Bol Su İçmeyi Unutmayın

Sıcak havalar, kalp ve damar hastalıkları bulunan kişileri, yaşlılar ve çocukları olumsuz etkiliyor.

Haberler 17.07.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn fazla snmasyla birlikte kalp damar hastalklarnda da önemli artlar görülüyor. Bu durumun önüne geçmek için çok basit tedbirlerin alnmas hayat kurtarc olabiliyor. Vücudumuzun belirli scaklklara adaptasyon mekanizmalar bulunuyor ve bu mekanizmalarn kontrolü dna çkan scaklklarda çok çeitli problemler geliebiliyor. Prof. Dr. lhan Gölba, kalp ve damar hastalklar açsndan sadece çok scak deil çok souk havalarn da tetikleyici rol oynadnn altn çiziyor.

Yüksek tansiyon ataklar geliebilir

Scak havalarda vücut ssn düürmek için gelien terlemenin çok fazla sv ve elektrolit kayb olduunu anlatan Prof. Dr. Gölba, öyle devam ediyor: Buna bal tansiyon düer ve kalbimiz çok hzl atmaya balar. Bu durum, koroner damar hastal olan kimselerde kalp krizi ve ciddi ritim bozukluklarn tetikler. Ayrca çok scak havalarda, reaksiyonel olarak özellikle yal hastalarda çok yüksek tansiyon ataklar geliebilir. Bu ataklara bal olarak inme, kalp krizi gibi ciddi hayati problemler geliebilir. çok scak havalarda yeterli sv almadklar taktirde yal kiilerde toplardamarlarda pht oluumu ve buna bal akcier embolisi de geliebilir Ayrca damar sertlii bulunan atardamarlar üzerinde (özellikle darlk bölgelerinde) pht oluumu ve buna bal ani damar tkankl da ortaya çkabilir. Bu tablo bacaktaki atardamarlarda olursa, ani ortaya çkan iddetli bacak ars, bacakta souma ve morarma görülür. Beyni besleyen damarlar üzerinde geliirse de inmeye (felç) neden olabilir.

drar söktürücü ilaçlarn dozu

Prof. Dr. lhan Gölba, scak havalarda kalbin oksijen ihtiyacndaki arta bal koroner damar hastal olan kimselerde göüs ars, ritim bozukluu görülebileceini belirtiyor. Kalp yetmezlii bulunan hastalarda da kalbin yükündeki arta bal olarak kalp performans daha da düeceini hatrlatan Prof. Dr. Gölba, bu durumun ise nefes darl, halsizlik, çarpnt gibi sorunlara neden olabileceini söylüyor. Bu kiilerde ayrca kalp yetersizlii için kullandklar idrar söktürücülere veya sv almndaki kstlamalara bal olarak hayati problemler geliebileceinin altn çizen Prof. Dr. Gölba, özellikle bu hastalarda idrar söktürücülerin dozunun mutlaka yeniden düzenlenmesi gerektiini ifade ediyor.

Güne çarpmas en çok çocuklarda

Scak havalarda çok fazla sv kayb ve vücut ssndaki yükselmeye bal olarak halsizlik, ba ars, konuma bozukluu, bulant, kusma, baylma ve çeitli nörolojik problemlerin elik ettii güne çarpmas da geliebiliyor. Bu durum özellikle çocuklar ve yallarda daha sk görülüyor. Güne çarpmas bulgularnn görüldüü kiilere mutlaka acil müdahale gerektiini anlatan Prof. Dr. Gölba, Öncelikle hasta serin bir ortama alnmal, sv destei salanmal ve vücut ssn düürecek souk uygulamalar yaplmal diyor.

Alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durulmal

Prof. Dr. Gölba, çok scak havalarda böylesine önemli komplikasyonlardan korunmak için mümkün olduunca souk yiyecekler, salata ve sv içerii yüksek meyvelerin tüketilmesi gerektiini hatrlatarak unlar söylüyor: Ayrca bol su veya ekersiz içecekler tüketilmeli. Alkollü, kafeinli ve ekerli içeceklerden de uzak durulmal, çünkü bu tür içecekler vücutta daha fazla sv kaybna neden olur. Bunlarn yan sra açk renkli, ince, pamuklu kyafetler giyilmeli ve havann en scak olduu vakitlerde dar çklmamal. Scak havada sportif faaliyetlerden de kesinlikle uzak durulmal.

Ana Sayfaya Git