"Bol su beyazlatıcı diş macunlarından daha etkili olabilir"

İLAÇ, sigara, çay, kahve, gibi yiyecek ve içeceklerin dişlerin rengini bozduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Cenker Zeki Koyuncuoğlu, bol su ile ağzı çalkalamanın beyazlatıcı macunlardan daha sağlıklı bir yöntem olduğunu söyledi.

Haberler 03.07.2018 - 12:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dilerimizin beyaz renginin; yapsal nedenler, ilaç kullanmna bal ya da alkanlklarmza ve tükettiimiz gdalara bal olarak bozulabildiine belirten Dr. Ör. Üyesi Cenker Zeki Koyuncuolu D kaynakl sebeplerin banda sigara geliyor. Ayrca çay, kahve, kola ve krmz arap gibi içecekler de dilerdeki beyaz rengin bozulmasna yol açabiliyor dedi.

Dr. Ör. Üyesi Koyuncuolu, dilerin doutan ya da hatal, ar antibiyotik kullanmna bal lekelenmelerin di beyazlatma veya dolgu uygulamalar gibi giriimsel ilemlerle tedavi yaplabildiini belirtirken, tüketilen gdalardan veya nargile-sigara gibi tütün kullanmna bal olarak sonradan renklenen dilerin temizliinin ise di hekimleri tarafndan yaplmas gerektiini söyledi. Koyuncuolu, bu ilemin ardndan hastalarn evde doru ve yeterli az bakm uygulamalar ile bu durumu korumann önemli olduunu söyledi.

BEYAZLATICILAR DA RENKLENDRYOR

Beyazlatc ya da leke çkarc di macunlarnn da zaman zaman kullanlabildiini ifade eden Koyuncuolu, ancak bu tip di macunlarnn uzun süre kullanlmamas gerektii konusunda uyard ve unlar söyledi: Yaplan bir aratrmada piyasadaki beyazlatcl bir di macununun hem renklenmeyi uzaklatrmada baarsz olduu hem de suyla yaplan frçalanmaya göre fazla renklenme oluturduu ortaya kondu. Sonuç olarak; bu macunlar bir süre sonra dite anmalara veya çizilmelere neden olabilir. Bu da diin daha ksa sürede renklenmesine sebep olur.

çOCUKLARDA RENKLENMENN NEDEN ARATIRILMALI

çocuklarn dilerinde görülen renklenmelerin nedenlerinin ise farkllk gösterdiini kaydeden Doktor Öretim Üyesi Koyuncuolu, Bebeklik ve erken çocukluk döneminde düzenli ilaç kullanmna bal antibiyotikler, (demir içeren vitamin uruplar gibi) lekeler oluabilir. Ancak bunlarn di çürüü balangcnda izlenen renklenmeler ile karmamas için bir di hekimine bavurularak sebebinin aratrlmas gerekir dedi. Dilerin lekelenmesini ve zarar görmesini önlemek için çay, kahve, vine suyu, algam suyu, portakal gibi renklendirici gdalar ile asitli içecekler tüketildikten sonra azn bol su ile çalkalanmas gerektiini söyleyen Koyuncuolu Bu sayede renklendirici ve andrc maddelerin az ortamndan uzaklamasn salayabiliriz dedi. Koyuncuolu, dilerin frçalanmamas ve di aralarnn temizlenmemesinin di ve di eti hastalklarna yol açtn belirtirken; di frçalamann ve ara yüz frças ve di ipi kullanmnn yerini baka hiçbir uygulamann tutmayacan söyledi. Koyuncuolu Dilerimiz özellikle gece yatmadan önce olmak üzere günde iki defa frçalamamz yeterli. Ancak frçamz yanmzda deilse ve dilerimizi frçalayamayacamz bir ortamdaysak azmz mutlaka bir bardak su ile çalkalamamz veya tüketilen son gda olarak beyaz peynir yememiz dilerimizin sal açsndan önem arz ediyor dedi.

Ana Sayfaya Git