Böbrek taşı hastalarına sıcak uyarısı

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tarık Zengin, sıvı kaybına bağlı taş oluşma riskinin de arttığını belirterek, böbrek taşı hastalığı olanların özellikle yaz aylarında daha fazla sıvı tüketmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 31.07.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Böbrek ta olarak bilinen hastaln aslnda tüm üriner sistem içerisinde tan bulunduu yer ve tan büyüklüüne göre ikayet oluturduunu belirten Üroloji Uzman Op. Dr. Tark Zengin, Temel ikayet tabii ki ardr. Talar çounlukla böbrein içerisinde oluurlar, tamamen mekanik olarak idrarn akn engelledikleri oranda arya yol açarlar dedi.

Zengin, Böbrein ana iç havuzu oldukça geni olduundan böbrek içindeki talar belirgin bir büyüklüe ulancaya kadar ar yapmaz ve anlalmazlar yada nadiren ar yaparlar. En belirgin ve iddetli ar, beraberinde bulant, kusmaya kadar giden öürtü hissi böbrek içindeki tan idrar ak ile üreter dediimiz böbrek ile idrar kesesi arasndaki yola indiinde olur. Üreter ince bir kanal olduu için küçük talar bile idrar akn engelleyerek acil servise bavurmay gerektirecek iddette arya neden olabilir. Ta üreter içinde ilerledikçe ara ara olan iddetli ar ataklarna ikinlik hissi, hazmszlk ve daha sonraki zamanlarda sürekli idrar yapma istei, idrar renginde bulanklama, idrar sonunda sz hissi gibi belirtiler eklenir eklinde konutu.

YAADIIMIZ YER BÖBREKTE TA OLUUMUNA ETK EDER M?

Dr. Zengin, idrarn su içeriinin azalmas, yani idrarn youn olmasnn ta oluumunda en temel etkenlerden biri olduunu belirterek, Yaanlan corafya ne kadar scaksa ve terleme yoluyla sv kaybna yol açp idrarn youn olmasna sebep oluyorsa ta hastal o kadar sk görülür. Örnein; ülkemizde Güneydou Anadolu ta hastalnn oldukça fazla görüldüü bir corafyadr. Ayn ailedeki bireylerde böbrek ta görülmesi kaltsal geçiten ziyade ayn corafya ve iklimde yaamalar ve ayn tip beslenme ekline sahip olmalarndandr. Benzer ekilde yetersiz sv alm da corafya ve iklimden bamsz olarak ta oluma ihtimalini artrr eklinde konutu.

DRAR RENGNE DKKAT

Dr. Zengin, ta oluumu ve tedavisi hakknda u bilgileri verdi:

Ta oluumunu önlemenin en iyi yöntemi daha fazla sv tüketmek, böylece idrarn younluunu azaltmaktr. Sv alm 24 saatte 8-10 bardak (2.5 L) olacak ekilde artrlmaldr. Daha da ideal olan günlük 2 L idrar çkaracak ekilde sv alm yapmaktr. deal svlar su, narenciye sular (portakal suyu, limon, greyfurt suyu veya kark) ve sodal içeceklerdir. Bu miktar tüm güne yaylmaldr ve pratik yöntem sürekli bir ie suyu yannzda bulundurmanzdr. Scak günlerde terleme gibi hissedilmeyen kayplar tamamlamak için daha da fazla sv tüketimi gerekmektedir. Baarnn güzel bir ölçei de idrar rengini berrak ya da çok soluk sar renkte tutabilmektir. Ar protein alm ürik asit ve hatta kalsiyum oksalat talar oluumu ile sonuçlanabilir. Amaç salkl kilo aralnda kalabilmektir. Genel bir öneri olarak, günlük et ve balk tüketimini 120-150 gram ile kstlamaktr. Bu kolaylkla günlük ihtiyacnz olan proteini karlayacaktr.

Ana Sayfaya Git