Böbrekleri koruyun

Böbrek taşı hastalarının şikâyetlerinin Ramazan ayında yapılacak bazı hatalar sonucu artabileceğini işaret eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu, “Oruç tutacak kişiler, eğer iftar ve sahur saatleri arasında dikkatli olmazlarsa, uzun süren susuzluk hali, vücudun normal günlere oranla daha dehidrate kalmasına, idrar miktarının azalmasına ve idrar yoğunluğunun artışına neden olacaktır. Vücuttaki bu değişiklikler böbrek taşı hastalığının oluşumuna ya da tekrarlamasına yol açabilir” dedi.

Haberler 05.04.2022 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Böbrek ta hastalnn tüm dünyada olduu gibi ülkemizde de yaygn görülen bir salk sorunu olduunu belirten Üroloji Uzman Doç. Dr. Murat Bacolu, özellikle Ramazan aynda böbrek saln korumak ve ta oluumunun önüne geçmek için uyarlarda bulundu.

BÖBREK TAI HASTALARI ORUç ÖNCES ÜROLOJ HEKMNE DANIMALI

Oruç tutmak ve böbrek ta hastalnn oluumu arasndaki iliki hakknda bilgiler paylaan Doç. Dr. Murat Bacolu, bu konuda yaplan çalmalar incelendiinde ta oluum sklna Ramazan aynn bir etkisinin olmadnn tespit edildiinin görüldüünü ifade etti. Yine de kendi gözlemine göre her yl poliklinik ve acil servislere bavuran hastalar içinde ta düüren, kum döken ve böbrek ars olanlarn Ramazan aynda yln dier zamanlarna göre bir miktar daha fazla olduunu gördüklerini iaret eden Doç. Dr. Murat Bacolu, önerilerini öyle sralad:

Oruç tutacak kiiler, eer iftar ve sahur saatleri arasnda dikkatli olmazlarsa, uzun süren susuzluk hali, vücudun normal günlere oranla daha dehidrate kalmasna, idrar miktarnn azalmasna ve idrar younluunun artna neden olacaktr. Vücuttaki bu deiiklikler böbrek ta hastalnn oluumunda ve tekrarnda çok istemediimiz durumlardr. Bu nedenle oruç tutmak isteyen, böbrek ta rahatszl geçiren hastalarn bu karar, yaplacak böbrek kan deeri, idrar tahlili ve radyolojik görüntüleme sonuçlarnn deerlendirilmesiyle kendilerini takip eden üroloji hekimlerine danarak almalar daha doru olacaktr.

SIVI ALIMINDA ANA KAYNAK MUTLAKA SU OLMALI

Ramazan aynda böbrek saln korumak ve ta oluumunu önlemek için, en az 2-2.5 litre civarnda olmas gereken idrar miktarnn azalmasna müsaade etmemek gerektiini belirten Doç. Dr. Murat Bacolu, iftar ve sahur saatleri arasnda, nefes alp verme ve terleme ile olan kayp da düünülerek en az 3 litre sv alnmas gerektiini belirtti.

Doç. Dr. Bacolu, u bilgileri paylat:

Sv almnda ana kaynak mutlaka su olmal, tein ve kafein içeren ar çay, kahve ve gazl içeceklerin tüketiminin idrar içerisinde ta oluumunda etkili olduu bilinen okzalat miktarn artrd unutulmamaldr. Bunlarn yerine de su, ayran gibi yumuak içecekler tercih edilmelidir. Yine ta oluumunu önlemede etkili olduu kantlanan limon suyu, limonata ve portakal suyu tüketimi de faydal olacaktr. En azndan iftarda bir bardak limonata içerek ta oluumunu önleyen sitrat miktarn idrarda artrmakta fayda var. Ramazan ay sonrasnda da sv almnn tüm güne yaylarak arttrlmas yararl olacaktr.

AIRI PROTEN TÜKETMNDEN KAçININ

Ramazanda ar protein tüketiminden kaçnmann da önemli olduuna dikkat çeken Doç. Dr. Bacolu, ftar sofralarnda et, sakatat ve ilenmi et ürünlerinin ya da ar yal, kolesterolden zengin ya da fazla miktarda karbonhidrat içeren yiyeceklerin hkimiyetinden ziyade, bol lif içeren sebzelerin de olduu dengeli menüler hazrlanmaldr. Böylece idrarda kalsiyum ve ürik asit atlm dengede tutularak, yine ta oluumundan kaçnlabilir diye konutu.

TUZ SADECE YEMEK YAPILIRKEN ATILMALI

Doç. Dr. Bacolu, ar tuz tüketiminden uzak durulmas gerektiinin de altn çizerek Sadece yemeklerin yapmnda kararnda kullanlacak günde 3-5 gram tuz alm yeterli olacaktr, ekstra tuz kullanm önerilmemektedir. çünkü fazla tuz tüketimi idrarda sitrat miktarnn azalmasna ve dolaysyla ta oluumuna neden olacaktr dedi.

FZKSEL HAREKET HMAL EDLMEMEL

Ramazan aynda fiziksel hareketin kstlanmas ve egzersizden kaçnlmasnn önlenmesi gerektiini belirten Doç. Dr. Bacolu, iftardan en az iki saat sonra, en az 30 - 45 dakikalk düük-orta tempoda yürüyü ve ya kardiyo egzersizlerinin mutlaka devam ettirilmesi gerektiinin altn çizdi.

BU BELRTLERE DKKAT!

Ramazanda tüm tedbirlere ramen yan ars, kask ars, idrarda kanama ve yanmaya elik eden mide bulants ve kusma ikyetleri olan hastalarn hemen bir üroloji hekimine ya da acil servise bavurmas gerektiini hatrlatan Doç. Dr. Murat Bacolu, Yaplacak tetkiklerle böbrekte ya da üreter dediimiz böbrek çk kanalnda üriner sistem talar tespit edilebilir. Bu durumda da tan yerine, büyüklüüne, sertliine ve kiinin böbrek yapsna bal olarak da tan düürülmesi için izlem, ses dalgalar ile tan krlmas, idrar çk delii ya da ciltten böbree girilerek yaplan kapal operasyonlarla talarn lazer kullanlarak krlmas ve temizlenmesi gibi yöntemlerden uygun olan üroloji hekimleri tarafndan belirlenecektir diyerek açklamalarn sonlandrd.

Ana Sayfaya Git