Bu hastalık Parkinson’dan 10 kat daha fazla görülüyor

Türkiye’de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4’ünde rastlanan el ve baş titremesinin “Esansiyel tremor” adlı bir hastalıktan kaynaklandığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Başak Bolluk Kılıç, “Esansiyel tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur ve Parkinson Hastalığı’ndan 10 kat daha fazla görülür.” dedi.

Haberler 06.07.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Parkinson Hastal ve Hareket Bozukluklar Merkezi (PARMER) uzmanlar, Türkiyede 40 ya üzerindeki 100 insann 4ünde rastlanan el ve ba titremesinin Esansiyel tremor adl bir hastalktan kaynaklandna dikkat çekti. Titreme (tremor) hastalnn insanlarda birçok durumda bulunabileceine dikkat çeken PARMER uzmanlar, bu olayn en sk olarak el titremesi eklinde görülmekle birlikte, vücudun bir yarsnda kol ve bacakta veya bata, baz hallerde de tüm vücutta gözlenebileceini söyledi.

Parkinson Hastal ve Hareket Bozukluklar Merkezi (PARMER), Nöroloji Uzman Dr. Baak Bolluk Klç, Bu tip titremelerin banda Parkinson hastal gelmektedir. stirahat halinde ortaya çkan titremeye, hareketlerde yavalk ve yürümede zorluk elik eder ve çounlukla ileri yalardaki hastalarda rastlanr. Bir de yemek yemek, su içmek gibi günlük rutin alkanlklar srasnda ortaya çkan titremeler mevcuttur. Bu durum Esansiyel tremor diye adlandrlr. Bu tip titreme ikayetleri, daha genç yalardaki hastalarda görülmekle birlikte, hemen yarya yakn ailesel özellik tamakta olup kaltsal yolla çocuklara da iletilebilmektedir. Esansiyel tremor dünyada en sk görülen hareket bozukluudur ve Parkinson Hastalndan 10 kat daha fazla görülür. Ülkemizde 40 ya üzerindeki 100 insann 4ünde rastlanan el ve ba titremesi, bu hastalktan kaynaklanmaktadr. dedi. Dr. Bolluk, hastaln tans ve Parkinson hastalndan ayrmnn dikkatli ve ayrntl bir muayene ile oldukça kolay olduunu ifade etti.

BEYN PL TEDAVS ESANSYEL TREMOR HASTALARINDA OLDUKçA ETKL

Titreme ile ortaya çkan bütün hareket bozukluklarnn balangç tedavisinin ilaç tedavisi olduuna dikkat çeken Medipol Üniversitesi Parkinson Hastal ve Hareket Bozukluklar Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Op. Dr. Ali Zrh ise Batan ilaç tedavisine yeterli cevap vermeyen ya da ilaç ile tedavi edilirken zaman içerisinde titremenin daha da artt veya tbbi tedavi ile kontrol edilemedii hastalarda beyin pili tedavisi gündeme gelmektedir. Beyin pilleri, beynin içerisine yerletirilen elektrotlar ile, bu elektrotlar esas pil cihazna balayan uzatma kablolar ve pilin kendi gövdesinden oluan elektronik düzeneklerden olumaktadr.

Elektrot ksm beyin içerisine yerletirilmekte ve uzant yardmyla cilt altndan göüs kafesinin üst ksmna yerletirilen pile balanmaktadr. Bu ameliyatlarda beyin içerisinde hedeflen 2-3 mm çapl bir alann bulunarak Beyin pili elektrotlarnn bu noktalara hatasz yerletirilmesi gerekmektedir. Baarnn srr Mikroelektrot Kayt ve Stimülasyon Teknii dediimiz yöntemden geçiyor. Bu teknik sayesinde, bu alandaki hücrelerin yerlerinin 80 mikrondan daha az bir hata pay ile bulunabilmesi mümkündür. dedi.

çatal-kak tutmakta güçlük çeken, çayn içemeyen, yardmsz yaayamayan hastalar, beyin pili tedavisi sonras normale yakn yaamlarna dönebilmekte olup; yeniden bamsz yaama, sosyal hayatlarn geri kazanma ve eski ilerini yeniden yapabilme ans bularak adeta hayata yeniden merhaba diyorlar.

Ana Sayfaya Git