Bu belirtiye dikkat!

Birçok beyin tümörü türü bulunur. Bazıları kötü huylu tanımlanırken bazıları iyi huylu olarak belirlenir. Bazı kötü huylu tümörler, ilk olarak beyinde oluşmaya başlar ve bu tür tümörler, birincil beyin kanseri olarak adlandırılır. Fakat bazen kanser vücudun başka bölümünde gelişme gösterirken beyne yayılır ve bu tip tümörlere ise ikincil beyin tümörü adı verilir.

Haberler 24.07.2021 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin tümörlerinin birçok potansiyel semptomu vardr, ancak bir kiinin hepsine sahip olmas olas deildir. Ayrca semptomlar, tümörün beyinde nerede büyüdüüne ve ne kadar büyük olduuna bal olarak deiir. Beyin tümörlerinin en yaygn semptomlarndan bazlarna ve ayrca tümörün yeri hakknda bir ipucu salayabilecek baz semptomlar ise sizler için derledik.

OKUMA, KONUMA VE YAZMA SORUNLARI

Serebrumun belirli ksmlar, beyinciin belirli ksmlar, temporal lob ve parietal lob gibi bölümlerde ortaya çkan bir beyin tümörü beynin okuma, konuma ve yazma bölümlerini etkileyeren bu eylemlerde karklk ve zorlanma yaamanza neden olabilir.

BA ARISI

Kötüleen ba arlar, beyin tümörü olan kiilerin yaklak yüzde 50sini etkileyen yaygn bir semptom. Beyindeki bir tümör, hassas sinirlere ve kan damarlarna bask uygulayabilir. Bu, yeni ba arlarna veya aadakiler gibi eski ba arnzda bir deiiklie neden olabilir:

Kalc arnz var, ancak migren gibi deil.

Sabah ilk kalktnzda daha çok acyor.

Kusma veya yeni nörolojik semptomlar elik eder.

Egzersiz yaptnzda, öksürdüünüzde veya pozisyon deitirdiinizde daha da kötüleir.

Reçetesiz satlan ar kesiciler hiç yardmc olmuyor.

Tüm bunlara ramen ba arnz eskisinden daha fazla ya da eskisinden daha kötü olsa bile, bu beyin tümörünüz olduu anlamna gelmez. Fakat insanlar, atlanan bir yemekten, uykusuzluktan sarsnt veya felce kadar çeitli nedenlerle ba ars çekerler.

KLK VE RUH HAL DEMLER

Beyindeki tümörler, kiiliinizi ve davrannz etkileyerek beyin ilevini bozabilir. Ayrca açklanamayan ruh hali deiimlerine neden olabilirler. Örnein: kolay sinirlenmek, aniden mutlu veya üzgün hissederken hzl geçiler, sosyal bir insanken içine kapanmaya balamak gibi belirtiler, tümörün neden olduu belirtiler arasnda yer alabilir.

Kiilik deiiklikleri ve ruh hali deiimleri, zihinsel bozukluklar, madde kötüye kullanm ve beyni içeren dier bozukluklardan da kaynaklanabilir.

Bu belirtiye dikkat! Vücutta böyle sinyal veriyor

KAFA KARIIKLII VE HAFIZA KAYBI

Hafza sorunlar, frontal veya temporal lobdaki bir tümörden kaynaklanabilir. Frontal veya parietal lobdaki bir tümör de muhakeme ve karar vermeyi etkileyebilir. Örnein;

Konsantre olmak zordur ve kolayca dikkatiniz dalr.

Genellikle basit konularda kafanz karr.

çoklu görev yapamazsnz ve planlama yaparken sorun yaayabilirsiniz.

Ksa süreli hafza sorunlarnz var.

Bu belirtiler, herhangi bir aamada bir beyin tümörü ile olabilir. Ayrca kemoterapi, radyasyon veya dier kanser tedavilerinin bir yan etkisi olabilir. Bu sorunlar yorgunlukla daha da kötüleebilir.

Hafif bilisel sorunlar, beyin tümörü dnda çeitli nedenlerle ortaya çkabilir. Dier eylerin yan sra vitamin eksiklikleri, ilaçlar veya duygusal bozukluklarn sonucu da olabilirler.

