Bu besinleri tüketen hasta olmuyor

Özellikle sonbahar ve kış aylarına geçişte soğuk algınlığı, grip gibi viral enfeksiyonlara daha sık rastlanılıyor.

Haberler 25.11.2016 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dahiliye Uzman Dr. Semiha Kaplan, doru besinler tüketildiinde besinlerle baklk sisteminin güçlendirilebileceini belirtiyor.

Grip, souk algnl gibi viral enfeksiyonlar özellikle baklk sistemi zayf olan kiilerde daha fazla görülüyor. Baklk sistemimizi güçlendirerek, direncimizi arttrarak bu hastalklarla ba etmemiz mümkün. C vitamini baklk sistemini güçlendiren en önemli vitaminlerin arasnda yer alyor. A ve D vitamini magnezyum ve çinko da vücut direncini artryor. Ancak bütün bu vitamin ve mineralleri doal yollarla yani besinlerle de alabileceimizi söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dahiliye Uzman Dr. Semiha Kaplan, baklk sistemini güçlendiren 10 besini öyle sralyor:

Sarmsak: KANSER ÖNLEYC ETKS VAR

Doal antibakteriyel, antiviral ve antifungaldir (mantar önleyici). Sarmsak allicin içermekte olup kimyasal bir antikarsinojenik (kanser oluumunu önleyici) etkisi vardr. Kolesterol ve kan basncn düürme etkisi de mevcuttur.

Yourt: Y BAKTERLER VÜCUDA ALIR

Baklk sistemimizin yaklak yüzde 70-80ini barsak floras oluturur. Bu dengeyi salayan iyi bakteriler probiyotiklerle vücuda alnr. Probiyotiklerin en önemlileri yourt ve kefirdir. Sabahlar yiyeceimiz 1 kase yourt baklk sistemimizi güçlendirmemize yardmc olur. Ayrca D vitamini açsndan da bize destek olur.

Ispanak: HÜCRELER YENLER

Folik asit, C vitamini, potasyum ve magnezyumdan zengindir ve hücre yenilenmesine yardmc olur.

Brokoli: KARACER çN FAYDALI

Kalsiyum, A, C ve E vitamininden zengin olup karacier için faydaldr. Antioksidan etkisi vardr.

Turunçgiller: C VTAMN AçISINDAN ZENGN

Greyfurt, portakal, limon, lime ve mandalina C vitamini açsndan çok zengindir. Kalp hastal olan, kan sulandrc ilaç kullanan hastalarn greyfurtu dikkatli tüketmeleri gerekir.

Tarçn: SNDRME FAYDALI

Doal antibakteriyel, antiviral ve antifungaldir. Sindirime faydaldr, kan ekerinin dengelenmesinde olumlu etkileri vardr.

Karpuz: YÜKSEK MKTARDA LKOPEN çERR

A ve C vitamini, yüksek miktarda likopen içerir. Enfeksiyon, enflamasyon ve serbest radikallerde azalmaya yardmc olur.

Kabuklu deniz ürünleri: GRBE KARI ETKL

stiridye, stakoz, yengeç gibi deniz ürünleri bol selenyum içerir ve grip virüslerine kar beyaz kan hücrelerinin sitokin üretmesine yardmc olur. Omega-3 ya asitlerinden zengin somon, uskumru, ringa bal souk algnl ve solunum yollar enfeksiyonlarnda akcierleri korur ve enflamasyonu azaltarak yardmc olur.

Krmz biber: SALIKLI BR CLDE YARDIMCI

C vitamini deposudur, beta-karotenden zengindir. Baklk sistemini güçlendirmesinin yan sra salkl bir cilde ve gözlere sahip olmamz salar.

Kivi: HIRILTILI SOLUMAYI ENGELLER

Folat, potasyum, K ve C vitamininden zengindir. Solunum sistemini özellikle souk algnl sonras oluan öksürük, wheezing (hrltl soluma) gibi komplikasyonlardan korur.

Ana Sayfaya Git