Brokoli ve karnabahar ile gelen 5 fayda

Brokoli ve karnabahar lahanagiller ailesinin iki farklı türü. Sağlığımız için önemli vitaminler, mineraller ve fitokimyasal bileşikler içeren lahanagilleri doğanın gücü yapan en önemli özelliği ise kayda değer miktarda sülforafan içermesi.

Haberler 19.12.2019 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Brokoli ve karnabaharn akrabalklar nedeniyle birbirine çok benzeyen özellikleri olsa da, besin içeriklerinin birbirinden biraz farkl olduunu belirten Beslenme ve Diyet Uzman Dilan Eker, Her ikisi de harika sebzeler ancak i kyaslamaya gelirse yeil yapraklar sayesinde brokoli bir adm daha öne geçiyor. Karnabahara göre 2 kat demir, 2 kat C vitamini ve 20 kat beta karoten içeriyor; kalorisi az farkla daha düük ve posa içerii daha yüksek. Ancak her iki sebzeyi de k aylarnda mutfaklara daha fazla sokmak gerekiyor diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Dilan Eker, brokoli ve karnabaharn besin deerleri ve sala faydalarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Kanser savaçs

Brokoliye de karnabahara da acms tadn veren; glukozinolat ad verilen kükürtlü bileikler. Bu kükürtlü bileiklerin parçalanmas sonucu sülforafanlar oluuyor. çalmalar sülforafanlarn kanser geliimini durdurmak ve engellemek gibi mucizevi etkileri olduunu gösteriyor. Bu bileikler kanser hücresinin aktivasyonunu azaltmaya, ürettii kimyasallar temizlemeye ve beslenmesini engellemeye katk salyor. Özellikle meme kanseri, kaln barsak ve prostat kanserleri gibi türlerde daha belirgin etkiye sahip olduklar görülüyor.

Toksinlerden arndryor

Modern yaamla birlikte hayatmza çok fazla toksin girmeye balad. Lahanagillerin detoks edici özellii, toksik maddelerin atlmnda kritik bir rol oynuyor. Brokoli ve karnabaharda bulunan fitokimyasallar ve yüksek C vitamini karacierde toksik maddelerin atlmasna katk salyor. çerdikleri sülforafanlar ayrca sebze ve meyvelerin üzerinde bulunan zararl pestisitlerin vücuttan uzaklatrlmasna yardmc oluyor.

Kalp saln koruyor

Lahanagiller antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleri oldukça güçlü sebzeler. Kalp damar hastalklarndan korunmaya ve hastaln sebep olduu metabolik profilleri iyiletirmeye yardmc oluyorlar. Yüksek potasyum ve düük sodyum içerikleri sayesinde kan basncn düzenlemeye katk salarken; içerdikleri yüksek lif sayesinde de kötü kolesterolü (LDL)düürüyorlar.

Diyabetten koruyor

Beslenme ve Diyet Uzman Dilan Eker Lahanagiller içerdikleri düük eker ve yüksek lif sayesinde hem kilo vermeye hem de diyabetten korunmaya yardmc oluyor. Diyabet hastalarnda kan ekerinin dümesine ve ayn zamanda inflamatuvar belirteçlerin azalmasna katk salyor. nsülin direnci olan kiilerde ise insülin duyarlln artrarak insülin direncinin krlmasna destek oluyor diyor.

Beyni güçlendiriyor

Brokoli ve karnabaharn içinde doal olarak bulunan sülforafan sinir sisteminde çeitli yolaklar düzenleyerek sinir hücreleri üzerinde koruyucu etki yapyor. Yaplan çalmalar; sinir hücrelerini (nöronlar) oksidatif stres ve inflamasyondan koruyarak Alzheimer ve Parkinson hastalklarnn temelinde yer olan mekanizmalar yavalattn gösteriyor.

Ana Sayfaya Git