Böbreklere ve karaciğere zarar veriyor!

Pek çok anne baba, özellikle de yemek yemedikleri ve sağlıklı beslenemediğini düşündükleri gerekçesiyle çocuklarına bitkisel takviyeler verebiliyor. Eş-dost önerisiyle, çevresindekilerden duyduklarıyla ya da internette okuduklarıyla, çocuğunun bağışıklığını güçlendirmek amacıyla bu ürünlere yönelebiliyor. Prof. Dr. Metehan Özen, pek çok ürünün bilimsel kanıtı olmadığını, hekime danışmadan kullanılabilecek bu tür takviyelerin böbreklere ve karaciğere zarar verebildiğini belirtiyor.

Haberler 23.09.2017 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Metehan Özen, çocuklarn enfeksiyonlarla karlama riskinin artt bu dönemde evde yaplacak yourt, kefir gibi probiyotiklerin de barsaklarndaki zararl mikroplarn atlmasna ve enfeksiyonlardan korunmasna fayda saladn belirtirken, geliigüzel takviyelerin ise zarar verebileceini vurguluyor. Prof. Dr. Metehan Özen, çocuklar enfeksiyonlardan korumada alnabilecek etkili önlemleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

KALTEL UYUMASINA DKKAT EDN

Yaplan bilimsel çalmalar, yeterli ve kaliteli uykunun vücudun baklnn güçlenmesindeki faydalarn ortaya koyarken, hele de çocuklar için çok daha önem tayor. Geceleri geç uyuyan çocuklarn baklk sistemi düzgün çalmazken, enfeksiyon hastalklarna yakalanma sklklar artyor. çocuunuza uykudan hemen önce, uykusunu kaçrabilecek tablet ve bilgisayardan uzak durma alkanl kazandrmanz, uyuduu odada k olmamasna dikkat etmeniz çok önemli.

EL YIKAMA ALIKANLII KAZANDIRIN

El ykama alkanlnn kazandrlmas, enfeksiyona kar en etkili, en pratik yöntemlerden biri. Gün içerisinde ellerini yüzüne, az çevresine ve gözlerine sürmemelerini, özellikle tuvaletlerden sonra ve beslenmeden önce mutlaka ellerini sabunla ykamalar gerektiini öretin. Ayn zamanda su ve sabuna ulamalar her zaman mümkün olamayaca için çantalarna, güvenilir marka olmas artyla el dezenfektan koyun.

DENGEL BESLENMESNE ÖZEN GÖSTERN

çocuklarn ev yemekleriyle salkl ve dengeli beslenmesi, yana uygun, yeterli düzeyde protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarnn karlanmas enfeksiyonlara kar direnç kazanmasnda çok önemli rol oynuyor. Portakal, kivi gibi meyveler ve yeil yaprakl sebzelerde bolca bulunan A ve C vitaminlerinin düzenli tüketimi bakl güçlendiriyor. Kanszlk sorunu çeken çocuklar da sk enfeksiyon geçirdii için özellikle demirden zengin sebze, et ve kurubaklagiller tüketmesine dikkat edin. çocuunuzu bisküviden gofrete, gazl ve ekerli içeceklerden fast- food besinlere dek hazr attrmalklardan uzak tutun.

HAFTADA K GÜN BALIK YEDRN

Tam da balk sezonunda çocuklar bu çok önemli besin kaynandan uzak brakmayn. Hastalk yapan bileiklerin vücuttan atlmasna katkda bulunan Omega-3 destei için haftada mutlaka 1-2 defa balk tüketmesini salayn. Baln yan sra, badem-ceviz ve tam tahll ürünler gibi çinkodan zengin olan besinler de enfeksiyonlar azaltyor.

YOURT VE KEFR HMAL ETMEYN

Evde yapacanz yourt, kefir gibi probiyotikler de barsaklardaki zararl mikroplarn ve atklarn temizlenmesine yardmc oluyor ve baklk sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara kar koruma salyor. Ayrca enfeksiyonlardan korunmada su içmenin önemi de sanldndan daha fazla. çocuunuzu mutlaka günde 1 litre su içmeye altrn. Su; özellikle temizleyici özellii sayesinde üst solunum yolu enfeksiyonlarndan korunmada etkili.

ORTAMI SIK HAVALANDIRIN

çocuklar souk havadan çok kalabalk ortam hasta ediyor. Kapal ortam mikroplarn bulama riskini artrdndan düzenli ve sk sk havalandrlmas çok önemli. Öretmenlerin ve ailelerin enfeksiyon bulgusu balayan çocuklarn evde istirahat etmesine özen göstermesi hem çocuun çabuk iyilemesine hem de bula zincirini kraca için dier çocuklar korumaya avantaj salyor.

EKSK AILARINI TAMAMLAYIN

çocuk Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Metehan Özen, Bilimsel olarak faydas gösterilmi en önemli basamak, çocukluk ça alarnn tamamlanmasdr. Eksik alar varsa mutlaka tamamlayn. Grip asnn yan sra baz alarn da özel olarak temin edilip yaptrlmas çocuklarmz meningokok gibi kre-okullarda salgn yapabilen ve ciddi sonuçlar olan enfeksiyonlara kar koruyacaktr diyor.

Ana Sayfaya Git