Böbrekleri koruyunuz

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de adeta salgın haline gelen kronik böbrek hastalığı, sağlığı çok ciddi tehdit ediyor.

Haberler 11.03.2020 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ülkem çakr, günümüzde salksz yaam alkanlklarnn da tehlikeyi artrdn vurguluyor. Böbrek hastalklarna kar farkndalk oluturmak amacyla her yl Mart aynn ikinci perembe günü Dünya Böbrek Günü olarak kutlanrken, Prof. Dr. Ülkem çakr, bu kapsamda yapt açklamada böbrekleri korumann 10 kritik kuraln sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Dünyada her yl yaklak 2,5 milyon kii kronik böbrek hastal nedeniyle hayatn kaybediyor. Üstelik gün geçtikçe art gösteren bu ciddi hastalk, ülkemizde de yaklak her 7 erikinden birinde görülür hale geldi. Nefroloji Uzman Prof. Dr. Ülkem çakr, böbrek hastalnn özellikle diyabet hastalar ve yüksek tansiyonu olanlarda çok daha hzl gelitiini belirtirken; günümüzde salksz yaam alkanlklarndan az su tüketimine, ar kilodan sk ar kesici ilaç ve sigara kullanmna, kalp ve damar hastalklarndan kan yalarnda yükseklie dek bir çok etkenin de önemli riskler arasnda yer aldn söylüyor. Türk Nefroloji Dernei Böbrek Kayt Sisteminin verilerine göre, Türkiyede diyalize yeni balayan hastalarn yaklak yüzde 38inde böbrek yetmezliinin nedeninin diyabet hastal, yüzde 27sinde ise nedenin tansiyon yükseklii olduuna iaret eden Prof. Dr. Ülkem çakr, Özellikle kronik böbrek hastal açsndan yüksek risk altndaki kiilerin yani diyabet, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastal veya ailesinde böbrek hastal öyküsü bulunanlar ve yallarn bu tarama testlerini ylda en az bir kere olmak üzere düzenli olarak yaptrmas büyük önem tayor diyor.

Basit testlerle örenmek mümkün!

Kronik böbrek hastal için risk altnda olanlarn, böbrek hastas olup olmadn örenmek için mutlaka zaman kaybetmeden doktora bavurmas gerektiini vurgulayan Nefroloji Uzman Prof. Dr. Ülkem çakr, doktorun yaptraca iki basit testin, böbrek hastas olup olmadnzn büyük oranda belirlenmesini salayacan söyleyerek öyle konutu: Böbrekler hasarland zaman idrarda protein kaça ortaya çkyor. Protein kaça açsndan birkaç hafta arayla yaplan iki testin pozitif çkmas, kronik böbrek hastalnn bir belirtisi olabiliyor. Bu nedenle tam idrar tetkiki ve idrarda protein atlmnn ölçülmesi önemli. Bir dier test ise; serum kreatinin düzeyinin ölçülmesi ve böbrek süzme ilevini gösteren glomerüler filtrasyon hznn hesaplanmas ki, düük glomerüler filtrasyon hz deerinin dakikada 60 mlden düük olmas böbreklerinizin gerektii kadar çalmad anlamna geliyor.

Sinsice ilerliyor!

Böbrek yetmezlii sinsi ilerleyen bir hastalk olduu için korunma önlemleri son derece önem tarken, bu nedenle farkndalk yaratmak amacyla her yl Mart aynn ikinci perembe günü Dünya Böbrek Günü olarak kutlanyor. Böbrek hastalnn erken saptandnda önlenebildiini ya da ilerlemesinin geciktirilebildiini belirten Prof. Dr. Ülkem çakr, buna karn erken tans konulamadnda sklkla son dönem böbrek yetmezlii evresinde kendini gösterebildiini söylüyor. Dünya Böbrek Gününün bu ylki temas Her Yerde Herkes çin Böbrek Sal - Önlemden Tespite Kadar Herkes çin Tedaviye Eit Eriim Frsat olarak belirlenirken, Prof. Dr. Ülkem çakr Böbrek yetmezlii önemli bir halk sal sorunudur. Yüksek sakatlk ve ölüm oranlar ve kötü yaam kalitesi ile hasta saln, uygulanmas gereken yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile salk bütçesini ciddi bir ekilde tehdit etmektedir. Bu nedenle; sosyal ve ekonomik yükü her geçen gün artan kronik böbrek hastalnn kontrolünü salamak için, toplumda yaam biçimi deiikliklerine yol açacak ve böbrek hastalnn önlenmesi ve tedavisine dayal hastalk yönetimi modelinin bir an önce hayata geçirilmesi gereklidir diyor.

Ana Sayfaya Git