Böbrek taşı ağrısından korunmak için bol su tüketilmeli

Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 10-15’i hayatlarının bir bölümünde böbrek taşı oluşuyor. 4 mm’den küçük taşların böbrek ve idrar yollarından daha rahat atılabililirken, 6 mm’nin üzerindeki taşlara genellikle müdahale gerekiyor.

Haberler 28.08.2017 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan bilimsel aratrmaya göre insanlarn yüzde 10-15inin hayatlarnn bir bölümünde böbrek ta oluuyor ve çounlukla ilk talar 20li yalarda oluyor. Üroloji Uzman Doç. Dr. Orhan Tanrverdi 4 mmden küçük talar böbrek ve idrar yollarndan daha rahat atlabilirken, 6 mmnin üzerindeki talara genellikle müdahale gerekiyor. Ta oluan bireylerde sonraki be yl içinde bir baka böbrek ta oluturma olasl yüzde 50lere ulayor. dedi.

Ta düürme doum sancsyla edeer

çocuk douran kadnlarn ifadelerine dayanlarak yaplan karlatrmalarda ta düürmenin doumdan daha sancl bir süreç olduu belirtiliyor. Özellikle yaz aylarnda günlük 2,5 - 3 litre arasnda sv tüketilmesi gerekiyor. En çok tüketilmesi gereken svnn banda su geliyor. Daha önce sk böbrek ta düürenler doal limonata da tercih edebiliyor. Diyabet hastas olmayanlar tatlandrmak amaçl çok az miktarda eker kullanabilir. Limonda bulunan sitrat adl madde doal bir ta oluumu engelleyicisi olarak görev yapyor. Piyasada ta oluumunun önlenmesi için sitrat içeren ilaçlar da bulunuyor. Doktor tarafndan ilaç önerilmedii takdirde doal limonataya arlk verilebilir.

drar rengi ne kadar açksa o kadar düük konsantrasyonda mineral içeriyor ve bu mineraller idrar yollarnda bir araya gelmeye frsat bulmadan atlm oluyor. Bu nedenle ta hastalarnn idrar renklerini dikkatli takip etmeleri ve günün her saatinde aldklar svy iyi ayarlamalar gerekiyor.

Böbrek ta en çok yazn artyor

Fazla miktarda hayvansal gdalarla beslenme, idrarn asit yönüne kaymasn salyor ve bu da idrarda kristal oluumuna yol açyor. Fazla miktarda tuz tüketilmesi ise böbreklere gelen sodyumun artmasn salyor ve idrarla fazla miktarda kalsiyum atlmna sebep olarak ta oluumunu artryor. Yine fruktoz içeren msr urubundan yaplm ekerler düük oranda magnezyum içeriyor. Magnezyumun gdalarla düük oranda alnmas idrarla atlan kalsiyumun artna sebep oluyor.

Magnezyum özellikle yeil yaprakl bitkilerin yapraklarnda, fndk ve dier tohumu yenen gdalarda bolca bulunuyor. Yaz aylarnda yüksek hayvansal protein, tuz, oksalat ve rafine eker içeren gdalar ta oluumuna davetiye çkaryor.

Böbrek ta oluumunu engellemek için u tavsiyelerde bulunuluyor:

Günlük 2,5-3 litre su tüketilmeli.

çay, kahve alkol gibi sv kaybettiren veya oksalat miktar fazla olan içeceklerden uzak durulmal.

Bol limonlu, yeil salata tüketilmeli.

Hayvansal gdalardan ve tuzdan uzak durulmal.

drar miktarnn 24 saate 2,5 litre kadar olmasna dikkat edilmeli ve günün her saatine yayarak sv tüketilmeli. (LKHA)

Ana Sayfaya Git