Böcek sokarsa ne yapmalısınız

Uzman Doktor Necla Eryılmaz: “Böcek sokmalarına dikkat edin” Dermatoloji Uzmanı Doktor Necla Eryılmaz, böcek sokmalarına karşı dikkat edilmesini isteyerek bazı uyarılarda bulundu.

Haberler 30.07.2018 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zararsz pek çok böcek türü yannda insanlarda farkl reaksiyonlara yol açan böcek srklar ile ilkbahardan balayarak k aylarna kadar çok sk karlaldn kaydeden Necla Erylmaz, Sadece krsal kesimde yaayanlarda deil özellikle hafta sonlar piknik veya park gezileri sonras toplumun her kesiminden poliklinie bavuran srk vakalarnda art olur. Böcekler genellikle kendilerini savunma amacyla insanlar soksalar da, baz böcek türleri beslenme amacyla da insanlar srabilmektedir. Böcek srklar deiik böcek türleri nedeniyle farkl cilt veya sistemik bulgularla karmza çkabildii gibi, ayn böcek kiilerde de farkl bulgulara yol açabilir. Böcek sokmas, genellikle ciltte hafif kzarklk kant gibi geçici rahatszla yol açsa da, böcein türüne göre bu srklar bazen ciddi salk problemlerine ve çok nadiren de ölüme sebep olabilir dedi.

Böcek sr belirtileri

Uzman Doktor Erylmaz açklamasn öyle sürdürdü; Böcek sokmalarnda böcein türüne göre deiiklik gösterse de en sk etkilenen bölgede kzarklk, ar, ime ve yanma gibi lokal bulgularla karlalr. Daha nadiren tüm vücudu etkileyen kzarklk, kant, karn ars, kusma, ishal, göüste skma hissi, nefes almada zorluk, hrltl solunum, dilde ilik gibi sistemik bulgular da olabilir. Örümcek srklarnda olduu gibi bazen iddetli cilt bulgularyla birlikte hayat tehdit edici boyutlara ular. Ar sokmasnda olduu gibi dakikalar içinde müdahale gerektirebilir. Basit srklarda böcek türünü tespit etmek genelde zordur ve önemi de yoktur. Sivrisinek, karnca, pire gibi srklarda semptomatik tedavi yeterlidir. Ar sokmalarnda kiinin ar duyarll yoksa basit srk olarak tedavi alr fakat dakikalar içinde hayat tehdit eden anaflaktik reaksiyon açsndan dikkatli olunmaldr. Örümcek, akrep ve ylan gibi zehirli türleri de olabilen böcek srklarnda ise her zaman mutlaka hastaneye acilen bavurmak gerekir. Bunlar çok ciddi salk sorunlara yol açabilir ve ölümle sonuçlanabilir.

Böcekler bazen bulac hastalklarn taycs olabilir

Necla Erylmaz, böceklerin bulac hastalk tayabileceini hatrlatarak, böcek sokmas sonras bulant, ba dönmesi, kalp atnda düzensizlik, solunum güçlüü hissedenlerin mutlaka hastaneye müracaat etmesini istedi. Erylmaz, Kene sr ülkemizde de baz bölgelerde olduu gibi Krm Kongo hastal açsndan önem tar. Özellikle riskli bölgeler olmak üzere kene hastanede çkarlp hasta takibe alnmaldr. Ayrca lyme hastal ad verilen yllarca sürebilen bir hastala yol açabilir. Ülkemizde sk görülmese de sivrisinekler stma mikrobu tayp srk ile stma hastalna veya son yllarda sk karlatmz ark çban ad verilen kronik cilt yaralarna yol açabilir. Böcek sokmasnda tespit edilebiliyorsa ne srd aratrlmal. Bu özellikle akrep, ylan, ar, kene gibi ciddi durumlara yol açabilecek srklar için önem tar. Isrn nasl göründüüne ve semptomlara bakn. Bu da yine böcein türünü tespit etmenize yardmc olacaktr. Her böcek sokmas doktora gitmeyi gerektirmez. Ancak rahatsz edici ikayetler ve huzursuzluk, endie varsa, bulant, ba dönmesi, kalp atnda düzensizlik, solunum güçlüü, ciltte ar reaksiyon, morarma, çevreye hzla genileme durumlar yayorsanz zaman kaybetmeden doktora bavurmakta fayda vardr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git