Böbrek taşı en sık 30'lu yaşlarda görülüyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu, "Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 25-55 yaşlarında görülürken, 30'lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubudur." dedi.

Haberler 18.12.2019 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medicanadan yaplan açklamada görülerine yer verilen Medicana International stanbul Hastanesi Üroloji Uzman Koyuncu, böbrek ve idrar yollar talar, idrarda çözülemeyen ve atlamayan kristallerin birikip bir araya gelmesi sonucu ortaya çkan sert oluumlar olduunu söyledi.

Koyuncu, Her insanda ta oluma riski vardr. Sklkla 25-55 yalarnda görülürken, 30lu yalar hastaln en sk görüldüü ya grubudur. En önemli risk faktörleri beslenme alkanlklar (yetersiz sv alm gibi) ve ailede ta hastal öyküsünün olmasdr. diye konutu.

Koyuncu, sözlerine öyle devam etti:

Takip, kendiliinden düme oran yüksek olan ta boyutlarnda tan dümesini kolaylatrmak amacyla medikal tedaviyle belirli bir süre takip uygulanmasdr. En güncel tedavilerden biri olan endoskopik holmiyum lazerle talarn krlmas ve temizlenmesi ise kapal ince kameral sistem ile böbrek ve idrar yollarndaki tüm talarn lazerle kum haline getirilerek tek seansta temizlenmesidir. Bu yöntemle hastay ayn gün taburcu etmek mümkündür ve hasta ertesi gün normal hayatna dönebilmektedir.

DRARDA YANMA VE KANAMA VARSA DKKAT

Hastaneden yaplan açklamada ayrca, Böbrek ta hastalnda en sk belirti kasa yaylabilen, iddeti artp azalan tarzda, iddetli yan (böür) arsdr. drar yanma ve idrarda kanama da elik edebilir. Böbrek ta hastalnda tan radyolojik (en sklkla ince kesit, ilaçsz bilgisayarl tomografi) ile konulmaktadr. Böbrek tann tedavisi tan yeri, boyutu, böbrekte genileme yapp yapmad ve enfeksiyonun elik edip etmemesine göre planlanr. Belirli boyutun üzerinde olan talara, medikal tedaviye ramen kendiliinden dümeyen talara, medikal tedaviye ramen ary tolere etmeyen hastalara müdahale edilmelidir. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git