Bu 3 kurala dikkat!

Kanser tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme yol açan hastalık. Üstelik gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı halen artıyor.

Haberler 27.03.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütünün uluslararas kanser aratrmalarn yürüttüü GLOBOCAN adl projenin verilerine göre; geçtiimiz yl 18 milyon kiiye kanser tans kondu ve bu hastalktan ölen hasta says 9,5 milyonu at. Kanserde genetik etkenler yüzde 5-10 arasnda sorumlu olsalar da, hastalk yüzde 90-95 orannda çevresel faktörlerden etkileniyor. Bu çevresel faktörlerin yüzde 30unu da beslenme alkanlklarmz oluturuyor. Dolaysyla salkl beslenerek aslnda kanserden yüzde 30 gibi bir oranda korunabiliyoruz. Üstelik salkl beslenmek, her gün 30 dakika tempolu yürümek ve ideal kilo aralnda kalmak gibi 3 önemli kurala dikkat ettiimizde bu oran 40lara kadar yükseliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal kanserden korunmak için nasl bir beslenme alkanl edinmemiz gerektiini anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

1.çok çeitli sebzeler, meyveler tüketin

Yaplan çalmalar gün içinde yeterli meyve ve sebze tüketen kiilerin tüketmeyenlere nazaran yüzde 10 daha az kanser riski tadn ortaya koydu. Kanserden korunmak için her gün mümkün olduunca farkl renkte sebze ve meyveler tüketin. çünkü ne kadar farkl renkle beslenirseniz, aldnz antioksidan çeidi o kadar fazla oluyor. Kadnlar günde 2-3 porsiyon, erkekler de 3-4 porsiyon meyve tüketmeliler. Sebzeler hem vitamin ve mineral hem de posa kaynadr. Posadan zengin beslenme özellikle sindirim sistemi kanserlerine kar koruyucu özellik gösteriyor. Günde 2-3 kase kadar çi sebze ve 6-8 yemek ka kadar zeytinyal veya pimi sebze tüketmeyi alkanlk haline getirin. Sebze ve meyvelerin mevsiminde olmasna özen gösterin.

2.Tahl ve kurubaklagili ihmal etmeyin

Özellikle popüler diyetlerle beraber tek tip beslenmeye yönelim artt. Ancak iyi beslenmek demek, her besinden yeteri kadar yemek demektir. Yani tek tip besleniyorsanz, aslnda kötü besleniyorsunuz demektir. uyarsnda bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal sözlerine öyle devam ediyor: Bu yüzden karbonhidrat hayatnzdan çkarmayn. Ancak sadece kaliteli dediimiz, tam tahl kaynaklarn ve kuru baklagilleri tüketin. Tahllar B1 vitamini kaynadr. B1 vitamini hem vücudun enerji sisteminin çalmas için gereklidir, hem de mutluluk olarak bildiimiz serotonin hormonunun ön maddesidir. Salkl olmak, fiziksel ve ruhsal olarak tam bir iyilik halinde olmaktr. Depresyon baklk sistemimizi düürerek, kanser de dahil birçok sistemik hastaln görülme riskini arttrabiliyor. Bu yüzden her gün tam buday ekmek, yulaf, çorba ve bulgur gibi tahl kaynaklarn, haftada minimum 2 gün de mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi kurubaklagil kaynaklarn tüketmeye özen gösterin.

3.Haftada 2-3 gün balk

Yaplan çalmalara göre, insan sal üzerinde pek çok faydas bulunan omega 3 ya asitleri ayn zamanda kanserin gelime riskini de düürüyor. Omega 3 ya asitlerinin koruyucu etkilerinden faydalanabilmek için haftada 23 kez buulama veya frnda piirilmi balk tüketmeyi alkanlk haline getirin.

4.Krmz et tüketimini snrlandrn

Gereinden fazla krmz et tüketimi mide ve kolon kanseri riskini arttryor. Bu nedenle et tüketiminizi haftada 2 günden fazla ve toplam 350 gram geçmeyecek ekilde snrlandrn. Eti piirirken kzartma ve kavurma ilemleri yerine; frnda, buharda veya halama ilemlerini tercih edin. Dünya Salk Örgütüne göre; günde 50 gr ilenmi et tüketimi, kanser riskini yüzde 18 orannda arttrabiliyor. Bu yüzden ilenmi et ürünlerini mümkün olduunca tüketmeyin.

5.ekerden uzak durun

Fazla miktarda rafine eker tüketimi hem enerji almn hem de insülin seviyesini yükselterek ya dokusunun artmasna neden oluyor. Artan ya dokusu da kanser riskini yükseltebiliyor. Bu nedenle günlük tükettiiniz ekerin toplam aldnz enerjinin yüzde 5ini geçmemesine özen gösterin. Örnein günlük 2000 kalori tüketiyorsanz, bunun 100 kaloriden daha fazlas ekerden gelmemeli.

6.Probiyotikleri ihmal etmeyin

Barsaklar baklk sistemimizin büyük bir çounluundan sorumlu oluyorlar. Barsaklarmzdaki herhangi bir ilevsel bozukluk baklk sistemimizi düürebiliyor, bu da pek çok hastala davetiye çkarabiliyor. Bu hastalklardan biri de; kanser. Barsaklarmzda iyi ve kötü bakteriler denge halindedir, ancak kötü beslenme, sigara, stres ve alkol gibi çevresel etkenlerden dolay bu denge bozulabiliyor. uyarsnda bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal bu dengenin bozulmamas için yourt ve kefir gibi doal probiyotik kaynaklardan yararlanmanz gerektiini belirtiyor. Dolaysyla günde toplam 3 su barda kadar yourt veya kefir tüketmeyi alkanlk haline getirin.

7.Doymam ya asitlerini unutmayn

Kansere kar koruyucu olan tekli ve çoklu doymam ya asitlerini içeren soya ve kanola ya, soya fasulyesi, keten tohumu, fndk ile ceviz gibi yal tohumlara da diyetinizde mutlaka yer verin.

Ana Sayfaya Git