Boynunuz kısaldı mı?

Prof. Dr. Engin Çakar, sinsi bir hastalık olarak tanımlanan ve erken dönemde belirti vermeyen kemik erimesinin, düzenli spor ve doktor kontrollü ilaç tedavisi, kalsiyumdan yönünden zengin beslenme ve D vitaminin desteği ile tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

Haberler 20.10.2017 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kemik erimesinin, kemiin kütlesinde ya da younluunda ortaya çkan zayflama olduunu belirten Prof. Dr. Engin çakar, Kemiin iç yapsn bir bal peteine benzetebiliriz. Kemik erimesini de o bal peteindeki küçük deliklerin giderek artmas ve aralarndaki köprü eklindeki yapnn zayflamas olarak tanmlayabiliriz. Genellikle 50 ya sonras dönemde sk görülen bir tablodur dedi.

HER YATA GÖRÜLEBLR, LER YATA BOYDA KISALMA ÖNEML BR SNYAL

Kemik erimesinin her yata görülebileceini belirten Prof. Dr. Engin çakar sözlerine öyle devam etti, Kemik erimesi, her yata görülmekle birlikte genellikle 50 ya üzerindeki kiilerde daha sk ortaya çkyor. 50 ya sonras her 2 kadndan birinde ve 4-5 erkekten birinde kemik erimesi sorunu oluabiliyor. Kemik erimesi sinsi ve erken dönemde belirti vermeyen bir hastalk olduu için insanlarn bu sorun ile kar karya olup olmadklarn anlamalar çok zor. Bu nedenle baz bulgulara çok dikkat etmek gerekiyor. Bir kii en bata kendi boyunu deerlendirebilir. 20li yalara göre eer boyunda ksalma hissediyorsa ve bu 3-4 santimden fazlaysa kemik erimesi bulgusu olarak kabul edilebilir. Hareket kabiliyetinde azalma, artm srt arlar önemli bir bulgu olabilir. Aile hikayesinde kiinin annesinde babasnda basit osteoporoz denilen kemik erimesine bal krk hikayeleri de önemli bulgular arasndadr. Hasta eer çok fazla sigara içiyorsa, bunun yannda genel dengesiyle ilgili skntlar varsa, düme sorunu yayorsa, kemik erimesi akla bu gelmeli. Kr önlemek için fizik tedaviye bavurulmal.

KEMK ERMES SORUNU çOCUKLUK YALARDAK BESLENME LE LGL

Kemik erimesinin temellerinin çocukluk çanda atldn dile getiren Prof. Dr. Engin çakar, kemik erimesinin aslnda toplumsal bir salk sorunu olduunu ve bunun temellerinin çocuk yalarda atldn belirtti. Yaam stili deiikliinin, hastalktan korunmada önemli birfaktör olduunu söyleyen Prof. Dr. çakar sözlerine öyle devam etti, Kemik mineral younluunun artmas salanarak, kemik erimesine kar önlem alnabilir. Bunun için de düzenli spor ve kalsiyumdan zengin beslenme ile D vitaminin yeterli miktarda alm önemlidir. D vitamini, cildin günee maruziyetiile vücutta sentezlenen bir hormondur. Günlük 1000-1500 mg kalsiyum alm, düzenli spor ve D vitamini ile kemik kütlesi artar. Bu art 35li yalara kadar devam eder ve 35ten sonra da bir plato çizmeye balar. Bu süreçte düzenli spor yapmak, dengeyi korumak, yer çekimine kar baz hareketlerin youn olduu sporlara yönelmek kemik mineral younluunu artrr.

VAKT KAYBETMEDEN DOKTORA BAVURUN

Kemik erimesinin tedavi sürecinde öncelikle, var olan kalsiyum eksikliinin giderildiini anlatan Prof. Dr. çakar, Kalsiyumdan zengin beslenme, spor ve düzenli ilaç kullanm tedavi programn oluturmaktadr. Takiplerin düzenli olmas ve hastalarn kullandklar ilaçlarn yan etkilerine kar doktorunu bilgilendirmesi çok önemlidir. Bunun yannda kemik erimesine bal krklarn olumamas için dümeyi engelleyecek denge egzersizleri yaplmaldr dedi.

Ana Sayfaya Git