Böbrek taşı birçok hastalığın habercisi olabilir

Böbrekte oluşan taşın birçok farklı nedeni olabileceğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kemal Yenmez, “Enfeksiyon, kanser/kanser olmayan kitleler, doğumsal hastalıklar ve diyet böbrek hastalıkları bu nedenlerden bazılarıdır” dedi. Böbrek enfeksiyonun ağrılı şikayetlerle seyrettiğini belirten Yenmez, idrarda kanamanın en sık görülen belirtiler arasında olduğunu söyledi.

Haberler 09.08.2021 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genetik, metabolik ve sebebi bilinmeyen faktörlerden kaynaklanan sebeplerden dolay böbrekte ta görülebileceine deinen Üroloji Uzman, Op. Dr. Mustafa Kemal Yenmez, böbrek hastalklar hakknda açklamalarda bulundu.

BÖBREK ENFEKSYONU ARILI KAYETLERLE SEYREDER

Böbrek enfeksiyonun arl ikayetlerle seyrettiini ifade eden Dr. Mustafa Kemal Yenmez, Böbrek dokusunun idrar üreten havuzunda biriken kristallerin çoalarak ve birbiriyle yaparak ta kütleleri olmasyla neticelenir. Bu ta kitleleri eer küçük boyutlarda ise vücut tarafndan atlr. Ancak ta kütlelerinin büyük boyutlara, 3- 4 milimetrenin üzerine çkmas durumunda kiide klinik semptom ar, bulant, kusma, idrarda kanama gibi ikayetler görülebilir. Klinik ikayeti devam eden ve böbrek idrar akn engelleyen ta hastalklar, tedavi edilmesi gereken gruba girmektedir. Burada cerrahi tedavi olarak çounlukla endoskopik tedavi tercih edilmektedir. Bazen ta boyutuna ve yerine bal olarak da dardan ok dalga tedavisi ile talarn küçük parçalar halinde dökülmesi salanabilir. Böbrek enfeksiyonu genelde ar ikayetlerle seyreder. Ate, titreme, idrar renginde ciddi bulanklar, halsizlik, itahszlk gibi altta yatan bir hastaln eker hastal, kanser, romatizmal hastalklar olabilecei gibi alt drar yolu kaynakl enfeksiyon ajanlarnn böbrek dokusuna kadar çkarak dokuyu dorudan enfekte etmesiyle de karlaabiliriz. Tedavide genelde hastanede yat serum tedavisi ve damardan antibiyotik tedavisi tercih edilir. Eer altta yatan bir sebep varsa o sebebin de ortadan kaldrlmas gerekmektedir diye konutu.

DRARDA KANAMA EN SIK GÖRÜLEN BELRTLER ARASINDA

Böbrek kanserinin dorudan böbrek dokusundan kaynaklanabilecei gibi böbrein havuzundan, dokusundan da kaynaklanabilir diyen Op. Dr. Mustafa Kemal Yenmez u konulara dikkat çekti: Böyle durumlarda tek tedavi cerrahidir. Cerrahi sonras yaylmaya bal olarak kemoterapi veya radyoterapi tedaviye eklenebilir. Böbrek kanseri cerrahisinde son yllarda laparoskopik giriimler oldukça çoalmtr. Böbrek kanserinin en sk ikayetleri idrarda kanama, yan ars ve halsizlik olarak görülmektedir. Böbrek hastalklarnn kanser olmayan kitlelerinde en sk sebep basit kistler ve ya bezeleridir. Ya bezelerinin büyüklüü 4 cmye kadar herhangi bir tedavi gerek olmazken basit kistler de 6 cmye kadar vücutta karn içerisinde veya böbrek dokusunda herhangi bir bask üretmedii sürece müdahale etmemekteyiz. Bu noktadaki cerrahi müdahalelerimiz genelde laparoskopik olmaktadr. Böbrein doumsal hastalklarnda genelde dierinden daha aada olmas veya çapraz olarak yerlemesi ile kar karya kalrz. Ayn zamanda çapraz yerleim atnal, böbrek dediimiz iki böbrein alttan birbirine yapmas ile de karmza çkmaktadr. Böbrek dokusunda herhangi bir tkanklk yapmad sürece herhangi bir cerrahi müdahale ile düzeltme yolunu izlemekteyiz. Klinik takip en sk izlenen yoldur.

Ana Sayfaya Git