Bol sıvı tüketin!

Ramazanda "Bol sıvı tüketin, evde egzersiz yapın, uyku düzeninizi koruyun" tavsiyesi

Haberler 22.04.2020 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan aynda baklk sisteminin güçlendirilmesi ve saln korunmas için bol sv tüketilmesi, uyku düzenine dikkat edilmesi ve evde egzersiz yaplmas tavsiyesinde bulundu.

Diyetisyen Neslihan Aktepe, Kovid-19dan korunmada hijyenin ve sosyal izolasyonun salanmasnn ilk srada yer aldn vurgulayarak, bu süreçte güçlü baklk sisteminin de önemli olduunun altn çizdi.

Sosyal izolasyon nedeni ile birçok kiinin evlerinden çalmaya baladn ifade eden Aktepe, bu nedenle gün içinde harcanlan enerjinin alnan enerjiden az olmas nedeniyle kilo art yaanabileceini söyledi.

Hamur ii gdalarn kontrolsüz tüketilmemesi gerektiini vurgulayan Aktepe, Baklk sistemi çok hamur ii tüketilerek korunamayaca gibi bu yiyeceklerin sk tüketilmesi halinde diyabet, hipertansiyon gibi hastalklara da davetiye çkarlmaktadr. uyarsnda bulundu.

Diyetisyen Aktepe, Baklk sistemini güçlendirmek ve Kovid-19dan korunabilmek için özellikle gece gölgesi denilen patlcan, krmz biber, domates gibi sebzeler, sarmsak, soan, turp, spanak, kabak, koyu yeil yaprakl sebzeler, limon, nar, portakal, elma, ayva, muz gibi meyveler, kuru baklagiller, tam tahllar, yourt, balk ya, keten tohumu, kuru yemiler, soya ve baharatlardan özellikle kara hardal tohumu, kekik, zerdeçal, karabiber, ac pul biber tüketimi önem tamaktadr. bilgisini verdi.

- Saln korunmasnda uyku düzeni önem tayor

Bu yl ramazann, salgn süreci dolaysyla evde kalnan döneme denk geldiini dile getiren Aktepe, saln korunmas ve baklk sisteminin güçlenmesi için birtakm önerilerde bulundu.

Uyku düzeninin önemli olduunu vurgulayan Aktepe, öyle konutu:

Gece sahura kalkp geç saatlerde uyuyacamz için Nasl olsa evdeyim, gündüz uyurum. düüncesiyle uyku düzeni deitirilmemeli. çünkü gündüz yani metabolizmann en hzl olduu saatlerde uyuyor olmak daha da çok kilo aldracaktr. Kilo art da baklk siteminin zayflamasnda önemli bir faktördür. Gece uykusu vücut için çok deerlidir. Ancak gündüz ksa süreli bir uyku tercih edilebilir. Özellikle televizyon karsnda uyuklamak vücudu strese sokarak tokluk hormonu olan leptini basklar. Bu durumda da insülin hormonu artarak vücudu yalandrr. Yalanan vücutta diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalklarn geliimini kolaylar.

- Oruçluyken yaanlan halsizliin nedenlerinden biri yeterli su içilmemesi

Diyetisyen Aktepe, ramazanda iftarn da mümkün olduunca ikiye bölünmesi gerektiini belirterek, ilk bölümde hafif bir eyler attrldktan sonra ikinci bölümde ana yemein tüketilmesinin uygun olduunu söyledi. Bu ekilde uzun süre açla bal kan ekeri dengesinin korunabileceini ifade eden Aktepe, her gün iftariyeliklerden birinin tüketilmesinin hem daha az kalori almn salayacan hem de nefsin körelmesine yardmc olacan anlatt.

ftarda ve sahurda kan ekerini çok hzl yükseltmeyen, ayn zamanda tok tutan besinlerin tüketilmesini tavsiye eden Aktepe, sözlerini öyle sürdürdü:

ftardan 2 saat sonra evde birtakm egzersiz programlar ile harcanlan enerji artrlmal. Bu sene pandemi nedeniyle evde kalnan süre arttndan özellikle fiziksel aktivite önceki yllara oranla daha az olduundan hamur tatllar yerine daha düük kalorili sütlü tatllar veya meyve tatllar tüketilmeli. Eer illaki tatl tüketilecekse yannda süt ya da kefir tüketilmesi kan ekerini dengelemek için faydal olacaktr. Hatta tatl yerine meyvelerin üzerine toz tarçn, bitter kakao, zerdeçal karm dökerek tüketmek çok salkl olacaktr. Yannda da biraz kuruyemi ve sütle mükemmel bir ara öün elde edilebilir.

Neslihan Aktepe, yal ve kzartlm besinler yerine zgarann tercih edilmesinin uygun olduunu, bunun kilo almn azaltacan aktard.

Oruçluyken daha az susamak ve ödem ikayetinden kurtulmak için tuz tüketimine de özen gösterilmesi gerektiine iaret eden Aktepe, Ödem sorunu tartda 1-2 kilo fazla çkmanza neden olacaktr. Tuz tüketimini azaltabilmek için zerdeçal, kimyon, karabiber, ac pul biber karm kullanlabilir. diye konutu.

Oruçluyken yaanlan halsizliin ve hatta kilo almnn en büyük nedenlerinden birinin yeterli su içilmemesi olduunu aktaran Aktepe, unlar kaydetti:

Su içine portakal, limon, salatalk dilimleri da tüketilebilir. Oruç tutarken yaanlan sorunlardan biriside gaz ikayetidir. Gaz ikayeti için en doal ve pratik çözüm scak suya kimyon tohumu veya kimyon ilave ederek tüketmektir. Sv elektrolit kaybn önlemek için her gün 1-2 ie maden suyu içilebilir. çay kahve tüketimini artrmak ve geç saatlere kadar tüketmek uyku düzeninizi çok bozacaktr. Yeil çayn geç saatte tüketilmesi, uykusuzlua neden olabilir. Sahurda yatmadan önce papatya, melisa, rezene çayn tüketerek hem sv tüketimi artrlabilir hem de uyku sorunu çözümlenebilir.

- Örnek ramazan menüsü

Aktepe bir günlük örnek ramazan menüsü tavsiyesinde de bulundu.

ftar için:

- ftariyeliklerin birisinden 1 adet seçilebilir

- Bir kase sebze çorba (kekik, karabiber ve zerdeçal ilaveli)

- Bir dilim tam buday ekmei veya avuç içi kadar pide

- Salata (kvrck, spanak, yeil soan, turp, maydanoz, dereotu, 1/2 nar veya portakal, limon ve zeytinya ve 1 tatl ka keten tohumu ilaveli)

- 10-15 dakika ara verildikten sonra etli ve krmz kapya biberli mantar sote (etin ya ile pimi)

- Sebzeli bulgur pilav ve bir bardak ayran (kekik ve kuru nane ilaveli)

Ara öün olarak bir küçük muz, 2 tüm ceviz ve tarçnl süt.

Sahur için:

- Peynirli, kuru domatesli yasz tost, bir tane halama yumurta, bir bardak kefir, 5 tüm ceviz, bir portakal, maydanoz, dereotu, renkli biberler, spanak gibi C vitamini yüksek sebzeler de bol limon ilaveli olarak tüketilebilir.

Ana Sayfaya Git