BTKNLK

Bitkin hissetmek, arada bir biraz yorgun hissetmekten daha fazlasdr. Bunlar gerçek yorgunluk yaadnzn baz iaretleridir. çou zaman veya her zaman tamamen tükenme hissi, genel olarak zayf hissetme, gün ortasnda uyku ihtiyac, odaklanma yeteneinin kayb gibi belirtiler, bir beyin tümörünün sklkla görülen iaretleri arasnda bulunuyor.

Ancak yorgunluk, kanser tedavilerinin bir yan etkisi de olabilir. Yorgunlua neden olan dier durumlar arasnda baklk sistemini etkileyen hastalklar, nörolojik durumlar ve kanszlk saylabilir.

DEPRESYON

Depresyon, beyin tümörü tehisi konan kiilerde yaygn bir semptomdur. Normalden çok daha uzun süren üzüntü ataklar, sevdiiniz eylere ilgi kayb, enerji eksiklii, uyku sorunu, uykusuzluk, suçluluk veya deersizlik gibi duygular, depresyonda olduunuzu gösterir ve bu durum, beyin tümörünün neden olduu yaygn sorunlar arasnda bulunur.

BA DÖNMES VE BULANTI

Bir tümör hormon dengesizliine neden olduu için erken evrelerde bulant ve kusmanz olabilir. Kanserli bir beyin tümörü tedavisi srasnda bulant ve kusma, kemoterapi veya dier tedavilerin yan etkileri olabilir.

Tabii ki, gda zehirlenmesi, grip veya hamilelik gibi çeitli baka nedenlerle mide bulants ve kusma yaayabilirsiniz.

ZAYIFLIK VE UYUUKLUK

Vücudunuz tümörle savat için bir zayflk hissi olabilir. Baz beyin tümörleri el ve ayaklarda uyuma veya karncalanmaya neden olur. Bu durum, vücudun yalnzca bir tarafnda olma eilimindedir ve beynin belirli bölümlerinde bir tümörü gösterebilir.

Zayflk veya uyuukluk da kanser tedavisinin yan etkileri olabilir. Multipl skleroz, diyabetik nöropati ve Guillain-Barre sendromu gibi dier durumlar da bu semptomlara neden olabilir.

GÖRME SORUNLARI

Hipofiz bezi, optik sinir hücreleri, oksipital lob ve temporal lobda ortaya çkan bir tümör, görme sorunlarn da beraberinde getirebilir. Bu nedenle görü açnzdaki ve düzeyindeki deiikliklerde vakit kaybetmeden bir uzmana danmak hzl bir tedavi sürecine balamanza yardmc olacaktr.

YUTKUNMA GÜçLÜÜ

Beyincikte ve kraniyal sinirler çevresinde ortaya çkm bir beyin tümörü ise yutkunmada zorlanmaya sebebiyet verebilir. Yemek yeme veya bir eyler içme esnasnda hissettiiniz yutkunma sorunu yaamak, ciddiye alnmas gereken bir semptomdur.

NÖBET GEçRMEK

Beyin tümörleri beyindeki sinir hücrelerini zorlayabilir. Bu, elektrik sinyallerini engelleyebilir ve nöbetle sonuçlanabilir. Nöbet bazen bir beyin tümörünün ilk belirtisidir, ancak herhangi bir aamada olabilir. Beyin tümörü olan kiilerin yaklak yüzde 50si en az bir nöbet geçirir.

Nöbetler her zaman bir beyin tümöründen kaynaklanmayabilir. Nöbetlerin dier nedenleri arasnda nörolojik problemler, beyin hastalklar ve ilaç kesilmesi saylabilir.

TME GÜçLÜÜ

Kraniyal sinirler çevresinde ve temporal lob gibi bölümlerde ortaya çkan bir beyin tümörü, iitme sorunlaryla karlamanza neden olur. Bu nedenle iitme güçlüü sorunlar ile karlatnzda ilk olarak biz uzman yardm almanz, hzlca sonuca ulamanza da yardmc olacaktr.

Ana Sayfaya Git