Böbrek sağlığı için 7 öneri

Böbrek hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmek, ideal kiloda olmak ve düzenli egzersiz yapmak çok önemli. Böbrek sağlığı için önemli önerilerde bulunan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Özel bir neden yoksa günde 1.5-2 litre su içmek, gelişigüzel ilaç kullanımından kaçınmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek ve kan şekeri ve kan basıncını doktorun önerdiği aralıklarda düzenli kontrol ettirmek böbrek hastalıklarından korunmak için oldukça önemli” dedi.

Haberler 25.11.2021 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Herhangi bir nedenle gelien böbrek fonksiyonlarndaki bozulmann derecesine göre vücutta baka salk sorunlar ortaya çkabilir. Bu sorunlar içinde hipertansiyon, kalp yetmezlii, kalp ritm bozukluu, diyabetik hastada eker kontrolünün bozulmas, kanszlk (anemi), sindirim sistemi bozukluklar, kemik-mineral bozukluklar, sinir sistemi sorunlar, ksrlk (infertilite) geliimi saylabilir. ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, böbrek sal için alnmas gereken 7 önlemi paylat:

YETERL MKTARDA SIVI ALIMINA ÖZEN GÖSTERLMEL

Avustralya ve Kanadal aratrmaclara göre yeterli sv tüketimi kronik böbrek hastal geliimi riskini azaltyor. Geleneksel bilimsel görüe göre de günlük 1.5- 2 litre su tüketmek salk için ideal ancak en doru miktar için doktora danlmal.

HAREKETL BR YAAM BENMSENMEL

Düzenli olarak yürüyü, hafif kou ve bisiklete binmek gibi egzersizler yapmak hem dinç bir bedene sahip olmak hem fazla kilolardan kurtulmak için önemli.

KAN EKER DÜZENL OLARAK KONTROL EDLMEL

Diyabet, kronik böbrek hastalna neden olan hastalklar içinde birinci srada yer alyor. Diyabete bal böbrek hasarnn (diyabetik nefropati) erken dönemde tannmas sonrasnda uygulanacak tedaviler sayesinde böbreklerdeki hasar geri döndürülebiliyor veya hz düürülebiliyor. Kan ekeri doktorun önerdii aralklarda düzenli olarak kontrol ettirilmeli.

KAN BASINCI ÖLçÜLMEL

Hipertansiyon, kronik böbrek hastalna yol açan bir faktör olabilecei gibi, böbrek hastalnn sonucu olarak da geliebilir. Tansiyon yüksek seyrettikçe hastaln ilerlemesi de hzlanr.

TUZ TÜKETMNE DKKAT EDLMEL

Dünya Salk Örgütü bir günde alnmas gereken tuz miktarnn 5 gram olduunu belirtiyor. Ancak Türkiyede günde ortalama olarak 18 gram civarnda tuz tüketiliyor. Tuz tüketimini azaltmak için yemek masalarnda tuzluk bulundurulmamaya dikkat edilmeli ve yemekler baharat ve nane, kekik gibi bitkilerle tatlandrlmal. Salkl beslenmeye dikkat edilmeli.

TÜTÜN MAMULLERNDEN UZAK DURULMALI

Sigara ve tütün ürünleri böbrek kan akmnn azalmasna sebep olur. Böylece böbrekler yeterince süzme yapamaz ve atk maddeler vücutta birikir. Sigara içen kiilerde böbrek kanseri gelime riski yüzde 50 orannda daha yüksektir.

GELGÜZEL LAç KULLANILMAMALI

Doktor reçetesi olmadan ar kesici ilaçlar kullanlmamal. Bu ilaçlar bazen kullanldklar doz ve süreyle ilikili olarak bazen de bunlardan bamsz olarak böbrek hasarna yol açabilir.

Ana Sayfaya Git