Bu çorbalarla gripten korunmak mümkün!

Havaların buz kestiği bugünlerde üzerinde tüten dumanıyla içimizi ısıtan çorbalar, sağlık açısından faydaları ile de sofralarımızın baş tacı.

Haberler 03.02.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Kahraman Kültürümüzde çorba o kadar yaygn ki kahvalt da dahil gün içinde her öünde tüketilebiliyor. K aylarnda scaklyla içimizi stan çorbalarn dier faydalar ise içine eklenen besinlere göre deiiklik gösterebiliyor. K çorbalar ile baklnz destekleyebilir, hastalklara kar güçlü korunma salayabilirsiniz diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Kahraman, salk deposu 5 k çorbas tarifi verdi, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Antioksidan çorba

Pancar, yüksek antioksidan içerii ile dikkat çeken k sebzelerinden biri. Antioksidan ve C vitamini deposu olmasnn yan sra zengin vitamin ve mineral içeriiyle de hastalklara kar tam bir kalkan görevi görüyor. ltihaplanma kart etkisi olan pancar, hastalk sürecinde ise hzla iyilemeye fayda salyor. Buna karn böbrek ya da safra ta durumunda doktor tavsiyesi eer oksalat içeren yiyeceklerden kaçnmak yönünde olursa, pancar da yüksek oksalat içerdiinden kesinlikle tüketilmemeli.

Tarifi: 1 büyük pancar ykayp ince ince dorayn. adet kereviz, 1 orta boy patates, 2 orta boy havuç ve 3 di sarmsan kabuklarn soyun ve küçük küçük doradktan sonra tüm malzemeleri tencereye koyun. Sebzelerin üzerine dört parmak geçecek kadar su ekleyin ve orta atete sebzeler yumuayana kadar piirin. Pien sebzeleri blenderdan geçirdikten sonra üzerine daha önceden halanm 1 su barda et suyu ekleyin. stenen kvam yakalanana kadar üzerine scak su ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyerek servis edin.

Mikropsavar çorba

Balkaba yüksek alfa ve beta karoten içerii ile baklk sisteminin en etkin savaçlarndan biri. Yüksek lif içerii sayesinde barsak saln desteklerken, tokluu da salyor. 100 gram, yetikin bir kiinin günlük C vitamini ihtiyacnn yüzde 35ini tek bana karlyor. Balkaba yüksek A vitamini içeriyor. A vitamininin gereinden çok fazla alnmas ise özellikle çocuklarda baz salk sorunlarna yol açabildiinden ar tüketiminden kaçnlmal.

Tarifi: 3 dilim bal kaban soyup küp küp dilimleyin ve derin bir tencereye koyun. Az su ile iyice piirdikten sonra ezerek blenderla püre haline getirin. Üzerine 1 su barda süt ilave ettikten sonra 5 bardak su ekleyin. çine 2 kak un ile kartrlm 1 yumurta sarsn yava yava ilave edin ve bir tam kaynatn. Eer gerekli görürseniz scak su ile kvamn istediiniz düzeye getirdikten sonra ocaktan indirmeden 2 yemek ka zeytinya, tuz ve karabiber ilave edin. stee göre tarçn da ekleyebilirsiniz.

Öksürük Düman çorba

Zencefil; özellikle Asyada binlerce yldr grip ve souk algnl için kullanlan, bakl güçlendirmesinin yan sra öksürüe de iyi gelen bir besin. Daha rahat nefes almaya ve balgam atmaya yardmc olan zencefil, mide bulantsna da faydal. Ancak her yararl besinde olduu gibi zencefilin de ar tüketimi fayda yerine zarar veriyor ve gaz, mide yanmas gibi sorunlara neden olabiliyor.

Tarifi: 1 su barda krmz mercimei ayklayn ve ykayn. 1 orta boy patates, 1 adet havuç ve 1 adet soan küp küp dorayn. Bir tencerede 2 litre su ilave ederek bütün malzemeleri iyice yumuayana kadar piirin. Pien karm blenderdan geçirin, gerekirse scak su ile kvam açn. 1 baparmak boumu büyüklüünde taze zencefili soyup rendeledikten sonra, 2 yemek ka zeytinya ile ilave edin ve bir tam kaynatn. En son tuz ve karabiber ekleyerek servis yapn.

Antibiyotik çorba

Sarmsak ve soan içeriinde barndrdklar solfosid ve allicin sayesinde doal antibiyotik görevi görüyor. Nezle ve souk algnl ile boaz iltihabnn önlenmesinin yan sra, vücuttaki enfeksiyon ve mikroba kar birer savaç edasyla savayor. Nohut ve spanak karmyla hem lezzetli hem de faydal bir k çorbas hazrlayabilirsiniz.

Tarifi: 1 su barda halanm nohut ve 1 su barda halanm buday tencereye koyun ve 1,5 litre su ilave edin, kaynamaya brakn. Bir kasede 1 adet yumurta sars, 5 yemek ka yourt ve 2 yemek ka tam buday ununu kartrarak pürüzsüz bir karm elde edin. Kaynayan sudan ilave ederek ltrn ve yava yava çorbaya ilave ederken bir yandan çorbay kartrn. Bu ekilde yourdun kesilmesi önleniyor. Bir tavada piyazlk doranm soanlar hafifçe pembeletikten sonra, ykayp doradnz 1 ba spana ekleyin. Ispanaklar die dokunur ama pimi kvama gelince rendelediiniz 5 di sarmsa ilave edin ve karm ocaktan aln. Servis ederken çorbann üzerine kakla spanak karmn ilave edin.

Grip Kovan çorba

Zerdeçal, içeriindeki kurkumin maddesi sayesinde obeziteden kansere birçok hastala kar fayda salarken, ayn zamanda iltihaplanma giderici ve önleyici etkisi de bulunuyor. Demir, magnezyum ve salkl ya asitleri açsndan zengin olan zerdeçal, gribe kar da önemli bir kalkan görevi görüyor. Besin olarak zerdeçaln özellikle miktar kontrolü yaplarak baharat amacyla tüketiminin herhangi bir sakncas olmasa da zerdeçal ya da kurkumin takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza dann.

Tarifi:1 adet tavukgösünü ortalama 1,5 litre su ile halayn. Haladktan sonra didikleyin. 2 yemek ka un ve 4 yemek ka zeytinyan kavurun, kavurduktan sonra yava yava tavuk suyu ilave edin. çine 2 yemek ka tel ehriyeyi de ilave ederek piirin. Dilediiniz miktarda limon suyunu ve 1 yumurtann sarsn kartrn, kaynayan tavuk suyundan bir kepçe alarak ltrn ve yava yava çorbaya ilave edin. Didiklenmi tavuklar, 2 tatl ka püre haline getirilmi taze zerdeçal ya da 1 tatl ka toz zerdeçal ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyerek servis edin.

Ana Sayfaya Git