Bu hastalık kapıyı çalmadan önce!

Sık görülmesine rağmen az bilinen hastalıkların arasında sayılıyor. Türkiye’de en az 2 milyon kadını etkileyen bu hastalık, kadınların yaşam kalitesini de düşürüyor.

Haberler 15.03.2019 - 12:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Ercan Batu çikolata kisti hastal olarak da bilinen endometriozisin; doum yapmam, erken adet görmeye balam ya da ailesinde bu hastalk olan özellikle dourganlk çandaki kadnlarda daha yüksek risk yarattn belirterek, yüksek risk grubunda bulunan kadnlarn düzenli kontrollerinde bu durumu mutlaka gözetmeleri gerektiine dikkat çekiyor.

Anne olmay engelleyebiliyor

iddetli adet, karn ve kask arlar gibi etkenlerle hayat kalitesini oldukça düüren çikolata kisti hastal, kötü seyretmesi durumunda anne olmay bile engelliyor. çikolata kisti hastal, rahmin içini dolduran doku tabakasna ait hücrelerin yumurtalklar, barsaklar, mesane gibi rahim dnda baka bir organda yerleip büyümesiyle ortaya çkyor. Adet döneminde ve cinsel iliki srasnda iddetli arya yol açan, hiç hamile kalmam kadnlarn yaklak yüzde 30unda, anne olmu kadnlarn ise yüzde 5inde görülen bu hastala en sk, hiç hamile kalmam 25-45 ya aras kadnlarda rastlanyor.

Yüksek risk grubunda iseniz

çeitli faktörlerle daha yüksek risk grubunda olan kadnlarn hastaln en ufak sinyalini bile dikkate almas ve düzenli kontrollerinde mutlaka doktorlar ile paylamalar gerektiini vurgulayan Doç. Dr. Ercan Batu, bu risk gruplarn öyle aktaryor:

Hiç doum yapmam olmak

Erken yata adet görmeye balam olmak

Düük beden-kitle indeksi

Alkol tüketimi

Endometriozis hastas bir veya daha fazla yakn akrabaya sahip olmak (anne, kzkarde, teyze, hala gibi)

Adet kannn vücuttan normal yollarla atlmn engelleyen herhangi bir durumu yayor olmak.

Bu belirtileri atlamayn!

Baka hastalklarla kartrld için tan konulmasnn genellikle geciktii çikolata kisti hastal, belirtilerinin nitelikleri ve iddeti, hastaln yerlemi olduu bölge ve yaylma durumuna göre farkllk gösteriyor. Adet arsnn normal karlanmas gibi nedenlerle de tehisin gecikebildiine dikkat çeken Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Ercan Batu, arlarn mutlaka bir nedeni bulunduunu belirterek aadaki belirtilerden biri bile varsa zaman kaybetmeden bir uzmana bavurmanz gerektii uyarsnda bulunuyor.

Arl ve/veya youn adetler

Kask ve karn arlar

Cinsel iliki srasnda ar

Hamile kalmada güçlük ve ksrlk

Barsak problemleri

Karn arsna dikkat!

Karn arlar pek çok hastaln belirtisi olabiliyor. Özellikle genç kzlarn adet arsn normal karlamas, ya da toplumda hepsi senin kafanda aslnda gibi yönlendirmelere skça rastlanmas nedeniyle arl adetler ya da uzun süren karn arlarna gereken önem verilmiyor. Son 6 ay içerisinde devaml ya da sk sk karn ars hissedilmesinin mutlaka dikkate alnmas gerektiini söyleyen Doç. Dr. Ercan Batu, arnn cinsel iliki ya da adet dönemi dnda olmasnn çikolata kisti hastal düündürdüünü, arl dklama ya da idrara çkarken ar yaamann da hastaln belirtileri arasnda önemli yeri olduunu belirtiyor.

Ne yapabilirsiniz?

çikolata kisti hastal sadece belirtiler üzerinden ya da muayene ile tehis edilebilmekle beraber yaanan tüm ikayetlerin not edilerek uzman doktorla mutlaka paylalmas tehiste çok yardmc oluyor. Hayat kalitesini bozan bulgularn ortadan kaldrlmasnn ancak doktor-hasta iletiiminin verimli bir ekilde salanmas ile mümkün olduunu dile getiren Doç. Dr. Batu, kiinin yaad tüm belirtileri ve aklndaki tüm sorular mutlaka not ederek doktoruna iletmesini öneriyor.

Ana Sayfaya Git