Boğaz ağrısına karşı 10 etkili öneri

Konuşmakta güçlük çekiyor, yemek yerken lokmalarımızı bir türlü yutamıyoruz… Her yutkunuş da adeta bir kabusa dönüşüyor… Sonbahar ile kış mevsiminin en yaygın sorunlarından biri olan ve yaşam kalitemizi oldukça düşürebilecek şiddete ulaşabilen ‘boğaz ağrısı’, yaygın inanışın aksine hastalık değil; boğazda yanma ile kazınma hissi ve yutkunmayı engelleyebilecek derecede şiddetli ‘ağrı’ oluşturabilen hastalıkların bir belirtisi.

Haberler 12.10.2021 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Haluk Özkaraka, pandemide covid-19 virüsüne kar alnan önlemlerin boaz arsna yol açan dier virüs ve bakterilerin de kiiden kiiye bulamasn önleyebildiini belirterek, En önemli kurallar ise mutlaka maske takmak, kalabalk ortamlara mümkün olduunca girmemek ve bol bol su içmektir diyor. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Haluk Özkaraka, boaz arsna yol açan bakteri ile virüslerden korunmann ve boaz arsn hafifletmenin kurallarn anlatt önemli uyarlarda bulundu.

Bol bol su için

Boaz arsna kar dikkat etmeniz gereken en önemli kural, bol su içmek olmal! çünkü vücutta sv eksikliinde azalan tükürük boazda kurumaya, böylece arnn artmasna neden oluyor. Prof. Dr. Haluk Özkaraka, Ayrca boaz arsn azaltmak için alnan ilaçlarn birçou vücudu terletiyor. Terlemeyle daha fazla sv kaybedilmesi de ar yaknmasn artryor diyerek, öyle devam ediyor: Xylitol içeren pastiller, az gargaralar, tuz ve veya karbonatl suyla azn çalkalanmas, boaz arsna kar ancak bir dereceye kadar yardmc oluyor. Bol sv tüketmek ise bakteri ve virüslerin boazda tutunmalarn önleyebiliyor. Meyve sularnn kilo aldrma özellikleri nedeniyle sv olarak suyu tercih etmeniz de önem tayor. Boazn daima nemli kalmas için suyu sk ve yudum yudum içmeye dikkat edin.

Maske olmadan asla!

Covid-19 pandemisinde, ev d ortamlarda maske takmak artk olmazsa olmazmz haline geldi. Maske takmak, ilerleyen yllarda da, hava yoluyla bulaan viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak adna alkanlmz olacak gibi görünüyor.

Ellerde 20 saniye kural çok önemli

Dardan eve geldiinizde, yemek yemeden önce ve toplu tama araçlar kullanm sonrasnda bata olmak üzere; sk aralklarla, ellerinizi en az 20 saniye sabunla ykamay asla ihmal etmeyin. Sabun olmayan yerlerde; alkol bazl dezenfektanlar, geleneksel kolonya veya cilt için uygun olan dier dezenfeksiyon svlarn kullanmay alkanlk haline getirin.

Her gün temizleyin

Özellikle çalma ortamnzda masalar, kap kollar, musluk açma kapatma kollar ve elektrik tular sk aralklarla mutlaka sterilize edilmeli. Ayrca her gün bilgisayarnzn klavyesini ve telefonlarnz sterilize etmeyi unutmayn.

Bu eyalar ortaklaa kullanmayn

Yine bakteri ve virüslerin bulamalarn önlemek için bardak, çatal ve kaklar ortaklaa kullanmamak da dikkat etmeniz gereken bir baka önemli korunma yöntemidir.

Az ve gözlerinize dokunmayn

Bakteri ve virüslerin bulama riskine kar ellerinizi ykamadan; yüzünüze, özellikle de az ve gözlerinize dokunmayn!

Zorunlu olmadkça girmeyin

Okullar, iyerleri, toplu tama araçlar, her türlü kapal toplanma alanlar veya faaliyetleri de boaz arsna yol açan ajanlarn bulamalarn kolaylatryorlar. Prof. Dr. Haluk Özkaraka, Virüs ve bakterilerin bulama riskine kar, mecbur olmadkça, kalabalk ortamlara girmemeniz, günümüzde en önemli korunma yöntemleri arasnda yer alyor diyor.

Sigara içmeyin

Herhangi bir enfeksiyon olmasa bile sadece sigara içmek veya sigara dumanna pasif olarak maruz kalmak boazda tahri yaparak, arya yol açabiliyor. Bu nedenle sigara içmeyin, içilen ortamlarda bulunmayn.

Kafein ve alkolden kaçnn

Boaz arsndan yakndnzda kafein ve alkol içeren içeceklerden kaçnmanz gerekiyor, çünkü bu içecekler vücuttan su atlmna, bunun sonucunda da boaz arsnn artmasna neden oluyor.

Sirke, limon suyu, bal tüketimine dikkat!

Peki, bal boaz arsn hafifletir mi? Sirke ile gargara yapmak fayda salar m? Limon suyu boaz arsn dindirir mi? Prof. Dr. Haluk Özkaraka, boaz arsnda toplumda yaygn olarak uygulanan bu yöntemlerin ve tüketilen besinlerin abartlmad sürece fayda salayabildiklerini belirtiyor. Ancak gereinden fazla yapldklarnda veya tüketildiklerinde sal tehdit etmeleri de kaçnlmazdr uyarsnda bulunan Prof. Dr. Haluk Özkaraka, öyle devam ediyor:

Elma sirkesi: Asidik yapsyla boazdaki mukusun parçalanmasna katkda bulunarak, bakterilerin yaylmasn önleyebiliyor. Boaznz ardnda birkaç gün, sabah akam gargara uygulamas eklinde yapabilirsiniz. Ancak dikkat! Gereinden fazla yapldnda, yutulmasyla birlikte mide mukozasnda hasara ve ülsere, di minesinde zayflamaya neden olabiliyor.

Limon suyu: C vitamini ve antioksidanlar içeren limon suyu boazda enfeksiyona kar direnci artrmasnn yan sra tükürük miktarn çoaltarak mukoza zarlarnn nemli kalmasna yardm edebiliyor. Ancak her gün içilen limon suyu kan sulandrc özellii nedeniyle ilaçlarla birleirse, kanamalara neden olabiliyor. Yine asidik olmas di minesinde zayflamaya yol açabiliyor. Bu nedenle sirke gargaras gibi birkaç günden fazla tüketmeyin.

Bal: çeriindeki bakl artrc (propolis gibi) maddeler sayesinde, yutma srasnda bulam olduu boazda yerel olarak bir noktaya kadar, enfeksiyona yol açan virüs ile bakterilerin çoalmalarn yavalatabiliyor. Zencefil kartrlm bal da boazda rahatlk hissi verebiliyor. Ancak fazla tüketilen bal kan ekerinin yükselmesine yol açabiliyor. Eer diyabetiniz yoksa ar süresince tüketebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git