Bu 6 hatadan gözünüzü sakının!

Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve hatta sosyal medya nedeniyle uzun süre ekrana bakmak göz sağlığımızın bozulmasına neden olabiliyor.

Haberler 17.03.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Göz Hastalklar Uzman Dr. Evren Baca Ofis ortam, akll binalar, klimal ortamlar yani yüksek teknoloji hayatmz kolaylatrrken göz salmza ise önemli zararlar verebiliyor. Gün sonunda kzaran gözler ve yorgun baklar, bilgisayar banda geçirilen zamann uzamasyla ve ekrana bakarken farknda olmadan yaplan yanllar nedeniyle daha sk karmza çkyor. Hastalarmzdan gözlerde yanma, batma, acma, kzarklk, bulank görme ve göz kuruluu ikayetlerini skça duyar olduk. Oysa körlüe kadar gidebilecek ciddi sorunlarn önüne geçmek için hatal davranlar düzeltmek, tüm önlemlere ramen ikayetler sürüyorsa hemen bir uzmana görünmek gerekir diyor. Göz Hastalklar Uzman Dr. Evren Baca ekrana bakarken kaçnmamz gereken 6 hatay anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Göz krpmay unutmak

Ekrana bakarken göz krpma saymzn yüzde 75 orannda azaldn biliyor muydunuz? Gözlerimizi bilgisayar ekranna kilitlediimizde ksa vadede göz kuruluu, gözlerde yanma, batma, kzarklk ve bulank görme olarak karmza çkan sorunlar, önlem alnmad ve bu hatadan dönülmedii taktirde uzun vadede çok daha ciddi göz sorunlarna neden olabiliyor. Gözün açk kalma süresi uzadkça zarar da artyor. Bu nedenle ekran banda çalrken veya ekrana bakarken gözlerinizin dinlenmesi için göz krpma saynz mutlaka artrn ve 20 dakikada bir 20 saniye gözünüzü ekrandan uzaklatrn.

Ekran n doru ayarlamamak

Gerek gündüz gerekse gece bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerde ekran n doru ayarlamaya dikkat edin. çünkü pek çok kii için önemsiz gibi görünen bu ayrnt, göz salnz olumsuz etkiliyor. Ekran nn çok parlak olmamas veya okumay güçletirecek kadar ksk olmamas gerekiyor. Ekran çözünürlüü dütükçe de göz yorgunluu artyor.

Seviyeye dikkat etmemek

Ofiste saatlerce bilgisayar banda çalan pek çok kii, bilgisayarnn doru bir seviyede olup olmadn bilmiyor. Hatta böyle bir yükseklik ayar yaplmas gerektii bile bilinmediinden, göz ikayetleri ister istemez artyor. Oysa bilgisayar kullanmnda, bilgisayar ekrannn göz hizasnn altnda olmasna, ayrca ekrann 50 cm mesafede bulunmasna dikkat etmek gerekiyor. Yukar seviyede duran ekran, göz kapak aralnn daha geni olmasna ve buharlama yüzeyinin artmasna neden olurken, bu da kiinin yaam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen göz kuruluu bata olmak üzere birçok soruna yol açabiliyor.

Kn su içmeyi ihmal etmek

Vücudumuzun yaklak yüzde 60 sudan oluuyor. Su oran azaldkça gözya üretiminde de azalma meydana geliyor. Ancak hele de k aylarnda susama ihtiyacnn azalmasyla, pek çoumuz yeterince su içmiyoruz. Günde iki litre su içmek böbreklerimizden kalbimize dek salk açsndan büyük önem tad gibi, gözlerimizi de dorudan etkiliyor. Az su tüketilmesinin yan sra sv ihtiyacnn çay ve kahve ile giderilmesi de göz kuruluuna yol açyor. Su içmek için susamay beklemeyin, ar çay ve kahve tüketiminden kaçnn.

Is ve neme dikkat etmemek

çalma ortamndaki nem oran göz sal için çok önemli. Klima ve kalorifer ortamn havasnn nem orann düürdüü için bata göz kuruluu olmak üzere sorunlar artryor. Rezidans tipi binalarda bu problem daha fazla yaanyor. Bu durumda klima sisteminin nem düzenleyici tipte olmasna veya ortamn ayrca nemini artrmaya dikkat edin. deal ofis ortamnda nem orannn yüzde 55 civarnda olmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git