Boyun ağrısına ilaçsız tedavi

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, boyun ağrısının teşhisi, tedavisi ve yapılan bilimsel araştırmalar hakkında bilgiler verdi.

Haberler 28.05.2017 - 10:37 Son Güncelleme : 28.05.2017 - 17:09

Yrd. Doç. Dr. Gamze enbursa, boyun arsnn tehisi, tedavisi ve yaplan bilimsel aratrmalar hakknda u bilgileri verdi: Boyun ars ve tutukluk özellikle orta ya ve masa ba çalanlarda oldukça yaygn görülen bir rahatszlktr. Nüfusun yüzde 10 ile yüzde 15ini etkileyen boyun arlar her ne kadar hayat tehdit eden bir durum deilse de çok ciddi ar, fonksiyon ve çalan kiilerde i gücü kaybna yol açyor.

STRES BOYUN ARISI YAPIYOR

Bir çok hastaln altnda yatan stres boyun arlarnn olumasnda da ilk srada yer alyor. Youn stres altnda çalan kiiler, hamileler, ofis çalanlar, hareketsiz bir yaama sahip kiiler ise boyun arlarndan en çok ikyet eden gruplar.

ALTINDA CDD BR RAHATSIZLIK YOKTUR

öyle bir gerçek var ki her boyun ars boyun ft ile ilikili olmayabilir. Boyun arlarnn çou mekanik kaynakldr yani altnda ciddi bir rahatszlk yoktur. Sorun, boyundaki kaslar ve eklemlerdeki problemlerdir. Özellikle yanl oturma pozisyonu belinizin geriye doru, boynunuzun ise öne doru gitmesine neden olur. Bu da boyun ve ense bölgesine ar yük binmesine, kaslarn normalden daha fazla yüklenmesine yol açar. Saatlerce ar yük altnda kalan kaslar bir süre sonra banz tayamaz hale gelir ve boynunuzun armas kaçnlmaz olur.

MANUEL TERAPYLE ARILAR YÜZDE 75 AZALDI

Bu yaygn rahatszla kar çok çeitli tedavi yöntemleri uygulanyor. Ancak bu tedavilerin etkinlii ve maliyeti konusundaki aratrma says ise çok az. The British Medical Journalda manuel tedavi, klasik fizik tedavi ve dier tedavi yöntemlerinin maliyetlerinin karlatrld çalmada; boyun ars olan 183 kiinin ilaç, muayene gibi direkt masraflar ve i gücü kaybndan doan indirekt masraflar hesapland.

Aratrma kapsamnda hastalara fizyoterapistler tarafndan omurga mobilizasyonu, manipülasyon ve egzersiz tedavisini içeren Manuel Terapi uyguland. Scaklk uygulamalar ve evde yaplmas için egzersizler verildi. ki hafta sonra tekrar kontrole çarld. 26 hafta sonra manuel tedavi grubunda dier gruplara göre önemli oranda iyileme saland. Örnein, yedinci haftada manuel tedavi grubunda arnn azalmas yüzde 68, klasik fizik tedavide yüzde 51, ilaç tedavisinde ise yüzde 36 olarak gerçekleti.

çalmann sonunda manuel tedavi grubunda maliyetin dier gruplara göre 3te 1 orannda daha az olduu gözlendi. Maliyetteki en büyük etken ise i gücü kayb. Manuel tedavi grubundaki herkes tedavi süresince ie devam etti ve baka tedavi yöntemleri aramad. Klasik fizik tedavi grubunda ve dier tedavi grubundakiler ise tedavi süresince baka tedavi yöntemleri arad. Hatta birçou manuel tedavi ald.

EN ETKL VE EN HIZLI çÖZÜM

2013 ylnda yaplan ve The Journal of Orthopaedic sports Physical Therapy (JOSPT) (Ortopedik ve Spor Fizik Tedavi Dergisi)nde yaynlanan baka bir çalmaya göre ise, mekanik boyun arsnda en etkili ve en hzl çözümün manuel terapi ve egzersiz ikilisinin olduu bulundu. Boyun ars olan 64 kiinin katld çalmada kiiler iki gruba ayrld. Bir haftalk tedavinin ardndan manuel terapi ve egzersiz gurubunda yer alanlarn arlar yüzde 75 azald. Yüzde 70inde ise günlük yaam aktivitelerinde belirgin iyileme olduu kaydedildi.

BRKAç GÜNE GEçER DYEREK HMAL ETMEYN

Birkaç güne geçer denilerek pek fazla önemsenmeyen boyun arlar aslnda birer uyar niteliindedir. Uzun süreli boyun ars çeken, sk boyun tutulmas yaayan kiiler gelecein boyun düzlemesi veya boyun ft adaylardr. Arya ilk sebep olan ar yüklenme uzun süre devam ettiinde omurgada geri dönüü olmayan hasarlara neden olabilir. Meydana gelen bu hasar sadece boyunda deil, srt, bel hatta kalça bölgesine kadar yaylr ve çok daha ciddi problemlerin olumasna yol açabilir. Bu nedenle boynunuza uzman ellerden manuel bir dokunuu çok görmeyin...

Ana Sayfaya Git