistem dünyadaki en dürüst sistemdir. Herhangi bir yerde kadavradan bir böbrek ba söz konusu olursa, o böbrein dokularyla doku bankasndaki dokular karlatrlr ve en çok uyan yer neresiyse o böbrek oraya gider. Be doktor Bakanlktan gelen listeleri en çok uyan hastalara göre srayla deerlendirirler ve her biri imza atmadan o böbrek sahibini bulmaz. Hiçbir yerde bu kadar titiz ileyen bir sistem yoktur.

Uluslararas kongrelerde bu sistemden övgüyle bahsedildiini anlatan Prof. Dr. Üstünda, Youn bakmlarda böbrek alnmaya müsait vericiler önceden böbrek alnmasna onay vermi olsalar dahi o kadar titiz deerlendirilir ki hastann beyin ölümü gerçeklemeden ve birden fazla hekimin oluturduu komisyon onaylamadan ve rapor altna alnmadan kesinlikle o böbrek alnmaz. Bu uygulanan prosedürler Türkiye açsndan büyük avantajlar içerir. diye konutu.

Prof. Dr. Üstünda, vatandalar baç olmaya davet ederek Yaam yeerecek tekrardan. Bundan daha güzel bir iyilik, bundan daha büyük bir halka ve Hakka hizmet olamaz. u ana kadar geldiimiz aama küçümsenemez. Bir olan 5 yaptk. Bize yakan, baç saysn dünya standartlarna getirmektir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git