Boyun fıtığına dikkat

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu ve birçok insanın evinden çalıştığı bu günlerde hareketli kalmak pek mümkün olmuyor.

Haberler 07.04.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Bakan Prof. Dr. Engin çakar, boyun ft ve ameliyatsz tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Yedi adet omurdan oluan boyun, omurgann en hareketli ksmdr. Omurlarn arasnda disk denilen jöle kvamnda yastkçklar bulunmaktadr. Diskler, vücuda binen yükün dengeli ekilde alt vücut bölümlerine iletilmesini salamaktadr. Boyundaki omurga içinden omurilik ve kollara giden sinirler geçmektedir. Ftk, diskin iç tabakasndaki jelöz yapnn taarak, çevre dokularda ödem ve bas oluturmas ile ortaya çkmaktadr.

BÜYÜK FITIKLAR SNRLERDE SIKIMAYA NEDEN OLUYOR

Ftk sonucunda kollara giden sinirlerin bass nedeni ile boyundan kola doru yaylan keskin ve bçak saplanr tarzda bir ar olabilmektedir. Boyun ve omuz arsna, srtta, kürek kemiinin iç tarafna doru yaylan ar da elik edebilir. Hasta ban aryan tarafn kar tarafna çeviremez, ayn tarafa eemez. Büyük ftklar omurilikten geçen sinirlerde skmaya neden olabilmektedir. Boyun ve kol arsnn yan sra kolda ve elde uyuma, güçsüzlük ortaya çkabilmektedir. Boyun ftklarnda basya urayan sinir köküne bal olarak kolda ve parmaklarda uyuma, karncalanma, elektriklenme, his kayb gibi duyusal deiiklikler görülebilir.

BOYUN FITIKLARI EN SIK C5-6 VE C6-7 OMURLARI ARASINDA GÖRÜLÜYOR

C-5 sinir kökü basya urarsa ar boyundan omuzun tepesine doru yaylr, omuz yan tarafnn duyusunda azalma ve omuzun yana doru açlmasnda güçsüzlük olabilir, sol omuz ve sa omuz arsna sebep olabilir. C-6 sinir kökü basya urarsa ar boyundan srt bölgesine ve aaya doru ba ve iaret parmaa doru yaylr, ayn parmaklarn duyusunda azalma ve el bileinin yukar doru kaldrlmasnda güçsüzlük olabilir. C-7 sinir kökü basya urarsa ar boyundan orta parmaa doru yaylr, ayn parman duyusunda azalma ve dirsein da doru açlmasnda güçsüzlük olabilir. Boyun ftnn tespitinde tüm bu bulgular fizik tedavi uzmannn muayenesi sonucunda ortaya çkartlr. Tanda klinik bulgular uyumlu hastalarda MR tan koymada en faydal tetkiktir. Sinir hasar üphesi varsa tespit etmek için gerektiinde EMG testi yaplabilir.

BOYUN FITIININ BRçOK TEDAV SEçENE BULUNUYOR

lerlemi vakalarda cerrahi seçenekler tercih edilmektedir. Ancak boyun ftklarnn büyük bir çounluu ameliyatsz fizik tedavi yöntemleriyle ortadan kalkabilmektedir. Bunlar öyle sralanabilir:

1.laç tedavisi: Kas spazmn çözmek, ödemi ve ary azaltmak için çeitli kas gevetici ve ar kesiciler tedavide uygulanabilmektedir.

2.Fizik tedavi yöntemleri: Scak-souk uygulamalar, elektrik akmlar, vakum interferans, ultrason, lazer, manyetik alan uygulanan tedavi yöntemlerindendir.

3.Kuru ine tedavisi: Boyun ftnda ary arttran en önemli nedenlerden biri de kas spazmdr. Spazm omurlar arasnda bulunan disklere bask yaparak ftklamann artmasna ve arl bir omurgaya yol açmaktadr. Damarlar sktrarak kollar ve bacaklarda soukluk, uyuma, üüme, ödeme neden olur. Kuru ine tedavisi kas spazmna bal arda kullanlan önemli ve etkili bir tedavi yöntemidir.

4.Rejeneratif yöntemler: Proloterapi, PRP, proloPRP, nöralterapi gibi enjeksiyon yöntemleri uygulanan bölgenin kan akn artrarak bölgenin kendini onarmasn salar. Bu yöntemler vücudun doal iyileme sürecini aktive eder. Enjeksiyonlar genellikle ftn büyüklüüne ve elik eden spazmn iddetine göre birkaç hafta aralarla yaplr.

5.Omurgadan ine tedavisi (Spinal enjeksiyonlar ): Omurgadan ine tedavisi bel ve boyun ft, dar omurilik kanal gibi durumlarda ary azaltmak ve ft iyiletirmek için uygulanmaktadr. Boyun ftklarnda hastalara ameliyatsz tedavi olana salamaktadr. laç karm omurlar arasndan uygulanarak ftn küçülmesi ameliyatsz olarak salanabilmektedir. Giriim sonrasnda 1-3 saat istirahat gerekebilir, hastanede kalnmasna gerek yoktur. Hastala göre faset, kaudal spinal, foraminal spinal, sakroiliak enjeksiyon yöntemleri uygulanabilmektedir.

Ana Sayfaya Git