Bu Besinler Cildinizi Yeniliyor!

Kırışıklıklara karşı yumurta, matlaşmaya karşı yeşil sebze…

Haberler 01.06.2017 - 13:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl, l l parlayan bir cilde sahip olmay kim istemez ki? Üstelik cildimiz en büyük organmz olmas itibariyle de üphesiz büyük bir özeni hak ediyor. Peki, cildimizi tazeleyerek güzel görünmesi nasl salayacaz? Harici olarak kullandmz kremler, maskeler bir yere kadar. Salkl bir cildin en önemli koullarndan biri salkl beslenme. Doru zamanda, doru miktarda tüketilen besinler cildin birçok problemine çözüm olabiliyor.

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd, yaza girerken cildi yenilemeye yardmc besinleri anlatt

1. Parlak bir cilt için yeil yaprakl sebzeleri tercih edin

Koyu renkli sebzeler hücre yenilenmesini salayarak cildin daha parlak bir görünüme sahip olmasn salyor. Bu nedenle spanak, roka, maydanoz gibi koyu renkli sebzeleri beslenme menüsünden eksik etmemek gerekiyor. Öünlere bol yeil salata eklemek cilt hücrelerin yenilenmesini hzlandrarak daha parlak bir cilde ulamaya yardmc oluyor. Taze meyve sebze yerine hazr, ilenmi gdalarn tüketimi cildin parlakln yitirmesine yol açtndan tercih etmemek gerekiyor.

2. Nemli bir cilt için suyu kilonuza göre için

Cildin nem dengesini salamada en önemli etkenlerin banda gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram bana 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karlamamaya yetiyor. Örnein 55 kilo olan biri, günlük 1.650 mlden daha az su içmemeli. Ayrca çi sebze ve meyveler yüksek oranda su içerdiklerinden, günde 3 porsiyon meyve ve öünlerde çi sebzelerden oluan salatalar tercih etmek de cildin nem dengesini salamaya yardmc oluyor. çay ve kahvenin fazla miktarda içilmesi susuzluk hissini ortadan kaldryor. Ayn zamanda diüretik etkileri nedeniyle vücuttan su atlmn artrarak cildin nem dengesinin bozulmasna yol açabiliyor. Bu nedenle günlük toplam çay kahve tüketiminiz 4 fincan amamal.

3. Aknelerden kurtulmak için karbonhidrattan uzak durun

Bir yiyecein kan ekerini yükseltme hz glisemik indeks olarak tanmlanyor. Yaplan çalmalara göre, beyaz un ve sofra ekeri gibi yüksek glisemik indeksli ürünlerle beslenmek de akne oluumuna yol açyor. Bu nedenle glisemik indeksi yüksek yiyecekler yerine tam tahll ekmek, bulgur gibi glisemik indeksi düük karbonhidrat kaynaklar tercih edilerek akne oluumunun önüne geçmek mümkün olabiliyor.

4. Krklarla yumurta ile savan

Güneten gelen ultraviyole nlara sk sk maruz kalma derideki kollajen liflerin ykmn artrarak krklk oluumuna neden oluyor. Güne nlarna kar koruyucu kremler deri epitelinde yani üst katmanda etkili olabiliyor. Ancak daha alt katmanlardaki deri tabakalarnn da korunmas gerektiinden, bu noktada antioksidan içerikli besinler devreye giriyor. Yumurta, koyu yeil yaprakl sebzeler, bitkisel yalar ve tam tahll ürünler, içeriinde bulundurduklar E vitamininin antioksidan özellii sayesinde cildin ultra viole nlara kar koruyarak, krklk oluumunu engellemeye yardmc oluyor.

5. Pul pul dökülmeler için ceviz ve fndk tüketin

Cildin üst tabakasnn suyunu kaybetmesi sonucu pul pul dökülmeler meydana gelebiliyor. Bu nedenle yeteri kadar su içmek, çi sebze, meyve tüketimini artrmak su kaybn önlemek için alnabilecek önlemler arasnda yer alyor. Ayrca, yal tohumlarn içerdii çoklu doymam ya asitleri de cildin nem dengesini salamaya yardmc olarak pul pul dökülmelere kar koruma salyor. Günde 2-3 adet ceviz veya 7-8 fndk tüketmek bu ihtiyac karlamak için yeterli oluyor.

6. Cilt lekelerine kar C vitamini

Ciltte leke oluumunun en önemli nedenlerinin banda gelen ultraviyole nlarn zararl etkilerinden korunmak için alnan antioksidan miktarnn arttrlmas gerekiyor. C vitamini, E vitamini ve beta karoten cilt için savaan en önemli antioksidan kaynaklar arasnda yer alyor. Büyük boy bir portakal veya bir su barda kadar çilek tüketerek günlük C vitamini ihtiyacnn büyük bir ksm karlanarak cilt lekelerine kar korunma salanabiliyor. Ayrca domates de, içeriinde bulunan likopen ultraviyole nlara kar antioksidan özellii gösterdii için, ciltteki lekeleri önlemede tercih edilebilecek besinler arasnda yer alyor.

7. Yalanmay önlemek için kahvaltya dikkat

Bitkisel ve hayvansal kaynaklardan salanabilen A vitamini cildin ya dengesinin salanmas açsndan önem tayor. Koyu yeil yaprakl sebzeler ve havuç bitkisel kaynakl A vitamini, yumurta ve süt ürünleri de hayvansal kaynakl A vitamini açsndan zengin gdalar arasnda yer alyor. Günlük alnan A vitamini miktarn arttrmak için kahvaltlara mutlaka yumurta eklemek ve öünlerde taze yeil salatalara yer vermek gerekiyor.

Ana Sayfaya Git