Bu hastalıklar depresyonu taklit ediyor!

Öyle halsizsiniz ki kolunuzu bile kıpırdatmak istemiyorsunuz… Uykunuz var, mümkünse hep uyumak istiyorsunuz… İşlerinizi yapmakta zorlanıyor, eskiden zevk aldığınız hemen hiçbir şeyden heyecan duymuyorsunuz… Nefes darlığı sorunu yaşamaya başlamanız da cabası… Muhtemelen bu yakınmalarınızın “depresyondan” kaynaklandığını düşünüyorsunuz ama dikkat!

Haberler 20.02.2019 - 13:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Depresif belirtiler tüm tbbi hastalklarn herhangi bir evresinde geliebiliyor; bazen hastaln en erken belirtisi olabilirken, bazen de hastala elik edebiliyor. Kimi zaman ise iyileme sürecinde yol açt üretkenlik kaybnn farkna varlmasyla ortaya çkabiliyor. Ancak bu durumlardan bamsz olarak birçok fiziksel hastalk kendini depresyon tablosu gibi gösterebiliyor. Psikiyatri Uzman Doç. Dr. çaatay Karda fiziksel hastalklarn depresyon belirtileriyle ortaya çkt zaman gözden kaçabildii uyarsnda bulunarak, Hastaya depresyon tedavisi uygulanmas nedeniyle de diyabet ve hipotiroidi gibi asl tbbi hastaln tedavisi gecikiyor. Tedavide zaman kayb yaanmamas için hasta depresyonla uyumsuz olabilecek belirtileri de hekimiyle paylamal. Ayrca psikiyatrik belirtilerde öncelikle bunun organik, bir baka deyile diyabet, kalp ve tiroit problemleri gibi genel tbbi durumdan kaynaklanp kaynaklanmad aratrlmal diyor. Peki hangi fiziksel hastalklar depresyonu taklit ediyor? Psikiyatri Uzman Doç. Dr. çaatay Karda depresyon tablosu gibi gelien salk problemlerinden en sk görülenleri anlatt, önemli uyarlarda bulundu!

Kalp damar sistemi hastalklar

Kalp damar hastalklarnn önde gelen belirtileri arasnda; çabuk yorulma, halsizlik, isteksizlik, i yapamama, belli bir zamandan sonra da yapamayacan fark ettii için i yapmay istememe, gece uyku sorunlar, cinsel isteksizlik, çarpnt ve nefes darl ile panik bozukluk gibi depresyonu düündüren sinyaller yer alyor.

Diyabet

Kan ekerinde meydana gelen dalgalanmalar ve düzensiz beslenme; bol idrara çkma, bazen kronik anksiyete veya depresyon gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Hastada fazla uyuma, konsantrasyon güçlüü, itah artmas, sinirlilik, tahammülsüzlük, isteksizlik, halsizlik ve duygu durum deiiklikleri görülebiliyor. Bu belirtiler de mevsimsel depresyon veya distimi (kronik depresyon) gibi yorumlanabiliyor.

Tiroit hastalklar

Özellikle hipotiroidi varlnda halsizlik, bitkinlik, güçsüzlük, kilo art, gün boyu uyuma istei, konsantrasyon güçlüü ve ileri dönemlerde muhakeme bozukluuna varan düünce bozukluklar veya intihar düünceleri geliebiliyor.

Kronik enfeksiyon hastalklar

Tüberküloz, hepatit veya cinsel yolla bulaan hastalklar gibi kronik enfeksiyon hastalklarnn balangç dönemlerinde enerji kayb, konsantrasyon güçlüü, ajitasyon, itahszlk, çabuk yorulma ve isteksizlik gibi depresif belirtiler ortaya çkabiliyor.

Kan hastalklar

Basit veya daha ciddi nedenlere bal olarak gelien kanszlk (anemi) durumlarnda halsizlik, isteksizlik, motivasyonsuzluk, itahszlk, uyku bozukluklar ve konsantrasyon güçlükleri görülebiliyor.

Vitamin mineral eksiklikleri

B grubu (özellikle de B12) vitaminler bata olmak üzere, folik asit, D-vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor eksikliklerinde (bu vitaminlerin vücuttaki enerji döngüsü, kas kaslmas, sinir iletim yollarndaki önemli görevleri nedeniyle) ya da karacier ve beyin gibi baz hayati organlarda mineral birikiminde de depresyon belirtileriyle ortak yaknmalar geliebiliyor.

Nörolojik dier hastalklar

Parkinson hastal, alkole bal beynin dejenerasyonu ve epilepsi gibi beyni dorudan etkileyen hastalklarn varlnda da depresyon tans konulmadan önce ayrc tannn dikkatle yaplmas gerekiyor. çünkü bu hastalklar da aknlk, konsantrasyon güçlüü, motivasyon kayb, keyifsizlik ve isteksizlik gibi depresif belirtilerle ortaya çkabiliyor.

Dier hormon ve baklk sistemi hastalklar

Hiper hipokortizolemi, Adisson hastal gibi böbreküstü bezinden kaynaklanan hormon bozukluklar, doumdan sonra görülebilecek hipofiz bezi yetmezlikleri (Sheehan Sendromu gibi) de ar yorgunluk, sinirlilik, itah azalmas, halsizlik ve uyku problemleri gibi depresyon belirtileriyle geliebiliyor.

Tümörler

Her türlü kötü gidili tümörlerin özellikle orta ve ileri evrelerinde anemi (kanszlk), itahszlk, enerji kayb, konsantrasyon güçlüü ve durgunluk gibi belirtiler geliebiliyor.

Merkezi ve periferik sinir sistemi hastalklar

Beyin dokusu veya ilikili yaplardaki enfeksiyonlar, yer kaplayan kitleler (kistler, tümörler), dejeneratif hastalklar ve demiyelinizan (sinir klnda harabiyete yol açan) hastalklarn ilk belirtisi, depresif yaknmalar olabiliyor. Hastada konsantrasyon güçlüü, halsizlik, muhakeme bozukluklar, bilinç bulankl, motivasyon kayb, umutsuzluk, ümitsizlik ve ölüm düünceleri geliebiliyor. Bu tablo hzla olumusa, önemli olabilecek bir hastal bize erkenden haber vermesinden ötürü ansl saylabiliriz diyen Doç. Dr. çaatay Karda sözlerine öyle devam ediyor: Daha yava gelien durumlarda ise hastann bazen depresyondan baka somut belirti ve bulgusu olmad için doru tan koymak veya tedaviye erkenden balamakta güçlük çekilebiliyor. Bu durumlarn banda da demans geliyor. Zaten orta ve ileri yata görülen depresyonun dier bir ad yalanc (psödo) demanstr.

Ana Sayfaya Git